Den gröna toppkilen och den blå mellankilen hakar fast i varandra med sina räfflor så att höjden låses fast. Till vänster har den blå mellankilen lyfts upp på en svart kloss för att skapa en högre pelare.

Den gröna toppkilen och den blå mellankilen hakar fast i varandra med sina räfflor så att höjden låses fast. Till vänster har den blå mellankilen lyfts upp på en svart kloss för att skapa en högre pelare.

Du får inte palla upp din nästa altan med hjälp av trasiga klinker, tillyxade brädlappar och hopvikt tjärpapp. Det håller i bästa fall till nästa säsong.

Nej, i dag ska du använda smarta kilar och klossar av plast. Med dem går det blixtsnabbt att skapa en säker uppallning som kan justeras på millimetern tills terrassen ligger fullständigt vågrätt. Och när du är klar kan du lita på att de håller terrassen på plats lika länge som jorden under dem ligger kvar.

LÄS OCKSÅ: Allt om altaner

Bygg upp din träaltan på "Legobitar"

Här kikar vi närmare på Kombi-Kilen, som är en variant av flera på marknaden. Den består av delar som kan kombineras till allt mellan 3 och 28 cm höga klossar, som låses fast under terrassen med skruvar. Plasten är stark och bryts inte ner av väder och vind utan håller terrassen plan i all framtid.

Kilarna kan kombineras på många sätt

Med topp-, mellan- och bottenkilar kan du skapa stadiga klossar mellan 3 och 28 cm.

Kombi-Kilen är genial eftersom man med de ingående kilarna kan palla upp till vilken höjd som helst mellan 3 och 28 cm – med millimeterprecision. Basen i systemet är den blå mellankilen. Räfflorna på ovansidan kan hålla fast den gröna toppkilen och den breda undersidan passar ovanpå en svart bottenkil.

De svarta och gröna kilarna finns i olika storlekar.

Klossar och bottenkilar i alla storlekar:
Med den minsta toppkilen kan du få en kloss på mellan 32 och 48 mm. Räfflorna på kilarnas sidor låser fast dem. Spåren på mitten ser till att de inte glider iväg i sidled.
Den mellanstora toppkilen klarar höjder mellan 32 och 58 mm.
Den stora toppkilen klarar mellan 48 och 75 mm. Med bottenkilar kan klossen bli 281 mm.
Kombi-Kilens storebror Max kommer upp på 138 mm. Med bottenkilar 313 mm.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

Smart app hjälper dig

Ta hjälp av modern teknik och hämta en app som räknar ut hur många uppallningar som behövs till ditt projekt. Du får också veta vilka kilar som behövs.

De minsta toppkilarna kostar ett par kronor och de största 7-8 kr. Appen är på engelska och kil heter ”wedge”. Sök efter ”Knudsen Kilen”.