Jämn altan på ojämn grund

Det är viktigt med en stabil uppallning när du anlägger en träaltan på ett fast men ojämnt underlag. Det lyckas du med om du använder ett av de smarta kilsystem som finns på byggvaruhusen. Kilarna justeras enkelt tills reglar och bjälkar ligger vågrätt. Och när du har låst kilarna med skruvar kan du lita på dem i all framtid.

Du får inte palla upp din nästa altan med hjälp av trasiga klinker, tillyxade brädlappar och hopvikt tjärpapp. Det håller i bästa fall till nästa säsong.

Nej, i dag ska du använda smarta kilar och klossar av plast. Med dem går det blixtsnabbt att skapa en säker uppallning som kan justeras på millimetern tills terrassen ligger fullständigt vågrätt. Och när du är klar kan du lita på att de håller terrassen på plats lika länge som jorden under dem ligger kvar.

LÄS OCKSÅ: Allt om altaner

Bygg upp din träaltan på "Legobitar"

Här kikar vi närmare på Kombi-Kilen, som är en variant av flera på marknaden. Den består av delar som kan kombineras till allt mellan 3 och 28 cm höga klossar, som låses fast under terrassen med skruvar. Plasten är stark och bryts inte ner av väder och vind utan håller terrassen plan i all framtid.

Kilarna kan kombineras på många sätt

Med topp-, mellan- och bottenkilar kan du skapa stadiga klossar mellan 3 och 28 cm.

Kombi-Kilen är genial eftersom man med de ingående kilarna kan palla upp till vilken höjd som helst mellan 3 och 28 cm – med millimeterprecision. Basen i systemet är den blå mellankilen. Räfflorna på ovansidan kan hålla fast den gröna toppkilen och den breda undersidan passar ovanpå en svart bottenkil.

De svarta och gröna kilarna finns i olika storlekar.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

Smart app hjälper dig

Ta hjälp av modern teknik och hämta en app som räknar ut hur många uppallningar som behövs till ditt projekt. Du får också veta vilka kilar som behövs.

De minsta toppkilarna kostar ett par kronor och de största 7-8 kr. Appen är på engelska och kil heter ”wedge”. Sök efter ”Knudsen Kilen”.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck