Snygga pluggar i terrassen

Det är lekande lätt att dölja skruvhålen på ditt nya trädäck. Du behöver bara två specialborr och lite överblivet virke för att kunna massproducera tappar som det bara är att limma fast.

Intro

Det finns numera ett stort antal beslag och system som gör det möjligt att lägga träterrass utan synliga skruvar. I flera av dem används skruvar som fästs från sidan eller nerifrån, så att de inte gör hål på ovansidan.

Men det går att dölja skruvarna på annat sätt, och ett av dem är maritimt inspirerat. Där döljs skruvarna under träpluggar av samma träslag som brädorna. Pluggarna tillverkar man själv av en terrassbräda. Lösningen är mycket elegant men tar sin tid att genomföra. Här visar vår expert hur enkelt det är.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

Instruktion

01
Gör så här 8 Steg

Det är enkelt och går snabbt att göra tapparna som ska dölja skruvarna.

Det första som du ska göra är att borra en snörrät rad hål med ett 8 mm forstnerborr. Borra bara halvvägs genom brädorna. Sedan skruvar du fast trallbrädorna med skruv genom hålen.

Därefter borrar du ut så många tappar som du behöver ur de avsågade brädresterna med ett 8 mm tappborr. Tapparna limmas fast och sedan slås de försiktigt på plats i hålen med en hammare.

1

Skruvarna ska sitta på en rak linje. Det är enormt viktigt för slutresultatet att skruvar och tappar sitter som pärlor på ett snöre. Därför ska du markera på alla brädor, så att du kan förborra på samma ställe.

2

Borra halvvägs genom brädan. Trallskruvarna ska försänkas, så att det finns plats för tapparna. Använd ett 8 mm forstnerborr för att borra halvvägs genom brädorna där du har markerat.

3

Skruva fast brädorna. När du väl har limmat fast tapparna, blir det svårt att komma åt igen. Därför ska du använda rostfria kvalitetsskruvar som du spänner ordentligt

4

Gör tapparna av överflödigt trä. Du ska använda ett 8 mm tappborr, som du har köpt tillsammans med ditt forstnerborr, så att du vet att de passar perfekt ihop. Borra 2/3 genom en trallbräda, men borra inte rakt igenom. Det ska vara minst 1 cm trä mellan hålen.

5

Lirka loss tapparna med en skruvmejsel. Det krävs inte mycket för att lossa tapparna som lirkas ut med en platt skruvmejsel

6

Sätt fast tapparna i hålen. Börja med att sätta lite trälim i varje hål. Sätt därefter en tapp i varje hål och slå den lugnt på plats med en lätt hammare. Du kan förstöra tappen om du slår för hårt.

7

Såga av toppen på tappen. När du har slagit i tappen, är det dags att såga av toppen. Det görs med multiverktyg, eller slå av den med stämjärn. Håll en tunn spackel mellan blad och trä, så att du inte gör märken.

8

Till sist ska du slipa ytan så att tappen och trallbrädan nästan går i ett med varandra. I takt med att trädäcket patineras, blir det väldigt svårt att se övergången från bräda till tapp.

Material

  • Extra trallbrädor

Specialverktyg

  • Tapp- och forstnerborr i samma storlek.

Tidsåtgång

Två minutter per tapp.

Pris

Två kronor per tapp.

Svårighetsgrad

Enkelt att göra, men förvånansvärt tidskrävande för stora trädäck.

Video

TEKNIK: Pluggade skruvar på trädäcket

Med ett tappborrset får du perfekt resultat

VERKTYG: Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck