Snygga pluggar i terrassen

I stället för att fästa terrass-brädorna med trallskruv som försänks, kan du välja en exklusiv lösning som är maritimt inspirerad. Här visar snickaren hur skruvarna döljs av pluggar.

Intro

Det finns numera ett stort antal beslag och system som gör det möjligt att lägga träterrass utan synliga skruvar. I flera av dem används skruvar som fästs från sidan eller nerifrån, så att de inte gör hål på ovansidan.

Men det går att dölja skruvarna på annat sätt, och ett av dem är maritimt inspirerat. Där döljs skruvarna under träpluggar av samma träslag som brädorna. Pluggarna tillverkar man själv av en terrassbräda. Lösningen är mycket elegant men tar sin tid att genomföra. Här visar vår expert hur enkelt det är.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

Instruktion

01
Gör så här 9 Steg

1

Borra 10 mm djupt i brädan med en 15 mm kvistborr. Här placeras de två hålen 25 mm in från brädans kanter, rakt ovanför en regel.

VIKTIGT! Håll borrmaskinen lodrätt.

2

Dra fast skruvarna. Om brädorna är av ett hårt träslag kan det vara nödvändigt att förborra, men självborrande skruvar (t.ex. trallskruv) behöver sällan förborrning.

Ett streck visar var vi ska borra för att få skruvhålen på rak linje.

3

Tillverka pluggarna med 15 mm tappborr av en terrassbräda. Det är enklare att borra ut många pluggar om du använder dig av borrstativ.

4

Bryt loss pluggarna från brädan. Använd ett smalt stämjärn och bryt tvärs över ådringen så lossnar de lättare.

5

Stryk lim på pluggarna och stoppa ner dem i hålen. Se till att alla pluggar vänds åt samma håll. Ådringen bör följa den i brädorna för då syns de minst. Vänder du ådringen åt andra hållet framhävs de.

6

Knacka ner pluggarna. Slå ner dem så långt att du märker att skruvarna tar emot. Men slå inte för hårt, för då är det risk att pluggarna spricker.

7

Fortsätt när limmet har torkat. Skär av pluggarna bit för bit med ett vasst stämjärn och stäm längs med ådringen. Vänd den fasade sidan på stämjärnet neråt så att du inte skadar terrassbrädorna.

8

Slipa ner pluggarna i nivå med terrassbrädorna med planslip eller excenterslip. Slipa samtidigt bort blytertsstreck och limklickar som spillts.

9

Stryk terrassen med olja. Det går inte att se skruvarna och pluggarna ger ett exklusivt och maritimt intryck, särskilt om du som här använder mörkt ädelträ.

Video

TEKNIK: Pluggade skruvar på trädäcket

Med ett tappborrset får du perfekt resultat

VERKTYG: Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck