Så här väljer du hårt trä till trädäcket

Har du svårt att bestämma dig för vilket slags hårt trä du ska bygga trädäcket av, så kan vi hjälpa dig med den här guiden till hårt trä från hela världen.

Terrasser av hårt trä är snygga och håller länge, men det finns många träslag att välja mellan och vi kan hjälpa dig att göra ett välinformerat val.

Det är rena snårskogen när du ska hitta hårt trä till terrassen. De flesta lämpliga träslag, som är tillräckligt hårda och tåliga, kommer från de tropiska områden.

I den här artikeln ger vi dig bland annat en överblick över vilka träslag som är hårdast, men det är inte den enda faktorn som kan avgöra ditt val.

Vi ger dig också en överblick över de de vanligaste hårda träslagens färg och textur, samt pris, livslängd etc.

Spara med korta brädor

Ett välplanerat trädäck kan hålla nere kostnaderna. När du köper trallbrädor beror priset per meter inte bara på träslaget utan också på vilka längder du vill ha, och det är de långa brädorna som är dyrast.

Om du bygger ett trädäck av brädor i kortare längder, som du lägger i ett snyggt mönster i stället för långa, raka brädor, så finns det mycket pengar att spara.

Den underliggande konstruktionen kan byggas av hårt eller tryckimpregnerat trä. Tryckimpregnerat är billigast och enklare att arbeta med.

Hårt trä från olika delar av världen

  1. Hårt trä från Europa är mjukare än vad tropiskt trä är naturligt, men det kan härdas. Europeiskt trä växer säsongsvis och har årsringar.
  2. Den afrikanska marknaden för hårt trä är på väg framåt. Mahogny har länge varit populärt, och det kan löna sig att hålla ögonen på nya produkter från Afrika i år.
  3. De flesta exotiska hårda träslag stammar från Syd- och Mellanamerika. Träet har en varm lyster och är fullt av konserverande oljor. De absolut hårdaste träslagen i normal handel kommer från regionen.
  4. Teak är det mest berömda hårda träet från asiatiska Myanmar, men det importeras i princip inte längre. Det kommer lyckligtvis också många andra väldigt hårda träslag från Asien, som är kända för sin styrka och stabilitet.

Överblick över de populäraste träslagen

I den här tabellen får du en överblick över de vanligaste hårda träslagens färg, textur, pris, livslängd etc.

Du kan klicka på tabellen så visas den i full storlek.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck