Terrass av komposit

Om du lägger en terrass av kompositbrädor kan du glömma allt om underhåll. Det starka materialet skäms heller inte för sig utan ger en fin finish!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
10.000 kronor

Intro

En hel del villaägare har lagt terrasser av betongplattor för att de har trott att trä inte håller. Det är synd för det känns skönt att gå på trä och trä ger dessutom ett snyggt utseende. Men även om trä har många fördelar så har det en nackdel – det kräver regelbundet underhåll. Brädorna utsätts ju för väder och vind. Som tur är finns det nu en möjlighet att slippa underhållet.

LÄS OCKSÅ: Så använder du komposittrall

Du ska bara välja brädor av komposit (en blandning av trä och plast). Ny teknik har förbättrat materialet så att det nu kan hålla i evighet - nästan. Färgen håller sig utan att blekas, och vi får det bästa av både träets och plastens fördelar.

Det finns i dag flera slags kompositmaterial och flera leverantörer av kompositbrädor för terrasser. Vi har valt UPM ProfiDeck som säljs av bl.a. Beijer Bygg och K-Rauta.

Instruktion

01
Viktigt att börja rätt 5 Steg

Innan du lägger en terrass av sten eller trä ska underlaget vara klart. Det har vi visat många gånger i *Gör Det Själv.

Läs mer: Bygg en stabil grund under din altan

Här är förutsättningarna lite annorlunda eftersom underlaget är en 25 år gammal stenterrass, och den sätter sig definitivt inte. Vi kan därför nöja oss med att lägga på en duk som skydd mot ogräs och ett tunt lager sand, så att vi har något att lägga de stenplattor på som vi ska palla upp terrassen med.

1

Börja med att lägga stenplattor på var 60:e cm på en liten bädd av sand. Sanden ska endast fylla igen små ojämnheter i underlaget. När reglarna pallas upp görs det med kilar på stenarna.

2

Markera var reglarna böjer sig uppåt. Ingen regel är helt plan när du lägger den på ett plant underlag. Kolla därför vilken sida som böjer sig uppåt och markera den genom att rita t.ex. en ring.

3

Nu ska du göra en stadig ram. Lägg ihop de två långsidorna, reglarna A, och sätt märken på var 40:e cm. Där ska du senare fästa de tvärgående reglarna B med balkskor.

4

Skruva fast en balksko vid varje märke på långsidorna A. Får du inte plats för balkskor längst ut på varje sida kan du använda vinkelbeslag där. Balkskorna monteras längs den undre kanten på regeln (motsatt sidan med ringar).

5

Kapa de sju tvärgående reglarna B. Längden ska vara terrassens färdiga bredd minus tjockleken på de två långsidorna A och två kantbrädor. Det blir 366 cm - 10 cm - 5,6 cm = 350,4 cm.

02
Stommen 8 Steg

Terrassbrädorna ska fästas på en stomme och den pallas upp på stenar och riktas in vågrätt med kilar. Terrassen är så tung att det inte är nödvändigt att förankra den i marken. Om din terrass är utsatt för blåst kan du gjuta fast några armeringsjärn i marken och fästa dem i stommen.

1

I varje hörn skruvar du ihop en långsida A med en tvärgående regel B till en ram. Använd två vinkelbeslag i varje hörn och fäst med 4 x 50 mm beslagsskruvar. Välj helst rostfria skruvar.

2

När ramen har skruvats ihop i hörnen justeras den så att den blir vinkelrät. Vi använder linor, som vi har spänt upp, för att justera vår ram. Palla sedan upp ramen så att den ligger vågrätt.

3

Skruva fast alla fyra hörnkilarna i ramen så att de ligger fast och inte glider åt sidan. Förborra genom reglarna och skruva. Välj så långa skruvar att de når hela vägen ner till den undre kilen.

4

Nu kan du korta av resten av reglarna B. Håll den första regeln där den ska sitta och markera längden. Överför längdmåtten till alla reglarna och kapa dem.

5

Lägg alla tvärgående reglar B på plats i balkskorna och se till att rätt sida vänds uppåt (den med ringmärkena). Oavsett hur mycket de än böjer sig uppåt kommer de att pressas ner av tyngden av terrassbrädor och utemöbler.

6

Palla upp alla reglar på cirka var 80:e cm. Använd stenplattor eller marktegel och kilar för att stötta reglarna.

7

Kontrollera att alla reglar ligger på samma nivå. Det gör du lättast med en rätskiva. Ta dock hänsyn till att några reglar är böjda. Skruva fast alla kilar så att de inte glider åt sidan.

8

Kontrollera diagonalerna. När de är lika långa är ramen vinkelrät. Mät noga från hörn till hörn. Är ramen vinkelrät kan du fortsätta genom att skruva fast terrassbrädor, annars ska den justeras.

03
Kantbrädor 4 Steg

Innan du lägger alla brädorna ska du klä ramens utsida eftersom trallbrädorna ska sticka ut över kanten på ramen.

Kantbrädorna ska skruvas fast på ramen och därför börjar du med att förborra genom det yttre skiktet i kantbrädorna med en borr som ska vara grövre än huvudet på skruven. Förborra genom det andra skiktet med 5,5 mm borr och fäst brädorna med 5,5 mm skruvar på var 50:e cm. På så sätt döljer du skruvarna inuti kantbrädorna och får plats för täcklisten som avslutar arbetet.

1

Håll en kantbräda C ovanpå regeln där den ska monteras och markera längden. Hörnen ska geringsfogas så att du får en snygg rät vinkel, och det innebär att brädorna ska kapas i 45 grader.

2

Brädorna kapas med kap- och geringssågen i 45 grader. Se till att sågen står stadigt och att varje bräda ligger fast innan den sågas. Fixera brädan med tving eller klämma och såga av den.

3

Borra hål för skruvarna i kantbrädorna på cirka var 50:e cm. Borra 2 cm från ovankanten för då kan skruvhålen döljas bakom täcklisten.

4

Kantbrädorna C ska också skruvas fast nertill så att hörnen inte glipar när brädorna fästs. Borra hålen så långt ner att de så småningom kommer att döljas av gräset.

04
Lägg på brädorna 5 Steg

Terrassbrädorna fästs med dold skruvning med hjälp av specialbeslag, som griper tag i brädornas sidor. Då slipper man synliga skruvar och risken att man skadar sig på en skruv elimineras.

1

Kapa en bräda D i terrassens längd. Lägg den sedan så att den ligger kant i kant med utsidan av kantbrädan C. Förborra snett in (cirka 45 grader) vid varje regel B och fäst brädan.

2

Markera på reglarna B på var 75:e cm, så blir det lättare att justera brädornas placering medan de läggs. Fördela avståndet mellan brädorna så att du kan avsluta med en hel bräda.

3

Den första brädan D fixeras nu med T-klämmor E, som fästs med 4 x 40 mm rostfria (A4) beslagsskruvar. Använd en lång bitshållare och justera vridmomentet så att klämmorna sitter fast utan att pressas.

4

Fortsätt med nästa bräda genom att skjuta in den under kanten på T-klämman. Du måste ev. knacka brädan på plats men slå då med gummihammare eller använd kloss så att brädan inte skadas.

5

Upprepa proceduren till och med den sista brädan. Justera placeringen fortlöpande längs dina markeringar, så att brädorna ligger parallellt överallt. Den sista brädan ska också fästas i kanten, precis som den första.

05
Täcklister 4 Steg

Det avgörande beviset för att det inte är riktiga brädor är kortändarna, för där syns det att det är tal om en ihålig produkt.

Hålen ska förstås täckas över och det gör du med en täcklist som sätts hela vägen runt terrassen. Vid hörnen sågas listen i 45 grader - precis som kantbrädorna - innan de monteras i vinkel.

1

Nu är det dags för täcklisterna G. Håll en täcklist i sänder på plats och markera för skruvar på var 40:e cm. Markera placeringen med vinkel så att skruvarna parvis hamnar rakt ovanför varandra.

2

Förborra med 5 mm borr för skruvarna vid varje märke, och skruva sedan fast täcklisterna G hela vägen runt.

3

Täcklisternas uppgift är att dölja kortändarna. Dels för att de inte är snygga att se på, dels för att de inte ska vara öppna för vatten, smuts och insekter.

4

När listerna har monterats återstår endast att plocka undan verktygen, sopa av terrassen och rätta till jorden runt terrassen Du behöver inte vara rädd för att brädorna har jordkontakt, för de kan inte angripas av röta.

Material

50 x 125 mm impregnerat trä:
• 2 långsidor (A) à 358 cm
• 7 tvärgående reglar (B) à 350 cm

28 x 150 mm UPM ProFi Deck:
• 4 kantbrädor (C) à 360 cm
• 20 terrassbrädor (D) à 360 cm

12 x 66 mm UPM-list:
• 15 m täcklister (G)

Dessutom:
• 28 betongplattor/stenar
• Plastkilar och hörnkilar (Knudsen Kombikil)
• 2 pkt. ProFi Deck T-klämmor (E)
• 10 balkskor
• 8 vinkelbeslag
• 4 x 40 mm rostfri beslagsskruv

Specialverktyg
• Kap- och geringssåg
• Skruvdragare, lång bitshållare
• Rätskiva

Tidsförbrukning

Avsätt en vecka för projektet och ta god tid på dig så att du kan vara noggrann. Resultatet håller ju nästan i evighet.

Pris

91 kr/m för brädorna och cirka 10 000 kr totalt för 13 m2.

Svårighetsgrad

Med en kap- och geringssåg, en skruvdragare och ett bra vattenpass är det mycket lätt att lägga denna terrass.

Video

TEKNIK: Montering av vinkelbeslag

Vänd beslaget rätt och gör fogen optimalt stark

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Tips & Tricks

Börja med att göra en modell

Om du gör en modell minskas risken att du sågar fel.

  • Om du inte har arbetat med kompositmaterial bör du först öva med ett par spillbitar.
  • Börja med att kolla hur det är att såga och borra i materialet så att du har koll på det.
  • Gör sedan en modell i full skala av ett hörn, så att du vet hur brädorna ska geringssågas, vilken sida på dem som ska vara utåt (de kan nämligen vändas) och var du ska borra.
  • Märk sedan delarna med siffror eller bokstäver och skriv upp var de ska sitta.

När de olika delarna har sågats till ska modellen sättas ihop.

Så här ska ett hörn se ut. Nu kan du sätta igång.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altan