Intro
Instruktion
Stort urval av självlåsande block
Du kan hitta allt från släta och raka till halvrunda granitliknande block. Alla kan användas till låga stödmurar och de fl esta även till högre murar. Blocken är sällan lagervaror på byggmarknader utan skall beställas.
Stödmur på 3 olika sätt
Muren byggs på ett fast underlag
Man börjar alltid med att gräva bort all matjord eftersom den förmultnar en aning och därför sätter sig. Då undermineras muren och risken att den rasar är stor. Man måste därför gräva ner till helt fast underlag av packad sand, sten eller berg. En stensättare gräver en 90 cm djup ränna som han sedan fyller med bärlagergrus och väggrus. Det är alltid klokt att dränera på ”baksidan” av muren för att det inte skall samlas vatten som kan öka marktrycket och vara orsak till frostsprängningar. Här följer vi en stensättare under arbetet med att bygga en 85 cm hög stödmur med en lutning på cirka 10 grader.
Rännan fylls med bärlagergrus (0-40 mm) eller väggrus (0-16 mm). När cirka 30 cm grus har kastats ner i rännan måste det komprimeras och till det används här en maskin. Gör du det för hand måste du komprimera för var 10 cm grus du fyller på.
Jordfuktig betong hälls i rännan. Skiktet skall vara cirka 20 cm tjockt och 50 cm brett. Du bestämmer själv om du vill beställa färdig betong eller om du har lust att blanda själv.
Ett snöre spänns upp för att markera framkanten på muren och höjden på det första skiftet (alltså den första raden betongblock). Här placeras underkanten på blocken 3 cm under färdig marknivå.
Det första blocket knackas på plats i den fuktiga betongen. Det är viktigt att ovansidan är vågrät så det kollas med vattenpass. Framkanten på blocken skall ligga precis intill snöret. Det är mycket viktigt att första skiftet ligger exakt rätt.
Fogen mellan blocken skall vara 2-5 mm i det första skiftet. När det är lagt är det dags för en paus på ett par dygn. Betongen måste ha härdat innan du fortsätter med nästa skift, och även nu används ett fogavstånd på 2-5 mm.
Plötsligt går det undan! De följande skiften skall i stort sett bara staplas med en halv stens förskjutning. Och man kan inte lägga stenarna fel - det ser låskanten till.
Små ojämnheter kan elimineras med små bitar av tjärpapp mellan skiften. Men det måste förstås göras innan skiftet ovanpå har lagts. Framkanten på varje block skall hamna precis intill snöret.
Bakom muren fylls upp med sand så snart att två skift har lagts. Sanden bör inte vara för fin - bäst är 0-8 mm så att dräneringen fungerar. Annars samlas det vatten bakom muren och vattentrycket skadar muren.
Sanden komprimeras lite för var 20 cm och det görs med en stolpe som har försetts med ett genomgående handtag. När muren är uppe i rätt höjd fylls cirka 20 cm matjord på så att det går att plantera eller så gräs där.
Material
till 8 meter mur, 85 cm hög:
• Sand (0–8 mm), 2 m³, 400 kr
• Väggrus (0–16 mm), 3 m³, 600 kr
• Danblock, 5 500 kr
• Betong, 1 m³, 1 000 kr
VERKTYG
• Spade och skyffel
• Vibrator
• Stolpe
• Snören
• Vattenpass
• Skottkärra
• Betongblandare
Prisbild:
Cirka 7 500 kr
Återförsäljare:
Byggmarknader, stenleverantörer. Danblock säljs av Stenbutiken, tel. 042-36 07 70, www.stenbutiken.se