Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Låt oss bara vara ärliga: De långa raderna av skruvar i terrasser är inte den mest eleganta synen – även om du har ansträngt dig att försöka sätta dem i en rak linje. Det finns naturligtvis sätt att dölja dem på, t.ex. med träpluggar, men det tar en evighet att borra hål till 1 000 pluggar.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

Men du kan ta en genväg till ett mycket lättare sätt att dölja skruvar. Med HDS (Hidden Decking System) har svenska Essve nämligen skapat ett smart och enkelt system, som låter dig skruva skruvarna snett in i träterrassens brädor. På så sätt är skruvarna dolda, och samtidigt är de skyddade mot vatten, som inte lika lätt samlas i skruvhuvud och skruvhål. Så enkelt är det att bygga en terrass med dold montering.

Läs mer om altan

Genialt tre i ett-system

HDS-setet består av tre delar. Först och främst själva tången, som klämmer tag om terrassbrädorna. I tången finns hål för skruvarna, som skruvas i terrassbrädorna i en 45-graders vinkel. En av delarna i setet är en lång, specialutvecklad bits, som når helt ner i tångens hål. Bitsen ser till så att skruven inte skruvas för långt ner i träet. Skruvarna är försedda med ännu en gänga, och tack vare den kläms skruven åt ordentligt. För ca 1 400 kronor kan du köpa ett set med en HDS-tång och två bits.

LÄS OCKSÅ: Läckert tak av segelduk över uteplatsen

Ladda ner byggbeskrivningen och se hur du lägger trätrall med HDS-system

I byggbeskrivningen som du kan ladda ner här på sidan, visar vi dig hur du får en terrass i trä med det geniala HDS-systemet. Så fort de första reglarna är på plats är resten av projektet lätt. Vi visar du hur du:

  • mäter ut och lägger ut reglarna
  • rätar upp reglarna med kilar
  • monterar brädorna med HDS-systemet
  • lätt justerar höjden på terrassen
  • gör en snygg kant runt om hela terrassen
  • avslutar terrassen med en trätrappa.