Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

SÅ GÖR DU: Terrass med dolda skruvar

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Med det geniala HDS-systemet från Essve kan du dölja skruvarna i terrassen – utan att behöva kompromissa med styrka eller hållbarhet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
25.000 kronor

Intro

Låt oss bara vara ärliga: De långa raderna av skruvar i terrasser är inte den mest eleganta synen – även om du har ansträngt dig att försöka sätta dem i en rak linje. Det finns naturligtvis sätt att dölja dem på, t.ex. med träpluggar, men det tar en evighet att borra hål till 1 000 pluggar.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

Men du kan ta en genväg till ett mycket lättare sätt att dölja skruvar. Med HDS (Hidden Decking System) har svenska Essve nämligen skapat ett smart och enkelt system, som låter dig skruva skruvarna snett in i träterrassens brädor. På så sätt är skruvarna dolda, och samtidigt är de skyddade mot vatten, som inte lika lätt samlas i skruvhuvud och skruvhål. Så enkelt är det att bygga en terrass med dold montering.

Läs mer om altan

Genialt tre i ett-system

HDS-setet består av tre delar. Först och främst själva tången, som klämmer tag om terrassbrädorna. I tången finns hål för skruvarna, som skruvas i terrassbrädorna i en 45-graders vinkel. En av delarna i setet är en lång, specialutvecklad bits, som når helt ner i tångens hål. Bitsen ser till så att skruven inte skruvas för långt ner i träet. Skruvarna är försedda med ännu en gänga, och tack vare den kläms skruven åt ordentligt. För ca 1 400 kronor kan du köpa ett set med en HDS-tång och två bits.

LÄS OCKSÅ: Läckert tak av segelduk över uteplatsen

Instruktion

Mät ut, och lägg ut reglarna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det finns mycket pengar att spara genom att mäta noga när du ska bygga träterrass. Då slipper du onödigt spill. Gör en arbetsskiss, så du vet hur mycket trä du behöver.

Vi bygger vår träterrass ovanpå en gammal stensatt terrass. Vi behöver därför lägga reglar till stommen med 45 x 95 mm tryckimpregnerad furu.

Vi rekommenderar ett avstånd mellan 55 och 60 cm mellan reglarna, men kontrollera alltid med tillverkaren av dina terrasbrädor.

1

Mät längs väggen. Vid dörren är det 16 cm upp till husgrundens ovankant. Därifrån faller underlaget 4-8 cm ut mot gräset.

2

Gör en provläggning. Vi ser till att träterrassen får önskad höjd i förhållande till dörren och husgrunden.

3

Kontrollera träet. Innan vi lägger ut reglarna, undersöker vi träet efter skevheter. Om ditt virke har slagit sig, är det viktigt att det vänds uppåt. Reglarna läggs på högkant.

4

Använd en lång bräda som hjälp. Den håller avståndet mellan reglarna och ser till att de inte välter.

5

Märk upp reglarna. Vi gör en markering på hjälpbrädan, så vi vet, vara alla reglar ska vara. Det ska vara mellan 55 och 60 cm i avstånd mellan reglarna.

Palla upp reglarna med kilar

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Vi pallar upp reglarna till den rätta höjden med hjälp av plastkilar från tillverkaren Harpun. Med kilarna kan vi lätt justera höjden på träterrassen.

Du kan använda en rotationslaser för att få terrassen i rätt höjd, men du kan också välja den mycket enklare lösningen, att spänna upp ett snöre på pinnar från terrassens alla hörn.

1

Börja på ena sidan. Vi pallar upp och kontrollerar att höjden stämmer i förhållande till husgrunden. När reglarna är där de ska vara, skruvar vi fast dem i läktbräda, så de inte flyttar sig.

2

Räta upp med Harpun-kilar. När reglarna är justerade inne vid husväggen, gör vi samma sak ut mot gräset. Kom ihåg att kontrollera, att de är i en rät linje med huset.

3

Skruva fast kilarna. Alla kilar hålls på plats av en skruv, som skruvas diagonalt genom regeln och kilen, så de inte glider iväg.

4

Dela reglarna om de är skeva. Där reglarna inte är helt räta, sågar vi ett 45 graders snitt. På så sätt faller regeln på plats.

Montera brädorna med HDS-systemet

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det är väldigt viktigt att du får den första terrassbrädan helt rak, eftersom den blir ett rättesnöre för resten av brädorna. Så ta god tid på dig till det.

Intill huset måste brädan skruvas i uppifrån, då vi inte kan använda HDS-tången in mot huset.

Kom ihåg att förborra alla brädor, så träet inte flisas eller spricker. Det är en god idé att ha två borr-/skruvdragare, så du inte behöver byta borr och bits hela tiden.

1

Gör ett streck med en snörslå. Märk ut för att få ca 5 mm luft mellan bräda och vägg. Lägg första brädan efter kritstrecket.

2

Skruva i första brädan. Vid husgrunden skruvas brädan i uppifrån. Vi förborrar med ett 4 mm borr.

3

Montera brädorna med HDS-systemet. Brädorna är 14,5 cm breda, och det ska vara 3 mm luft mellan dem. Vi monterar först varannan bräda, så konstruktionen blir stabil. När brädorna monteras med förskjutning, kommer skarvarna inte ligga mitt för varandra.

4

För ihop brädorna. Vi skär rent brädan i den ände, som ska möta den andra brädan. Kom ihåg att inte låta alla skarvar komma mitt för varandra. Det ska minst vara en bräda emellan.

Lägg tid på de viktiga detaljerna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

De är de små detaljerna som gör det. Därför ger vi oss på att göra en fin kant till träterrassen. På så sätt döljer vi reglarna som terrassbrädorna är monterade på.

På ena sidan av terrassen står en liten bod, som brädorna ska möta snyggt. Där gör vi en fin avslutning och täcker reglarna.

1

Dölj reglarna. Har du ett litet steg, som här, avsluta det med en döljande bräda. Då kan du inte se in under terrassen.

2

Borra uppifrån. Precis som med den första brädan behöver vi även här skruva uppifrån, eftersom vi inte kan använda HDS-tången.

Fullända terrassen med ett trappsteg

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Vi avslutar vår träterrass med ett enkelt stödsteg ner mot trädgården och gräsmattan.

Vi rekommenderar att varje steg ska vara högst 21 cm högt. Finns det bara ett steg, som i vårt fall, kan det dock vara några centimeter högre än 21 cm. Men inte mycket mer, för då blir trappan obekväm.

Vi monterar två trallbrädor på varje steg för att få ett behagligt stegdjup.

1

Korta ner reglarna. Reglarna kortas ner 28 mm, i förhållande till var den yttre trallbrädan ska vara. På så sätt kommer stödsteget passa fint inunder.

2

Beräkna steghöjden. Vi lägger ett långt vattenpass på terrassen, så vi kan räkna ut höjden på steget. Det är 31 cm ner till gräset, och vårt steg blir därför 15,5 cm.

3

Bygg konsoll till trappsteget. Vi bygger konsoller till trappsteget. På den nedersta gör vi plats för en granitstenkant, som tillhör den gamla stenlagda terrassen.

4

Slå läkt i marken. För att tillverka steget slår vi ner tillspetsad läkt ca 50 cm i marken. Dessa skruvar vi sedan konsollerna på.

5

Montera konsollerna. Konsollerna skruvas ihop med reglarna och den läkt, som vi slagit ner i marken. Skruva fast dem med 5 x 90 mm skruvar.

Montera de sista trallbrädorna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Brädorna på trappsteget monteras utan HDS-tången, eftersom det inte finns plats att komma åt att använda den. Återigen borrar vi uppifrån med ett 4 mm borr och skruvar fast trallbrädorna.

Kom ihåg 3 mm luft mellan stödsteget och de liggande brädorna, längs med sidan på terrassen.

1

Montera stödsteget. Använd en 3 mm tjock distanskloss, eller träbit, för att få samma avstånd hela vägen längs brädorna.

2

Skruva dit de två sista terrassbrädorna. De monteras med skruv uppifrån, då vi inte kan använda HDS-tången här. Skruva fast det sista steget, och terrassen är klar.

3

Sopa rent den färdiga terrassen. Trallen sopas rent från sågspån och annan smuts. Är den byggd i ädelträ eller impregnerat virke, behöver den inte oljas in i år.

4

Avslutat arbete! En terrass utan synlig montering - och utan att ha spenderat flera veckors arbete på det.

Material

 • Harpun-kilar
 • 45 x 95 mm tryckimpregnerad furu
 • 140,50 x 21 mm trallbrädor, bangkirai
 • 4,2 x 60 mm HDS-skruvar
 • 5 x 90 mm skruvar till trappsteg
 • 4,2 x 75 mm skruvar till kilar

Specialverktyg

 • Kap-/geringssåg
 • Cirkelsåg med styrskena
 • HDS-system från Essve

Tidsförbrukning

Ca 4-5 dagar för en terrass som denna på 36 m².

Pris

Om du använder ädelträ, är priset ca 25 000 kr för 36 m². Priset är betydligt lägre med tryckimpregnerad furu.

Svårighetsgrad

När de första reglarna är på plats, är resten av projektet rätt enkelt.

3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Trädäck med dold montering

Skruvarna har skruvats in snett på sidan så att de inte syns.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Sätt reglarna

Det är 55 och 60 cm avstånd mellan reglarna.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Räta upp reglarna

Med kilarna kan du enkelt justera trädäckets höjd. Det har därefter satts en skruv genom kilarna.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Om reglarna är sneda

Om reglarna inte är helt raka, sågas ett 45 graders snitt.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Första brädan skruvas i

Vid väggen skruvas brädan fast uppifrån.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

HDS-systemet

Med HDS-verktyget skruvas skruvarna snett ner i på sidan av brädorna och syns därmed inte.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Palla upp trallreglar

Med justerbara kilar blir det helt rakt

TEKNIK: Första trallbrädan

Klossar skapar avstånd till fasaden

TEKNIK: Montering av trallbrädor

Lägg dem i små "grupper", så blir det lätt att komma åt

TEKNIK: Skarvning av trallbrädor

Gör skarvarna på en regel. Då blir de starka.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: SÅ GÖR DU: Terrass med dolda skruvar
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka