Byt trall på ett kick

Även om man bygger en altan av tryckimpregnerad trall påverkas den av väder och vind. Denna brädan har börjat ruttna.

Eftersom plankan sitter mitt i terrassen är det svårt att komma till med en kofot för att knäcka loss den. Men följer du hantverkarens råd här kan du byta plankan på under en timme. Börja med att bygga en liten hjälpkloss.

Hålet ska fungera som borrschablon. Klossen tillverkas av en plankbit och hålet borras med en hålsåg. Här använder vi diametern 20 mm, men storleken spelar inte så stor roll. Schablonen läggs an där den trasiga terrassplankan har gjorts fast i terrassen och sedan förborrar hantverkaren med hålsågen.

När hålet markerats kan schablonen plockas bort. Därefter borrar han hela vägen genom den trasiga plankan. Var noga med att inte borra ner i regeln under plankan.

LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

Om träet är vått, som här, måste man rensa hålsågen emellanåt från spån, annars biter den inte som den ska. När man borrat runt alla fästen är det bara att lyfta av den trasiga plankan. Snabbt och lätt.På reglarna sitter det kvar runda träpluggar med spikar i.

De plockar man lätt bort med en hovtång. Innan den nya plankan kan läggas på plats måste man borsta bort alla spånor.

Den nya plankan läggs på plats och hantverkaren markerar hur lång den ska vara. Använd en vinkelhake för att få ett helt vinkelrätt snitt. Här kapar vi plankan med en fintandad såg.

Lägg plankan på reglarna och gör fast den med 6x60 mm rostfria skruvar. Använd alltid rostfria skruvar till impregnerat trä, de påverkas inte av kopparen i impregneringsvätskan. Använder du hantverkarens knep med en hålsåg för att lösgöra terrassplankan är det inga problem att byta ut en enstaka planka.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altan