Markise

Få skugga för solen, skydd mot regnet och behåll värmen med en markis.

Markisen täcker din terrass på 30 sekunder, och då får du skugga för solen, skydd för regn, eller så håller den kvar värmen en kylig sommarkväll. Med andra ord finns det många bra anledningar att montera en markis.

Men det är inte helt oviktigt hur du monterar din markis. En stor och tung markis som vrider sig i tegelfasaden kan snabbt orsaka skador om den inte är korrekt monterad.

I PDF-artikeln kan du läsa om hur du fördelar vikten från markisen mer effektivt, så att tegelväggen inte brakar samman över dig – vi visar också hur du monterar den i tre olika sorters fasader, från putsad trästomme till tegelmur.

Läs också: Altantak.

Begrepp du måste känna till

När du är på jakt efter en markis är det många nya begrepp du behöver ha koll på. “Utfallet” är hur långt duken kan fällas ut, “kassetten” är den lilla lådan som duken och armarna åker in i när markisen vevas in, och “montagehöjden” är, hur långt från taket beslagen ska monteras.

LÄS OCKSÅ: Glastak över verandan

Utöver att vi går igenom begrepp och tekniker och visar hur markisen ska monteras, får du även en översikt över tre markiser i olika prisklasser: billig, mellan och lyx. De billigaste modellerna finns bl.a. på Bauhaus från 1.195 kronor, och de dyraste kostar över 15.000 kronor.