Markiser för alla behov

Älskar du att sitta på terrassen och njuta av livet kan vi garantera dig att livet bara blir bättre med en markis.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
2.000 kronor
Markise

Få skugga för solen, skydd mot regnet och behåll värmen med en markis.

Intro

Markisen täcker din terrass på 30 sekunder, och då får du skugga för solen, skydd för regn, eller så håller den kvar värmen en kylig sommarkväll. Med andra ord finns det många bra anledningar att montera en markis.

Men det är inte helt oviktigt hur du monterar din markis. En stor och tung markis som vrider sig i tegelfasaden kan snabbt orsaka skador om den inte är korrekt monterad.

Läs om hur du fördelar vikten från markisen mer effektivt, så att tegelväggen inte brakar samman över dig – vi visar också hur du monterar den i tre olika sorters fasader, från putsad trästomme till tegelmur.

Läs också: Altantak.

Begrepp du måste känna till

När du är på jakt efter en markis är det många nya begrepp du behöver ha koll på. “Utfallet” är hur långt duken kan fällas ut, “kassetten” är den lilla lådan som duken och armarna åker in i när markisen vevas in, och “montagehöjden” är, hur långt från taket beslagen ska monteras.

LÄS OCKSÅ: Glastak över verandan

3 bra anledningar

Skugga mot solen

På riktigt heta sommardagar, när solen steker från en molnfri himmel, ger markisen dig en välförtjänt paus i skuggan. Men fördelarna tar inte slut här. För utöver att ge svalka från solen kyler markisen också väggar och fönsterpartier, så att temperaturen inne i huset hålls nere.

Håller kvar värmen

Markisen kan även användas till raka motsatsen. Under de sena kvällstimmarna håller den nämligen kvar lite värme på terrassen. På det viset får ni några extra timmar att njuta av solnedgången, innan det är dags för att slå på infravärmen och ta fram filtarna.

Ger skydd mot regnet

Sitt lugnt kvar på terrassen, även om en regnskur skulle dra förbi. Markisen fungerar som ett stort paraply som håller dig, gästerna, middagen och terrassen snustorr. Det är först när det börjar blåsa upp som du måste överväga att veva in markisen igen.

Instruktion

01
Så monterar du markisen 10 Steg

Vill du vara säker på att markisen inte förstör huset ska den fästas på en rejäl planka som fördelar vikten och belastningen från väder och vind.

Här ser du hur markisen monteras i en putsad trästomme. Till det här projektet ska du använda en planka som är en halvmeter längre än markisen, t.ex. 45 x 220 mm., franska skruvar, järnrör (22 mm i diameter utvändigt), borr och en borrmaskin.

1

Scanna väggen och lokalisera det dolda träskelettet. När ytterväggen är putsad, som här, är det oftast lättast för scannern att hitta reglarna från väggens insida.

2

Rita upp det dolda träskelettet på väggen utomhus. I det här exemplet använder vi toppen av dörrkarmen som riktmärke.

3

Lyft upp plankan till dess rätta placering, och gör fast den temporärt med stöd av reglar eller annat.

4

Överför markeringarna från träskelettet till plankan. Du ska sätta två franska skruvar i var och en av träskelettets reglar. Här slutade det med att vi monterade plankan i 7 reglar med totalt 14 franska skruvar. När du har markerat var du ska borra tas plankan ned.

5

Förborra med ett 35 mm flatborr, så att det blir plats till att dölja de franska skruvhuvudena. Borra sedan vidare genom plankan med ett 8 mm borr som visat här.

6

Lyft upp plankan på fasaden igen. Borra genom putsen med ett 8 mm betongborr, och borra vidare med ett 8 mm träborr när du träffar träet. När du har förborrat genom alla skruvhålen tas plankan ned igen.

7

Borra hålen i putslagret upp till 22 mm, och mät hur tjockt putslagret är. Kapa ett lämpligt antal rör (vi behöver 14), så att de blir lika långa som putslagret är tjockt.

8

Sätt tillbaka plankan tillfälligt på sin plats över dörrkarmen med ett par franska skruvar och markera var markisens beslag ska placeras. Sedan tas plankan ned ännu en gång och kortas av, så att den har precis samma längd som markisen.

9

Spänn fast beslagen med skruvtvingar, borra hålen med ett 12 mm träborr. Montera beslagen, sätt upp plankan på plats och skruva fast den med franska skruvar.

10

När plankan är upphängd på väggen och fastskruvad ska du montera markisen. Här blir du tvungen att be en kamrat om hjälp eftersom markisen kan vara väldigt otymplig och tung.

Material

Tidsförbrukning

1 helg

Pris

2.000 kronor

Ritning

De tekniska detaljerna

Det är många nya begrepp du måste sätta dig in i när du är på jakt efter en markis. Här får du en översikt över de viktigaste. Men du måste också ta en noggrann titt på ditt hus. De flesta tillverkare rekommenderar att det är 45 cm, motsvarade ca. 4 lager tegel, från markisens beslag upp till taket. Men du kan även välja att fästa markisen direkt i takstolarna med speciella beslag. Oavsett vilken montering du väljer ska du se till att du kan gå och stå upprätt under duken.

De tekniska detaljerna

Tips & Tricks

Säker montering i olika sorters mur

När vinden fångar markisen är det stora krafter som drar i beslag och vägg. Därför ska upphängningen konstrueras för din specifika fasad. Det enklaste är att montera markisen på ett trähus med trästomme – här ska du kort sagt bara skuva upp plankan och beslagen. Här under kan du se hur monteringen ska se ut vid tre andra sorters fasader.

Putsad trästomme

Plankan skruvas in i trästommen med franska skruvar, och avståndsrör skyddar putslagret. Markisens beslag monteras i plankan med vagnsbultar.

Solid tegelmur

Här görs plankan fast med franska skruvar och pluggar, karmskruvar eller expansionsbultar. Beslaget är fastgjort i plankan med vagnsbultar.

Mur med luftspalt

Är fasaden mindre solid, kan plankan skruvas fast med maskinbultar, som borras hela vägen genom väggen och spänns med muttrar på baksidan. Evt. förstärkta med vertikala plankor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altantak