Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Träfogarna behöver inte vara synliga, men de kan absolut vara det. Det beror helt på om du vill framhäva att du inte har använt beslag, eller om du vill ha helt osynliga fogar.

Gemensamt för fogarna är att du med fördel kan låsa dem med en plugg som sätts genom de båda styckena du har fogat samman.

Slitsfogar

Slitsfogning är ett enkelt sätt att skapa en superstark träfog. Metoden går ut på att göra en slits genom att avlägsna den mittersta tredjedelen av trästyckets tjocklek. Inne i denna slits sätts sedan en motsatt tapp som är tillverkad genom att ta bort den yttersta tredjedelen på var sida av det motstående trästycket. När de två delarna sätts samman får du en imponerande styrka.

En slitsfog kan göras både som en 90 gradersfog, där trästyckena möts i en rät vinkel, eller som en vinklad fog, om du t.ex. bygger takstolar. När de båda styckena låses med en plugg håller de i en evighet.

Tappfogar

Tappfogarna påminner om slitsfogar, men här sågar du till en tapp i ändstycket av ditt virke, och borrar och hugger ut ett motsvarande hål i det motsatta trästycket. De två delarna ska passa tätt ihop, och kan även låsas med en genomgående plugg som kan bestå av en bit rundstav.

Sinkbladfog och franskt lås

Om du vill testa att göra lite mer avancerade träfogar, så kan vi rekommendera sinkbladfogen och det franska låset. De blir både otroligt starka och ganska vackra (särskilt om du gör dem i olika färg), men de kräver lite mer skicklighet.

Särskilt det franska låset bör sägas vara för experter – men det blir man ju bara om man tränar! Så om du vågar hittar du beskrivningen i denna guiden, tillsammans med de andra starka och snygga träfogarna.