Intro
Instruktion
01
90 graders slitsfog med plugg
5
Steg
Slitsfogen är en ganska enkel fog men den är fantastiskt stark, särskilt om den förstärks med en plugg. Då behövs varken beslag eller skruvar.
Hemligheten bakom en slitsfog är att dela upp de trädelar som ska fogas i tredjedelar. På det ena arbetsstycket tar du bort den mittersta delen, på det andra tar du bort de två yttre delarna. Därefter kan delarna lätt skjutas ihop.
Dela upp ändträet på de två delarna i tredjedelar så att du vet var du ska såga. Dra streck 1/3 in från båda sidorna.
02
Slitsfog
7
Steg
En enkel och mycket stark träfog som här används mellan hanbjälke och högben i en takstol. Men den kan används på många andra ställen.
Trädelarna i en slitsfog behöver inte vara vinkelräta mot varandra (som vi visade på föregående sida). Fogen kan också utföras på mitten av en regel. Här visar vi hur hanbjälken monteras på ett högben till en takstol.
Dela ändarna på hanbjälken i tredjedelar. Använd en mall så att måtten blir lika på både hanbjälke och högben.
Såga 1/3 ner från utsidorna på hanbjälken. Lägg delarna på varandra så att du ser i vilken vinkel de korsar varandra.
Ta bort den yttre tredjedelen på båda sidorna av hanbjälken genom att såga ett antal parallella spår en tredjedel ner och sedan stämma bort träet.
Markera där slitsen ska göras på högbenet. Det gör du lättast genom att hålla tappen där slitsen ska vara och rita.
Slitsen borras upp med spiralborr medan maskinen hålls i korrekt vinkel. Här är det 40°. Spänn fast en hjälpbräda som anger vinkeln.
Skär rent längs sidorna i slitsen med ett brett och långt stämjärn. Se upp så att hålet inte blir större än tappen för det ska gå trögt att pressa ihop delarna.
03
Tappfog
7
Steg
Denna urstarka träfog har använts av snickare i flera hundra år. Det är inte så underligt för det är lätt att skapa den hållbara fogen. Se bara här.
Tappfogen är enkel och utförs den på rätt sätt håller den nästan i evighet. Tappen måste passa perfekt i tapphålet så att fogen inte blir ranglig. Vill du vara helt säker på att fogen ska hålla förstärker du den med en plugg.
Markera för tappen. Den ska vara hälften så lång som virket är tjockt och den ska vara en tredjedel så lång.
Såga ut tappen genom att såga in från ändträet och därefter in från sidorna. Ta bort de två klossarna.
Markera för tapphålet på det andra arbetsstycket. Lägg nu märke till att tappen är lite smalare är regeln.
Borra hål för tappen innanför strecken. Borra så många hål som möjligt och ta bort resten av träet med stämjärn. Var noga med att hålla dig innanför strecken så att tapphålet inte blir för stort.
Borra hål rakt igen tapphålet och stick sedan ner tappen i hålet. Tryck in borren hårt så att borrspetsen gör ett litet märke på tappen.
04
Sinkbladfog
7
Steg
Även om det ser avancerat ut så är det inte svårt att skapa en sinkbladfog. Tack vare formen på bladet kan delarna sedan inte dras isär.
Sinkbladfogen är enkel och du behöver inte mäta. Du ska bara rita av bladet, när du har sågat till det. Fogen är perfekt där det finns risk för belastning i sidled, t.ex. mellan högben och hanbjälke i en takstol.
Lägg upp arbetsstyckena så att de korsar varandra i önskad vinkel. Markera på båda delarna och såga bort änden på den vågräta regeln.
Dela kortänden på den vågräta delen i tredjedelar och såga in i den på längden. Stoppa när sågen kommer fram till märket på sidan av regeln.
Vinkla bladet genom att såga bort en trekantig bit. Vinkeln har ingen betydelse. Rita en trekant och såga.
Överför bladets form till det andra arbetsstycket genom att lägga bladet på träet och rita längs kanterna.
Såga ut för bladet. Såga först en mängd parallella spår med kapsåg eller handsåg och bryt bort bitarna med stämjärn.
05
Rak bladfog med haklask
7
Steg
Är du redo för ett avancerat snickarjobb? Om du klarar av att göra en rak bladfog med haklask kan du förlänga reglar lika bra som ett proffs!
Låt oss vara ärliga: att skapa en rak bladfog med haklask är inget för nybörjare, men om du övar dig ett tag på spillvirke får du en känsla för hur delarna ska fogas ihop. Och då är det inte längre så svårt!
Rita streck på änden av det ena arbetsstycket enligt bilden. Här använder vi sågat virke som är 100 x 100 mm.
Såga en mängd parallella spår i det fält som är 6 cm tjockt. Det yttre delen (4 cm tjock) sågas av från kortänden.
Markera för urtagen, först en bit närmast bottnen och tvärs igenom regeln. Biten ska vara 2 x 2 cm. Rita sedan ett 2 cm djupt och 1,6 cm brett spår ner till det genomgående spåret.
Såga nu till kortänden på träet. Vänd först undersidan uppåt och rita ett 1,6 cm brett spår i mitten och ett 4,2 cm brett och 2 cm djupt spår på varje sida av mitten. Dra också ett streck 4 cm uppifrån. Såga ut med en multimaskin.