Läsarnas bästa idéer: Få ut mer av din altan

Vad sägs om en dynlåda, en sandlåda eller kanske en flyttbar hemmabar på altanen? Gör Det Självs läsare har massor av bra idéer för din altan!

Förvaring under altanen

Det är lätt att källsortera när man har gott om plats.

1. Källsortering under altangolvet

"Jag tycker att min hustrus idé med källsortering och förvaring under altangolvet är fantastiskt bra, och jag hoppas att andra kan inspireras till en liknande lösning.

Vår altan runt huset är under tak och på samma nivå som golven i bottenvåningen. Det innebär att altanen står på stolpar och att det finns gott om plats mellan altangolvet och marken. Det är därför smart att använda detta utrymme för förvaring av olika saker och till källsortering av avfall.

LÄS OCKSÅ: Allt om altaner

Jag sågade av altanbrädorna och skruvade fast dem på ett par tvärgående brädor till två luckor. De har satts fast med gångjärn på ena sidan och när de ligger ner vilar de på tvärmonterade reglar. Under varje lucka finns tre fack med stora plastkorgar, som man lätt kan lyfta upp och ta med sig.

Luckorna vilar på tvärmonterade reglar när de har fällts ner och bildar då en del av altanen. L.E."

Förvaring under altanen

Ett diskret hål i ena brädan fungerar som handtag när en lucka ska f ällas upp.

2. Dynlådor med flera funktioner

"Det är ofta problem med att hitta en plats för alla dynorna på terrassen, om man vill skydda dem mot dagg och regn. De dynlådor som kan köpas rymmer inte så många dynor och de är dessutom ofta för höga att sitta på.

Därför har jag snickrat två lådor, som dels har gott om plats för dynor, dels är så låga att de är behagliga att sitta på.

Varje låda är cirka 50 x 150 cm och har gjorts av plywood. Under locket sitter ett par gummilister som skapar avstånd mot lådan, för att det ska komma ner luft till dynorna.

För att luften inte ska stå still i lådorna har jag gjort bottnen av lister, som sitter några centimeter ovanför terrassen. Locket täcker inte hela lådan utan sitter fast på en bräda längs ena långsidan. Då får också ryggstödet något att vila på. J.J."

Altan dynlåda

Två lådor ger massvis av plats för dynorna, men de kan användas till annat än förvaring.

Altan dynlåda

Lådorna för dynorna används som bänkar, och ryggstöden gör dem behagliga att sitta på.

Altan dynlåda

Ryggstöden kan läggas ner i förlängning av varje bänk, och eftersom de har utfällbara ben på baksidan bildas en bädd.

3. Vagnar till dina blommor

"När jag hade lagt en ny träterrass var det en del brädor över och av dem snickrade jag några små vagnar, som jag har satt blomkrukor på.

Eftersom vagnarna har hjul så kan jag lätt flytta de tunga krukorna när det behövs. På så sätt skonar jag ryggen.

Varje vagn har snickrats av tre brädor och de har skruvats fast med rostfria skruvar på två tvärgående brädlappar. Under brädlapparna sitter fyra hjul, ett i varje hörn.

På ovansidan av de tre brädorna har jag satt ett litet podium av tre brädor (halv längd), som satts fast på en ram av fyra brädbitar. Det är trevligt att kunna sätta krukorna på olika nivåer för att få det bästa av blommorna. S.S."

Altan mobila vagnar blommor

Det är lätt att flytta de små vagnarna och det ser trevligt ut när blommorna står på olika nivåer.

4. Flyttbar bar till terrassen

"Jag har snickrat en kombinerad bardisk och utekök till vår terrass. För att kunna flytta baren eller köket till skugga (eller sol, efter önskemål) har jag satt hjul under.

Bänkskivan är av formplywood som är extremt vattentålig. Den sticker ut en bit från underredet så att detta och dörrarna skyddas mot regn.

Det är praktiskt med dörrar till skåpet och jag har satt hänglåsbeslag på dem så att de kan låsas. Skåpen är ganska rymliga och det är praktiskt för då slipper vi bära ut och in så mycket från köket.

På kortsidorna har jag monterat handtag, som jag tog från några gamla kylskåp, och de gör det lätt att flytta baren. Nertill på framsidan av baren har jag skruvat fast beslag gjorda av en gammal hatthylla och de används numera som fotstöd. N.W."

Flyttbar bar altan

Det är mysigt med en bardisk och stolar på terrassen.

Flyttbar bar altan

På dörrar na sitter ett hänglåsbeslag så att man kan låsa dem.

5. Trappa med dolt utrymme för dynor

"Längs ena sidan av villan har jag anlagt en stor träterrass, och eftersom tomten sluttar en del fick jag också bygga ny trappa till terrassdörren som ersättning för den gamla.

Nivåskillnaden på tomten utnyttjade jag genom att under trappan skapa ett utrymme för dynorna till utemöblerna. Trappan har byggts på ett sådant sätt att ena steget kan fällas upp.

Hela steget (plansteg och sättsteg) sitter fast i resten av trappan med gångjärn, och under steget finns det hur mycket plats som helst. När jag ska lägga undan eller ta fram dynorna fälls steget upp och en kloss sätts i spänn, så att steget inte ramlar ner.

Vi är mycket glada för förvaringsutrymmet eftersom det är dolt och ändå mitt på terrassen. Vi tar dock in dynorna på vintern. P.G."

Dynlåda trappa altan

Steget kan fällas upp så att man kan lägga ner eller ta fram dynor från utrymmet.

Dynlåda trappa altan

När steget är nerfällt ser trappan ut som alla andra trappor.

6. Terrass med nerfälld sandlåda

"När jag la ny terrass byggde jag in en sandlåda i den, för med sandlåda på terrassen är det lätt att hålla ett öga på knattarna.

Jag räknade ut var sandlådan skulle placeras och sedan satte jag stenar runt kanten på den och la terrassen fram till stenarna. Utrymmet mellan de kantställda stenarna fylldes sedan med fin sand.

Jag snickrade också ett lock till sandlådan och det vilar på en träram, som jag fäste på stenkanten. Ramen och brädorna ligger i nivå med stenarna på terrassen. M.L."

Altan sandlåda

Sandlådan är 80 x 120 cm. De två yttre brädorna har satts fast i ramen i terrassen.

Altan sandlåda

Locket består av brädor som fästs på en regel på varje sida.

Altan sandlåda

När locket fälls ner hamnar det i nivå med stenplattorna.

7. Läckert lärkstaket ramar in terrassen

"När vår nya terrass var klar återstod endast att rama in den med ett staket. Jag beslöt att tillverka det själv så att det skulle uppfylla våra önskemål om storlek och utseende.

Staketet tillverkades av 45 x 45 mm hyvlade reglar av sibirisk lärk som sattes ihop till moduler. Varje modul består av två ramar, en större och en mindre, som är förenade med små bitar aluminiumrör. Rören har också använts för att montera modulerna mellan stolparna.

I de små modulerna sitter ett armeringsnät som avgränsar men som ändå är öppet. Näten monterades diagonalt och det var lite pyssligt för det krävdes precision att borra hål i ramen för nätet.

Det var mödan värt för nu har vi ett läckert lärkstaket som ingen annan har. Upptill på varje stolpe fäste jag en stolphatt av aluminium. M.W."

LÄS OCKSÅ: Detta ska du veta när du bygger altanräcke

Altan staket

Staketet tillverkades i moduler vars längd anpassades efter längden och bredden på terrassen.

Altan staket

Modulerna monterades på stolparna med korta bitar aluminiumrör som stacks in i hål i modulerna och stolparna.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Altan