Här har naturen byggts in i altanen på ett fint sätt. För man fäller självklart inte trädgårdens vackraste träd.

Här har naturen byggts in i altanen på ett fint sätt. För man fäller självklart inte trädgårdens vackraste träd.

Det är alltid de små, små detaljerna som får de bästa trädäcken att sticka ut från mängden, som får gästerna att tappa hakan och får mannen eller kvinnan som byggde den att känna sig stolt som en tupp varje gång uteplatsen används.

LÄS OCKSÅ: Allt om altaner

Från tråkig till extraordinär altan

Tänk på detaljer som att varje skruv har täckts av en plugg i ett avvikande träslag eller att en del av altanen har lyfts ett steg. Men det är små detaljer med stor effekt och det gäller att utnyttja sig av dem nästa gång du bygger en altan.

När du ändå ska arbeta hårt och svettas i ett par veckor med att få alla brädorna att ligga snyggt och plant på ett stabilt underlag, så finns det all anledning att komma på var belysningen ska placeras eller hur räcket ska utformas för att få terrassen att skilja sig från traditionella småtråkiga lösningar.

Läs mer om trädäck

Altantips från hela världen

Vi har kikat på trädäck från hela världen och funnit en mängd detaljer som ger stil och klass åt din altan. Varsågod att plocka till dig av idéerna till din egen altan. De är ofta lätta att utföra. Det svåra är att komma på idéerna.

**1. RÄCKE** Räcker skyddar mot fall och kan dessutom ge lä. Med räcket kan du sätta en personlig stil på den nya terrassen.

1. RÄCKE Räcker skyddar mot fall och kan dessutom ge lä. Med räcket kan du sätta en personlig stil på den nya terrassen.

**2. TAK** Ett tak behöver inte vara fast utan kan lika gärna bestå av segelduk, presenning eller folie. Det viktiga med taket är att det ger dig möjlighet att använda terrassen även när daggen faller.

2. TAK Ett tak behöver inte vara fast utan kan lika gärna bestå av segelduk, presenning eller folie. Det viktiga med taket är att det ger dig möjlighet att använda terrassen även när daggen faller.

Läs mer: Bygga altantak

**3. FASTA MÖBLER** får din terrass att skilja sig från andra. Och eftersom du redan arbetar med träytor blir det lätt att skapa de fasta möblerna.

3. FASTA MÖBLER får din terrass att skilja sig från andra. Och eftersom du redan arbetar med träytor blir det lätt att skapa de fasta möblerna.

**4. TRAPPOR** kan förena en terrass med både villan och trädgården, men de kan också användas till mycket annat. Utöver att vara praktriska bryter trappor de enformiga ytorna.

4. TRAPPOR kan förena en terrass med både villan och trädgården, men de kan också användas till mycket annat. Utöver att vara praktriska bryter trappor de enformiga ytorna.

**5. RUNDA KANTER OCH FORMER** är i högsta grad tillåtna. Inomhus tvingas du ta hänsyn till de fasta väggarna. Men utomhus kan du skapa vad du vill.

5. RUNDA KANTER OCH FORMER är i högsta grad tillåtna. Inomhus tvingas du ta hänsyn till de fasta väggarna. Men utomhus kan du skapa vad du vill.

**6. EN GRILLPLATS** eller en bålplats blir samlingspunkten under alla kvällar när familjen samlas på terrassen.

6. EN GRILLPLATS eller en bålplats blir samlingspunkten under alla kvällar när familjen samlas på terrassen.

**7. BELYSNING** kan förändra terrassens utseende markant när mörkret faller på. Experimentera dig fram.

7. BELYSNING kan förändra terrassens utseende markant när mörkret faller på. Experimentera dig fram.

**8. BRYT MÖNSTRET** genom att t.ex. låta ett träd växa upp igenom terrassen. Det förstärker sambandet mellan terrassen och naturen.

8. BRYT MÖNSTRET genom att t.ex. låta ett träd växa upp igenom terrassen. Det förstärker sambandet mellan terrassen och naturen.

**9. PLUGGAR I KONTRASTFÄRG** kan vara den detalj som lyfter en klassisk terrass från anonymiteten.

9. PLUGGAR I KONTRASTFÄRG kan vara den detalj som lyfter en klassisk terrass från anonymiteten.

<strong>10. MÖNSTER OCH FÄLT </strong>skapar liv och variation och kan användas aktivt för att leda blicken eller stegen åt ett bestämt håll.

10. MÖNSTER OCH FÄLT skapar liv och variation och kan användas aktivt för att leda blicken eller stegen åt ett bestämt håll.

**11. DÄCK I FLERA NIVÅER** delar upp terrassen i flera mindre rum och gör den mer levande och så spännande att man vill utforska den närmare.

11. DÄCK I FLERA NIVÅER delar upp terrassen i flera mindre rum och gör den mer levande och så spännande att man vill utforska den närmare.

LADDA NED HELA ARTIKELN och hämta ännu fler tips – och hjälp att förverkliga dem.