Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verktygslåda av smarta moduler

Skriv ut Spara artikel

Den här verktygslådan är superflexibel och ger dig möjlighet att enkelt kombinera de verktyg som passar bäst till den uppgift du står inför. Lägg t.ex. verktyg och delar till VVS- och elarbeten i var sin modul och koppla på eller ta av dem efter behov. Sedan bär du bara med dig det du behöver.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
800 kronor
Det finns ingen anledning att släpa på fler verktyg än uppgiften kräver. Verktygslådan består av totalt tre lådor som alla är olika höga.

Det finns ingen anledning att släpa på fler verktyg än uppgiften kräver. Verktygslådan består av totalt tre lådor som alla är olika höga.

Intro

När du staplar dina verktyg står de stadigt, tar minimalt med plats och är lätt att välja till eller från allt beroende på uppgiften.

Flera stora tillverkare, som t.ex. Bosch, har utvecklat lådor till många av deras verktyg, så att de kan staplas och är lätta att förvara.

För en hantverkare, som kör omkring med verktyg i bilen, är det praktiskt om de tar minimalt med plats och ligger stadigt, men det är också bra för en ”amatörhantverkare” att ha koll på verktygen och kunna sätta ihop en verktygslåda som bara innehåller det som ska användas.

Med en verktygslåda som består av moduler har du möjlighet att sortera verktyg och delar som till exempel passar till VVS-, respektive elarbeten i olika lådor, så att du kan ta av eller koppla på de delar du behöver för dagen.

LÄS OCKSÅ: Se alla sorters verktygslådor

Instruktion

Såga ut delarna av plywood

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Alla delar till verktygslådan, både sidor och botten, kommer från en 12 mm-plywoodskiva. Delarna sågas till med en bordscirkelsåg, men du kan även använda en cirkelsåg med styrskena.

Du behöver också en sticksåg när du ska såga ut för handtaget på verktygslådan, samt ett forstnerborr så att du kan borra stora hål i mittskivan där handtaget ska vara.

Innan delarna sätts ihop är det bra att slipa bort alla stickor i träet.

1

Såga till delarna. Sidostyckena (C, D, E, F, H och J) sågas till med ett snett 45-graders snitt i ändarna, så att lådorna får snygga fogar i hörnen.

2

Borra ut för ett handtag (M) i skivan (B). Det ska vara mitt på skivan högst upp. De två hålen borras med ett 40 mm-forstnerborr och placeras 2,6 cm från den översta kanten med 10 cm emellan.

3

Såga ut för handtaget med en sticksåg längs de streck som du ritat upp mellan de två hålen. Anpassa också en bit rundstav (M) på längden så att den passar till handtaget och såga itu den på mitten.

4

Slipa alla delarna när de är tillsågade, så att skivorna blir släta och kanterna blir jämna och stickfria.

Såga spår för botten och fackavdelare

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Verktygslådan sätts ihop helt utan skruvar och spikar. I stället ska det göras ett brett spår längs den ena kanten på alla sidostyckena, så att en bottenskiva kan sättas fast. Det ska också göras spår i några av sidostyckena för fackavdelarna.

Spåren görs genom att du sågar i flera omgångar tills allt träet är borta och det färdiga spåret har en bredd på 12 mm, vilket motsvarar tjockleken på plywoodskivan.

1

Såga spår i sidorna (C, D, E, F, H och J) för bottenskivorna och fackavdelarna. Spåren ska ha ett djup på 5 mm. Det behöver sågas flera gånger för att spåret ska bli 12 mm brett.

2

Det första spåret sågas 5 mm från kanten. Det är lättast att ställa in avståndet på sågen och sedan såga det första spåret i alla delar.

3

Såga därefter ett spår 1,7 cm från kanten och ta bort träet mellan de två yttersta spåren i sidostyckena (C, D, E, F, H och J) genom att såga om och om igen, tills allt är borta och spåret är 12 mm brett.

4

När alla spåren är 12 mm breda, både för bottenskivan och fackavdelarna, kan du börja sätta ihop verktygslådan.

Limma ihop delarna

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Nu ska du börja att sätta ihop delarna. Det gör du med trälim, tvingar och spännband.

Det ska vara lim i alla spåren innan du sätter ihop alla delarna till lådorna.

När du har satt ihop en låda måste delarna hållas ihop ordentligt medan limmet torkar. Det kan göras med antingen tvingar eller smarta spännband, vilka är mycket effektiva på att hålla ihop saker.

1

Delarna limmas ihop med trälim. Applicera lim i spåren på sidostyckena (här H och J) och på hörnen vid fogarna innan delarna sätts fast på bottenskivan (A).

2

Delarna pressas ihop medan limmet torkar. Här har vi använt ett spännband längst ner och två lister på var sin långsida högst upp som pressas ihop med tvingar. Listerna gör att det inte blir några märken i träet.

3

En tving och ett spännband är tillräckligt när delarna till den översta lådan med den stora mellanskivan ska limmas ihop. Låt limmet torka ett dygn innan du tar bort tvingen och spännbandet.

Förstärk hörnen

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Hörnen på alla lådorna ska förstärkas med små lameller. Spåren till lamellerna görs med en lamellfräs. Om du använder en mall till spåren gör det jobbet lättare och du är säker på att lamellerna kommer att hamna på rätt plats.

I de frästa spåren limmas de tunna lamellerna fast. När limmet har torknat sågas det överblivna träet bort.

1

Sätt fräsmallen på hörnet av lådan och fräs ett spår med en lamellfräs. Spåret ska fräsas 2 cm från topp- och bottenkanten. Alla hörnen ska förstärkas med lameller.

2

Såga ut lameller av några listbitar som du har sågat ut med bordscirkelsågen. Du behöver inte kapa till dem i exakt rätt längd, eftersom det överblivna träet ändå ska sågas bort senare.

3

Applicera lim i spåren och sätt lameller på plats i alla hörnen. Om lådorna står på högkant blir detta mycket lättare.

4

Knacka ned de små listerna på plats i spåren med en hammare så att du är säker på att de kommer ända ned. Låt sedan hörnförstärkningarna torka ett dygn.

5

Lamellerna i hörnen skärs tills så att de blir i jämnhöjd med sidorna på lådan. En japansåg fungerar perfekt till uppgiften. Slipa därefter hörnen helt jämna och släta med en slipmaskin.

Montera beslag och gör ett handtag

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Nu är det dags för de sista småsakerna. Det ska sättas beslag på lådorna så att de lätt kan tas av och kopplas på igen. Under varje låda ska det även monteras små klossar i varje hörn som håller lådorna på plats så att de står stadigt när de staplas på varandra.

På den översta lådan med den stora mittskivan ska det sitta ett handtag som består av en rundstav avsågad i längdled. Handtaget ger en snygg finish och ett bra grepp.

1

Montera beslag på lå­ dorna - två på varje sida per skarv. Markera var de ska sitta och förborra för skruvarna innan du drar fast dem.

2

Gör små klossar (L) till bottnen på lådor­ na. Förborra innan montering - se till att hålla borrmaskinen helt rak. Använd ev. en pelarborrmaskin. De små klossarna håller lådorna på plats när de staplas på varandra.

3

Applicera trälim på baksidan av klossar­ na (L), så att de både limmas och skruvas fast på bottenskivan (A). Limmet gör att det räcker med en skruv per kloss.

4

Skruva fast klossarna (L) i hörnen när du har placerat dem rätt - det vill säga en liten bit ifrån kanten på lådan. Använd en tunn pappbit för att få ett jämnt avstånd mellan kanten och klossarna.

5

Limma fast handtaget (M) på den stora mittskivan (B) till den översta lådan. Det gör att det blir lättare att bära verktygslådan.

6

Slipa handtaget (M) för att få bort eventuella trästickor och känn efter om det är några andra ställen på verktygslådan som behöver en sista behandling med slipmaskinen när du ändå är i gång.

Material

Plywoodskivor, 12 mm:

 • 3 bottenskivor (A), 23,6 x 40,6 cm
 • 1 mittskiva (B), 24,3 x 40,6 cm
 • 2 långsidor (C), 14 x 42 cm
 • 2 ändstycken (D), 14 x 25 cm
 • 2 långsidor (E), 12 x 42 cm
 • 2 ändstycken (F), 12 x 25 cm
 • 1 mittstycke (G), 12 x 40,6 cm
 • 2 långsidor (H), 10 x 42 cm
 • 2 ändstycken (J), 10 x 25 cm
 • 3 mittstycken (K), 10 x 23,6 cm
 • 8 hörnklossar (L), 5 x 5 cm

Rundstav 28 mm, sågad i längdled:

 • Handtag (M), 10 cm

Dessutom:

 • Lameller av tunna lister
 • Trälim
 • 8 lådbeslag inkl. skruvar
 • Skruvar, 3,5 x 20 mm

Specialverktyg

 • Bordscirkelsåg
 • Lamellfräs
 • Spännband
 • Forstnerborr, 40 mm
 • Japansåg

Tidsförbrukning

1-2 dagar

Pris

800 kr

Svårighetsgrad

Det krävs precision för att få lådorna att passa ihop.

Ritning

logga in eller köp tillgång för att se skissen

3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-skissen

Verktygslåda i 3 delar

Verktyslådan består av totalt tre lådor, som alla är olika höga.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-skissen

Förhöjd mittskiva

Mittskivan är förhöjd så den fungerar som både avdelare och handtag.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-skissen

Stabila fogar

Under de två översta lådorna ska det sättas klossar i varje hörn. De går ner lite i lådan under och ser till att lådorna står stabilt.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-skissen

Låsbeslag håller ihop lådorna

Lådorna hålls ihop med låsbeslag, så det är väldigt lätt att koppla av och på.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-skissen

Smarta uppdelningar

Facken görs olika stora.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

logga in eller köp tillgång för att se videon

TIPS: Använd bakplåtspapper när du limmar

logga in eller köp tillgång för att se videon

VERKTYG: Så här använder sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

logga in eller köp tillgång för att se videon

TIPS: Lätt tryck på excenterslipen

logga in eller köp tillgång för att se videon

Tips & Tricks

Bygg en mall till hörnen

Det kan vara bra att göra en mall som du kan använda när du ska fräsa spår till lamellerna på hörnen av lådorna. Mallen gör att det blir lättare att fräsa spåren.

Mallen består av en träskiva som det är två träbitar fastlimmade på vid sidan av varandra. De två träbitarna är kapade med var sitt 45-graderssnitt i ändarna så att de passar till ett hörn. På baksidan görs ett spår som du kan styra lamellfräsen efter så att alla hamnar på lika långt avstånd från kanten.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Verktygslåda av smarta moduler
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka