15 tips på billiga verktyg – som funkar

Bara för att något är billigt behöver det inte vara dåligt, för ofta kan byggmarknadens lågprisprodukter klara av arbetet lika bra som dyra grejer. Här har du 15 exempel på att det kan löna sig att snåla lite när du handlar …

SKYDDSSKOR
Du ska inte förvänta dig stor komfort, låg vikt eller genomförd ergonomi om du köper ett par skyddsskor för endast ett par hundra kronor. Å andra sidan fyller de sin främsta uppgift: att skydda dina fötter. De flesta billiga modellerna ger godkänt spikskydd, har en tåhätta av stål och bjuder på en antistatisk och steg- och stötdämpande sula.

VINKELBESLAG
När det gäller byggbeslag finns en regel: köp hela förpackningar. Det är mycket billigare än att köpa dem styckvis. Det är också skojigare att ge 125 kr för 100 beslag än 3 kr/styck. Och du kommer nog att använda alla.

LÄS OCKSÅ: Vinkelbeslag: Bygg med vinkelbeslag

HÖRSELSKYDD
Duger ett par hörselskydd för 75 kr? Svaret är JA. Orsaken är att även billiga hörselskydd testas och godkänns enligt EU-standard. Men skydden har förstås inte inbyggd radio och de är inte särskilt stryktåliga, så de tål inte hårdhänt behandling.

TIGERSÅG
Nej, du kan inte arbeta en hel arbetsdag med en billig tigersåg. Men hur ofta behöver du göra det? För under 300 kr kan du få en användbar modell. Sågen är kanske lite tyngre och väsnas lite mer än dyrare modeller, men det har väl inte så stor betydelse om du bara ska kapa ett rör? Det som är viktigast är att köper ett sågblad av hög kvalitet.

GRÄSMATTEGÖDSEL
Glöm allt om specialkomponerad och vansinnigt dyr gräsmattegödsel i små förpackningar. Köp hellre en NPK-blandning i en större förpackning. Gödslet kommer att kicka igång växten och hålla mossa borta.

PENSELSATS
Vi kan hålla med om att val av rätt pensel kan vara en vetenskap. Men om du bara ska stryka ett plank eller bättre på garaget så klarar du dig med en uppsättning billiga penslar. Du måste förstås acceptera lösa strån i färgen. Å andra sidan behöver du inte spilla tid på att tvätta ur penslarna. Det finns i alla fall ingen ekonomisk anledning att tvätta dem. Släng dem i stället.

STÅLHYLLOR
Vill du få så många hyllor som möjligt för dina pengar, så ska du kika efter hyllor av stål eller galvaniserad plåt. Priset har pressats i botten och många av hyllorna är förvånansvärt stadiga, när de väl har skruvats ihop. Några hyllor sätts t.o.m. ihop utan skruvar. Om du vill ha flera hyllor kan du ställa dem vid sidan av varandra och nita eller skruva ihop dem. Det ökar stabiliteten på dem en hel del.

SLIPPAPPER
Som hemmafixare använder du en hel del slippapper och det är bra att ha ett välsorterat lager. Men har du köpt dem avklippta i förpackningar med 10 i varje så vet du att de är dyra. Varför då inte skaffa dig en ordentlig mängdrabatt? Om du köper 50 meter för cirka 100 kr, så räcker det ett tag. Och när klipper till slippapperet själv får du exakt den storlek som behövs för jobbet.

SKRUVSTYCKE
Ett billigt skruvstycket är inte ett redskap med stor precision och perfekt spindelmatning. Men det gör inget om det hackar lite när käftarna spänns ihop om du bara använder skruvstycket enstaka gånger. Det finns billiga modeller från ett par hundra kronor. Men välj ett av stål och med hål för montering på din arbetsbänk.

MURARVERKTYG
En bra, rostfri murslev från en ledande tillverkare kostar ofta mer än 300 kr. Men handen på hjärtat: hur ofta murar du? Handlar det inte mest om mindre reparationer? I så fall klarar du dig utmärkt med billigare slevar. Då kan du få flera olika slevar för samma pris som en kvalitetsslev. Men du måste i så fall acceptera att metallen i slevarna så småningom kan angripas av rost.

KOFOT
Vi törs slå vad om att dina krafter tar slut långt innan kofoten tvingas ge upp. Vi har i alla fall ännu inte varit missnöjda med en 60 cm modell för under 100 kr. Om du vill ha flera olika storlekar att välja bland till dina projekt kan du köpa en sats med fem bräckjärn för endast cirka 200 kr.

MÅTTBAND
Vi har ännu inte haft att göra med ett måttband som visar fel. Nej, det är i regel han eller hon som använder måttbandet som gör något fel! Du kan därför tryggt skaffa ett billigt måttband för några tior. Men se till att inte tappa det i golvet för tillverkarna har sparat på styrkan och tåligheten – dock inte precisionen.

SKIFTNYCKEL
Man kan inte bli annat än förvånad över att det går att tillverka och sälja en 8” skiftnyckel med 10 års garanti för endast 95 kr.Till på köpet med mm-skala och av kromvanadiumstål klädd med greppvänligt gummi. Imponerande!

HANDSÅG
Det är skönt när de supervassa sågtänderna tuggar sig igenom träet på rekordtid. Men tyvärr är sågtänderna ofta rätt ömtåliga och skadas lätt av t.ex. en spik. Men om du i stället använder en billig modell för 60 kr gör det inget om tänderna stöter in i en spik eller sten i virket och du kan använda sågen till både gipsskivor och lättbetong.

VINKELSLIP
För många av oss gäller det att vi sällan behöver använda en vinkelslip, så därför är det ganska klokt att köpa en kvalitetsmaskin som inte är gjord för hårt arbete timme efter timme. Det går att hitta en stark maskin med motor på 2000 watt och som arbetar med 230 mm skivor för endast 500 kr!

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Verktyg