Vilket jordborr ska jag välja?

Jordborr är snabbare än spade när du ska gräva ut för stolpar. Se vilka fördelar det finns med ett manuellt jordborr eller ett motordrivet jordborr.

Jordborr: Även om spaden lätt gräver ett snyggt hål, är det snabbt gjort med ett manuellt jordborr. Det motoriserade jordborret vinner däremot med hästlängder.

Även om spaden lätt gräver ett snyggt hål, är det snabbt gjort med ett manuellt jordborr. Det motoriserade jordborret vinner däremot med hästlängder.

Ett jordborr är praktiskt och gör det mycket lättare att gräva ett djupt hål åt exempelvis en stolpe. Så det är smart att införskaffa ett jordborr, om du ska gräva många hål till ett projekt, ex. till ett plank eller till en bod.

Jordborr - manuellt eller motordrivet?

Det finns både manuella och motordrivna jordborrar. De motiserade jordborrarna är antingen elektriska eller bensindrivna. De är snabbast men behöver oftast hyras, då de flesta kommer använda ett motordrivet jordborr så sällan att det inte lönar sig att köpa ett. Det kostar ca 500 kr per dag att hyra ett motorordrivet jordborr. Om du behöver göra många hål, ex. till stolpar för ett långt plank, kan det löna sig.

Ett motordrivet jordborr griper verkligen tag! Det kan borra ett hål på mindre än 2 minuter. Jordborr kan hyras för ca 500 kr per dag.

Ett motordrivet jordborr griper verkligen tag! Det kan borra ett hål på mindre än 2 minuter. Jordborr kan hyras för ca 500 kr per dag.

Om du bara ska gräva ett par hål är det perfekt att köpa ett manuellt jordborr. Det fungerar bra, och så har du det hemma till nästa gång du behöver gräva ett hål.

Manuellt jordborr: Ett helt enkelt och klassiskt, manuellt jordborr fungerar bra. Det tar cirka 7 minuter att göra ett hål med detta jordborr. Priset är endast 300-400 kronor.

Ett helt enkelt och klassiskt, manuellt jordborr fungerar bra. Det tar cirka 7 minuter att göra ett hål med detta jordborr. Priset är endast 300-400 kronor.

KOM IHÅG: Ta löpande bort jorden på jordborret

Det tar cirka 2 min att göra ett hål med ett motordrivet jordborr, men det tar cirka 7 min med det manuella borret. Använder du ett motordrivet jordborr ska du komma ihåg att ta bort jorden efter hand. Jordborret borrar sig nämligen lätt ner i jorden i ett nafs, men så blir det väldigt tungt att lyfta upp det. Det manuella jordborret tar sig fint ner i vanlig trädgårdsjord, som du lyfter upp och lastar bort under vägen. Om du stöter på rötter eller sten kan det dock vara nödvändigt att ta en dräneringsspade till hjälp.

Jordborr i olika storlekar

Jordborr finns i olika storlekar, så att du kan borra hål med en diameter på 10, 15 och 20 cm ner på 90 cm's djup. Detta kallas även frostfritt djup och det ser till att stolpen står helt stabilt. En del jorborr har markeringar varje 10 cm, så det är lätt att se hur långt du har kommit ner i marken, utan att du behöver ta fram tumstocken. På en del pelarborrar är det också möjligt att byta ut skäret, beroende på hur stort hål du ska göra.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgårdsredskap