Ge spaden ett nytt skaft

Det kan inte hjälpas, men trädgårdsredskapen används ofta för tuffa jobb. Är oturen framme händer det att skaftet på spaden spricker eller knäcks. Det finns ingen anledning att köpa en ny spade för kanske 500–600 kr, när du kan få ett skaft för 150 kr. Bytet klarar du lätt själv.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 time
Pris
150 kroner

Intro

När du köper nytt skaft till din spade, är det en fördel att ta med den brutna spaden till byggvaruhuset.

Det gäller ju att hitta ett skaft som passar i längd och som är ungefär lika tjockt. Det finns flera att välja bland, både raka och böjda. Längden är viktig, även om det alltid går att korta av ett skaft. Tjockleken har också viss betydelse.

Ett tunt skaft går lätt sönder. Ett för tjockt skaft blir tyngre, men kan alltid hyvlas ner så att det passar spadens fäste. När du köper det nya skaftet ska du också köpa ett par nitar som passar i längd, vilket innebär att de inte får vara för korta. Långa nitar kan lätt kapas med bågfil till önskad längd.

PROBLEM

Spaden har jobbat på övertid! Först var det bara en smal spricka i skaftet, men när arbetet blev riktigt hårt sprack hela skaftet. Spaden kan inte användas längre och borde kasseras, men …

LÖSNING

… det är bättre att sätta fast ett nytt skaft. När du har format skaftet så att det passar i spadens fäste, borrar du ett genomgående hål för en nit som håller skaftet på plats. Du kan borra med en relativt smal borr.

Tidsförbrukning

Cirka en timme

Pris

Cirka 150 kr

Svårighetsgrad

Det är lätt att byta skaft på en spade. Men se upp så att du inte hyvlar av för mycket av det nya skaftet.

Tips & Tricks

Instruktion

01
Sätt på nytt skaft 5 Steg

1

Ta bort den gamla niten. Det enda sättet att ta bort den på är att skära av den med vinkelslip. Slipa sedan ner resten så mycket, att niten blir i nivå med fästet. Använd skyddsglasögon och ett par kraftiga arbetshandskar.

Innan du byter ut det gamla skaftet bör du kapa det, så blir det lättare att hantera spaden.

2

Ta bort träskaftet. Resterna av det gamla spadskaftet kan sitta överraskande hårt fast. Spänn därför fast spaden hårt i ett skruvstycke och slå bort skaftstumpen med hammare och rundstav.

Spänn fast spaden och knacka ut niten med dorn och hammare. Du kan ev. använda en kraftig spik om dornet är för kort.

3

Anpassa det nya skaftet. Använd det gamla skaftet till att markera på det nya hur formen ska bli. Dra ett streck där fasningen ska sluta. Se upp så att du inte tar bort för mycket. Kolla hela tiden passformen på det nya skaftet.

Skaftet formas med rasp, slippapper eller hyvel beroende på hur mycket som ska bort. Det ska passa perfekt. Grovslipa till sist.

4

Borra hål i skaftet och lås delarna med en nit. Borren ska ha samma diameter som niten. Det är viktigt att du borrar exakt rakt igenom så att borren kommer ut i hålet på fästet. Niten ska sticka ut en bit, så att änden kan knackas platt.

Niten ska sticka ut cirka 1,5 gånger sin diameter på baksidan.

5

Knacka niten platt. Lägg spaden på ett hårt underlag, t.ex. ett städ, så att nitens kullerhuvud vilar mot underlaget. Slå på kanten av den utstickande änden hela vägen runt tills det bildas en liten krage som täcker hålet. Nu sitter skaftet fast.

Video

TIPS: Nytt liv för den slöa spaden

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsredskap