Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vass kedja för säkerhets skull

Skriv ut Spara artikel

En sliten kedja ger en slö såg och en sådan måste pressas för att klara jobbet. Men en såg får inte pressas för då blir den farlig!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
15 minutter
Pris
350 kronor

Intro

Vassa verktyg är inte bara effektiva. De är också säkrare än slöa verktyg. Fråga bara vilken kock, slaktare eller snickare som helst!

Det är också något som alla skogsarbetare håller med om. En slö kedja är farlig eftersom man måste pressa sågen. Därför har man alltid med sig en nyfilad och vass kedja i reserv i skogen och den kedja som sitter på sågen är självklart vass när passet börjar.

En effektiv sågkedja kännetecknas av vassa tänder och en viss höjdskillnad mellan tänderna och ryttarna som sitter framför tänderna. Har tänderna blivit för låga måste ryttarna filas ner. Här visar vi hur du enkelt får sågkedjan vass med ett nytt verktyg.

Instruktion

Gör så här

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det första du ska göra är att spänna fast sågen ordentligt i ett skruvstycke. Om du inte har ett sådant gäller det att finna en lösning med t.ex. tvingar, arbetsbänk eller liknande.

När sågen sitter fast ska du kolla att kedjan är tillräckligt sträckt. Den ska kunna dras runt för hand, annars sitter den för hårt. Den får absolut inte hänga ner under svärdet. Om det är nödvändigt måste du sträcka kedjan eller släppa lite på kedjespänningen. Det görs ofta med en skruv eller ratt vid motorhuset - se sågens bruksanvisning.

Det är endast varannan tand som filas nu. Resten filas när du har vänt sågen.

1

Kolla kedjespänningen. Det ska precis gå att dra kedjan för hand (använd handskar!), men den får inte hänga ner under svärdet. Se sågens bruksanvisning hur kedjan justeras.

2

Markera den första tanden som ska filas med tusch. Då blir det lätt för dig att se när du har kommit hela vägen runt. Tänk på att det endast är varannan tand som ska filas.

3

Lägg multiverktyget över den första tanden. På verktyget finns ett piktogram som visar hur verktyget ska vändas för att sitta korrekt.

4

Håll multiverktyget vågrätt och fila tanden och ryttaren med ett jämnt tryck och stadig rörelse framåt. Fila varje tand 2-5 gånger beroende på hur sliten den är. Fortsätt hela vägen runt, vänd sågen och fila resten av tänderna.

5

Ryttarna kollas med en ryttarmall. Om det sticker upp en bit av ryttaren i mallen filas biten ner plant med flatfil. Då kommer den ner en liten bit så att tanden lättare kan bita ifrån sig.

Tidsförbrukning

Cirka en kvart.

Pris

Multiverktyget från Stihl kostar runt 350 kr och en ryttarmall kan köpas för under 50 kr. Om du betalar för slipning får du ge en hundralapp per gång.

Svårighetsgrad

När du följer anvisningarna upptäcker du att det är lätt att slipa en sågkedja.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Reparation: Vass kedja för säkerhets skull
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka