Kompostkvarn

Kompostkvarnen kan vara en användbar maskin, men innan du köper en ska du veta vad du ska använda den till. Vi guidar dig, så att du köper rätt kompostkvarn.

    Kompostkvarn – en en bra hjälp i trädgården

    När du beskär buskar i trädgården samlar det sig ganska så fort en stor hög av grenar och kvistar. Ofta krävs en tur till återvinningscentralen, men du kan också välja att själv mala och flisa ner trädgårdsavfallet med din egna kompostkvarn, och dessutom tjäna något på det.

    Flis till rabatt eller kompost

    När kompostkvarnen maler ner grenar och kvistar “spottar” den ut flis. Beroende på vilken slags kompostkvarn du har, kan flisen användas som täckmaterial i rabatter och häckar. Då slipper du köra iväg med avfallet.

    Det finns två sorters kompostkvarnar

    Om du ska använda de nermalda grenarna som täckmaterial behöver du vara uppmärksam på vilka skär din kommande kompostkvarn utrustas med. Det finns två system: knivar och valsar.

    Kompostkvarn-modellerna med knivar finfördelar grenarna. Det är smidigt om avfallet ska komposteras. I gengäld låter knivarna ganska mycket. Faktiskt så mycket att du i de flesta fall måste använda hörselkåpor när du startar kompostkvarnen.

    Kompostkvarn-modellerna med valsar arbetar långsammare och krossar grenarna. Det ger en grövre flis som fungerar utmärkt som täckmaterial. Valsarna för betydligt mindre oväsen än knivarna (men hörselkåpor är ändå en bra idé).

    2 typiska arbeten med kompostkvarn

    HEMMAGJORD FLIS
    Kompostkvarnar med valsar ger en grov flis, som är bra att använda till marktäckning av rabatterna.

    KOMPRIMERING AV TRÄDGÅRDSAVFALL
    Malda växtdelar tar mindre plats. Det innebär färre turer till avfallsstationen.

    Detta ska du titta efter, när du köper kompostkvarn

    Om du tänker investera i en kompostkvarn är det flera saker du ska försäkra dig om. Motorns effekt ska vara minst 2000 watt. Annars finns det inte tillräcklig kraft till annat än småkvistar. En bra kompostkvarn har hjul så att den är lätt att flytta runt, och den ska också vara lätt att plocka isär och rensa.

    Motorn bör även ha funktionen att motorn går att backa, antingen manuellt eller automatiskt, om grenar fastnar i maskinen. Utan den möjligheten blir det väldigt svårt att få loss grenar som fastnat i kompostkvarnen.

    INFÖRING.
    Den breda tratten gör det lätt att få ner grenar, kvistar och annat trädgårdsavfall i kvarnen.

    HALS.
    En lång hals på maskinen är en fördel. Det ger en bra arbetshöjd och säkerställer samtidigt att fingrarna inte kommer för nära kvarnen.

    KONTROLLPANEL.
    En enkel kontrollpanel med stora knappar, som är lätta att komma åt, är en fördel.

    ANSLUTNING.
    Ska vara lätt att komma åt. Det är en fördel om uttaget har en lucka som håller sladden på plats, så att den inte dras ut av misstag.

    UPPSAMLARE.
    Ju större uppsamlare, desto mer sällan behöver den tömmas. Flera modeller kan bara startas om uppsamlaren sitter på plats. Det är en fördel.

    HJUL.
    Stora hjul gör det lättare att flytta maskinen. Gummihjul står stadigare än hjul av hårdplast.

    Redaktionen rekommenderar: Kompostkvarnar test

    Kompostkvarn: Smarta funktioner

    Gummihjul. De allra flesta kompostkvarnar är utrustade med robusta hjul av hårdplast. Hjul med gummibeläggning gör dock att kvarnen står stadigare. Finns ex. på Makita UD2500.

    Lättåtkomliga valsar/ knivar är en stor fördel – både när kvarnen ska rengöras, och när något har fastnat. På Bosch AXT 25 TC tas ovanstycket lätt av – och ett lock täcker dessutom öppningen till kvarnen.

    Inget driftsstopp. På flera modeller är uttaget som används för att ansluta ström, försedd med en lucka, som ser till att sladden inte dras ut av misstag.

    Säker uppsamlare. Många modeller (här Alko EC LH 2800) har en säkring, som ser till att maskinen inte går igång innan uppsamlaren sitter säkert under valsarna.