Det är ett krävande arbete att förvandla ditt trädgårdsavfall till träflis. Därför har kompostkvarnarna testats ovanligt hårt.

Vi har valt ut åtta maskiner, där sex av dem finns i prisläget runt 3 000 kr, eller mindre. En av dem får du för runt 2 000 kr, och som du kan läsa så är det inte alltid den dyraste kompostkvarnen som är den bästa.

Lika på ytan

Gemensamt för alla maskinerna är att de har en motorkraft på 2 300 watt eller mer. Och de många watten kan bli en utmaning när maskinerna pressas till sitt yttersta. En del stickkontakter skyddas nämligen av säkringar på 10 ampere, som bara gör det möjligt att använda omkring 2 300 watt. Det kan därför vara en bra idé att att kolla upp vilka säkringar ditt hus har. Extra ampere gör det möjligt att få ut omkring 3 000 watt.

Läs också: Vinterklar trädgård

Så har vi testat kompostkvarnarna

Kompostkvarnarna är naturligtvis testade med massor av trädgårdsavfall i olika grovlekar. Och alla maskinerna malde utan problem den grentjocklek som de utlovade. Så för att pressa dem till det yttersta, och för att göra testen mätbara lät vi dem äta sig genom rundstavar, som är grövre och hårdare än många av de grenar du hittar i trädgården.

Hastigheten testades med två olika buntar med rundstavar på en meters längd, och i styrketestet skulle maskinerna försöka förvandla rundstavarna som är upp till 43 mm tjocka, till fin träflis.

Bullernivån blev även mätt, och det är stor skillnad på hur mycker maskinerna låter.

Oberoende test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av i denna artikeln.

Vi har testat de här 8 kompostkvarnarna:

  • MAKITA UD2500
  • EINHELL GC-RS 2845
  • AL-KO EC LH 2800
  • RYOBI RSH2545B
  • MTD S 2500
  • BOSCH AXT 25 TC
  • VIKING GE 135 L
  • STIGA BS 2500

LADDA NER HELA TESTET och se vilken kompostkvarn som blev den stora vinnaren.