Slipa nytt liv i häcksaxen

Flitig användning av häcksaxen sätter sina tydliga spår. Klingan blir slö och en cocktail av klibbig växtsaft och smuts dränerar maskinen på power. Men du kan enkelt slipa nytt liv i klingan – antingen för hand eller med en maskin.

Intro

Om du vill ha en häcksax i toppform, måste den underhållas. Växtsafter och smuts måste regelbundet tvättas av. Ofta räcker det med tvål och vatten, men har du försummat häcksaxen en längre tid, krävs det hårdare tag.

Efter några säsonger av flitig användning är det dags att slipa klingan. Det går att göra medan klingan sitter på maskinen, men det går betydligt lättare om du kan montera av klingan först.

Måste maskinen plockas isär så mycket att du kommer till växellåda och kugghjul, måste du lägga på minnet hur det sitter ihop. Tag eventuellt några bilder med mobilen.

Du kan antingen slipa klingan med en fin metallfil eller med en liten multislip. Vad du väljer beror mycket på personliga preferenser.

Slipa alltid i samma vinkel som skäret. Använder du multislipen måste du se till så att klingan inte blir för varm.

Detta behöver du

  • Skruvmejsel
  • Insexnycklar
  • Fil
  • Multislip
  • Pensel

Instruktion

1

Rengör klingan grovt med ett smuts- och rostlösande medel som t ex WD-40. Är det mycket rost, kan det tas bort med en stål- eller mässingsborste – eventuellt en roterande borste i skruvdragaren.

2

Ta bort klingan om det går. Om skruvarna är olika, är det en bra idé att ha ett system så att du kan komma ihåg vad som ska sitta var. Det gäller även för kugghjul och liknande.

3

Rengör klingan med fotogen. Det smutsar ner, så det är en bra idé att lägga klingan på lite plastfolie eller en sopsäck. Pensla på fotogen och torka av det med en trasa när det har verkat i några minuter.

4

Putsa klingan med en fin smärgelduk. Korn 400 ger en fin finish, så att klingan blir helt blank och slät igen. Torka därefter av klingan med fotogen på en trasa, så att smuts och eventuella rester av slipkorn försvinner helt.

5

Slipa klingan med en fin metallfil. Spänn först fast klingan – t ex med en skruvtving i arbetsbänken. Håll filen med båda händer, i samma vinkel som skäret. Fila med försiktiga, framåtriktade rörelser.

6

Du kan även slipa klingan med en maskin. En liten, snabb multislip som t ex en Dremel är effektiv och kan komma ända in i hörnen. Akta så att klingan inte blir för varm. Pausa eventuellt ett par gånger.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Häcksax