Fräs bort trädstubbarna

Starta motorn, vrid gasreglaget i botten och kör den förväxta cirkelsågen över trädstubbarna i trädgården. Det är tufft, det låter och vi älskar det! Och så skonar du samtidigt kroppen och sparar pengar.

Stubbfräs

Med 8 grova karbidtänder spända på en 31,5 cm klinga äter sig stubbfräsen genom stubben med 3600 varv i minuten.

Om inte de stora träden ute i trädgården välter i en kraftig storm, som drar upp rötterna direkt, så brukar rötterna alltid bli kvar efter att man fällt träden. Du har därför två val: Antingen betalar du fackfolk för att bli av med stubbarna eller så tar du bort dem själv.

Du gör det så klart själv! Och om du använder en stubbfräs i den storlek som du ser här, så garanterar vi att du får en riktigt spännande dag i trädgården med massor av buller, bensindoft och hästkrafter.

Jämfört med att gräva upp stubbarna manuellt är stubbfräsen ett enkelt och genialt alternativ. Du skonar både rygg, armar och ben. I en ovetenskaplig undersökning på nätet fann vi uthyrningspriser ner till 500 kronor per dygn, med andra ord ett lågt pris för att skona kroppen. Det tillkommer pris för bränsle och säkerhetsutrustning – det här handlar om mycket kraft så se till att du har koll på skyddsutrustningen.

LÄS OCKSÅ: 11 maskiner som är värda att hyra

Fräs stubbar, buskar och häckar

En stubbfräs arbetar egentligen som en förväxt cirkelsåg. Skillnaden är att klingan är utrustad med en rad stora och grova tänder, som är anpassade till att flisa och inte såga. De små trädgårdsstubbfräsarna, som vi privatpersoner får lov att hyra körs antingen på hjul eller larvfötter, och så väger de vanligtvis från 100 till 150 kg.

Stubbfräsen klarar att flisa alla slags rötter och funkar därför till mer än bara trädstubbar. Den är även idealisk till att ta bort rötter från stora buskar och häckar. Och när du har fräst ett område fyller du bara igen hålen med jord eller grus.

I denna gör-det-självbeskrivning visar vi hur du själv tar upp kampen mot trädgårdens stubbar med en stubbfräs. Vi går igenom, steg för steg, hur du använder den kraftfulla maskinen.

Så här fräser du själv

Maskinen är hyrd och du är redo att starta krig mot trädgårdens stubbar. Notera att stubbfräsen är en oerhört kraftfull maskin och så snart klingan träffar målet kommer det flyga träflisor, jord och småsten - se därför till att det inte står några bilar parkerade i närheten. Om det finns växthus eller andra glasfasader nära inpå är det en extremt bra idé att täcka dem, ex. med mattor.

1

På med säkerhetsutrustning: minst hjälm, skyddsglasögon, visir, hörselkåpor, skyddsskor och handskar. Denna hjälm från Jonsered med visir och hörselkåpor finns att köpa för cirka 600 kronor.

2

Ta bort lös jord kring stubben. Du ska INTE gräva under jordnivå, eftersom fräsen ska kunna köra på området. Stubbarna får max vara 15 cm höga när du fräser dem.

3

Kontrollera maskinen. Se till att den har bränsle, öppna ev. choken och vrid om nyckeln för att starta.

4

Håll säkerhetsgreppet inne med en hand medan du drar igång maskinens motor med den andra. Den startas som en traditionell gräsklippare. När motorn är tillräckligt varm ska du stänga choken.

5

För fram fräsen ända fram till stubben, och starta klingan genom att dra åt gasen en aning.

6

Lås fast fräsens ena hjul genom att dra i handbromsen. Genom att bara blockera ett enda hjul, i detta fall det vänstra, kan du svänga fräsen från sida till sida i en pendelrörelse

7

Ge stubbfräsen full gas, och sänk klingan sakta ner i stubben. Rör klingan som en pendel - lugnt och försiktigt - från sida till sida, medan den äter sig genom träet några millimeter åt gången. Även om maskinen kan fräsa stubbar med ett djup på 15 cm väntar vi med att fräsa djupt - det gör vi sist av allt.

8

Håll fräsen något bakåt, så den inte sågar för djupt. Då sågar du hela tiden ovanifrån och ner.

9

Efterhand som du sågar dig genom stubben, kommer du lösgöra handbromsen, skjuta fram maskinen lite och dra åt handbromsen igen.

10

När toppen på stubben är fräst ner till marknivå är det rötterna som gäller. Flytta runt maskinen och fräs så långt ner du kan. Undvik att fräsa direkt i jorden. Det gör att tänderna blir slöa mycket fortare.

11

Täck hålet från stubben med jord. Stampa jorden noga med fötterna så den packas. Upprepa eventuellt processen om jorden sjunker ihop.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsmaskiner