Batteridrivna trädgårdsredskap: Köp nu eller vänta?

De stora, kraftfulla batterimaskinerna är på väg att konkurrera ut bensinslukarna och sladdmodellerna i våra trädgårdar. Men när är det dags att byta ut de gamla maskinerna mot smartare modeller på batteri?

Batteridrivna trädgårdsredskap

Vilka trädgårdsredskap ska du köpa nu, och vilka kan du lugnt vänta med? Få svaret här.

Det har tagit tid för batterierna att leta sig in i våra trädgårdar. Den största anledningen är de höga krav som ställs på just trädgårdsmaskiner, och därmed även på deras batterier.

Gräsklippare och häcksaxar är tillsammans med de flesta andra trädgårdsmaskiner utrustade med stora och kraftiga motorer, som måste kunna köra långa stunder för att utföra sitt jobb. Först nyligen blev batterierna tillräckligt starka för att klara av det, utan att du måste springa fram och tillbaka mellan laddaren och maskinen, eller ha ett flertal färdigladdade extrabatterier på lager.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt åkgräsklippare

Finns det anledning att byta?

Bara för att det nu har blivit möjligt att byta till batteri, är det inte säkert att du måste leta upp en ersättare för dina gamla trädgårdsmaskiner.

Fördelarna med batterier är framförallt en lägre ljudnivå, mindre vibrationer och att du slipper avgaser eller besvärliga förlängningssladdar. Den största nackdelen är priset. De kraftiga batterierna är nämligen ofta den dyraste delen på verktyget. En del av utgiften kan reduceras, om du köper verktyg av samma fabrikat, som sedan kan användas med samma batterier.

Även om batterierna har blivit starkare har de sina begränsningar, och de måste laddas emellanåt. Man kan inte som med bensinmodellerna bara fylla på mer i tanken när den är tom.

LÄS OCKSÅ: Test av batteridrivna gräsklippare

Starka batterier

Gemensamt för alla batterier - oavsett fabrikat och effekt - är att de är uppbyggda av celler på 3,6 V. De enskilda cellerna seriekopplas för att öka spänningen.

10 seriekopplade 3,6-V-celler ger 36 V. Parallellkopplas cellerna istället, ökar man antalet amperetimmar (Ah), vilket anger hur länge ett batteri kan leverera den spänning som anges. Ju fler amperetimmar, desto längre driftstid.

Gräsklippare

Om du inte är en av de många svenskar som redan bytt till en robotgräsklippare, är det en stor chans att gräsklipparen är den trädgårdsmaskin du använder mest (sett till arbetstimmar). Det är därför inte överraskande att det är just här många producenter har kraftsamlat, när de har utvecklat batterimaskiner för trädgården. Moderna batteridrivna gräsklippare är så starka att de utan problem kan ta upp kampen mot sina bensindrivna konkurrenter - om inte din din gräsmatta har storleken av en fotbollsplan. I sådana fall är nog inte en gräsklippare rätt val till att börja med.

Då gräsklipparen ska släpas runt i trädgården en gång i veckan under sommaren, blir det många arbetstimmar. Därför är det ingen dum idé att påbörja din övergång till batteri här, och sänka ljudnivån i trädgården avsevärt.

 • Tystare och lång driftstid
 • Mindre vibrationer
 • Lägre vikt och lättare att köra
 • Dubbelt så dyr som en bensinmodell

Gräsklipparen är det motordrivna verktyg som används oftast i svenska trädgårdar. Byt därför till batteri och skona dina öron och gör grannarna glada.

Vertikalskärare

När vertikalskäraren pressar ned knivarna i gräsmattan för att ge luft åt gräsrötterna ställer det mycket höga krav på batterierna. Det innebär att batterimodeller fortfarande har en relativt kort driftstid - vanligtvis runt 15 min. per uppladdning. Samtidigt är batterierna ofta förhållandevis dyra, då de flesta vertikalskärare går på 36 V eller 2 x 18 V. Det blir därför väldigt dyrt för en maskin som bara används 1-2 gånger per år.

 • Ingen sladd
 • Kort driftstid

Om du inte redan har batterierna liggande hemma, och förlängningssladden måste dras mycket långt, är det bättre att vänta.

Motorsåg

Som gör det självare är det väldigt stor skillnad på vilka krav som ställs på en motorsåg. Det är därför också stor skillnad på om det är värt att byta till batteri. Medan tomtägare i villaområden, och inte minst deras grannar, kan ha stor glädje av en tyst batterimodell vid lättare beskäring och fällning, har gårdsägare behov av en kraftigare bensindriven maskin, när stora träd ska fällas.

De gamla bensindrivna motorsågarna väsnas extremt mycket, men levererar också betydligt mer kraft, och till en mycket lägre pris.

Att driva en motorsåg ställer väldigt höga krav på batteriet. Därför blir det snabbt dyrt, om batteriet ska kunna hålla längre än 15 min.

 • Mycket tystare
 • Minde vibrationer
 • Lägre vikt
 • Svagare än bensinmodeller
 • Kort driftstid

Bor du i ett villaområde V och ska använda maskinen mer än en gång per år kan det vara värt att byta till batteridrift. Annars kan du vänta ett tag.

Lövblåsare

Tidigare bensindrivna modeller var stora, tunga och mycket kraftfulla och passade den professionella trädgårdsmästarens behov.

Batterierna har gjort lövblåsaren tillgänglig för den vanliga trädgårdsägaren. Därför är den inte så mycket en konkurrent till bensinmodellerna, utan mer ett komplement, som kan spara din rygg.

 • Passar trädgårdsägare
 • Kan även användas i verkstaden
 • Lägre vikt
 • Tystare
 • Stora krav på batteriet

Batterierna till en kraftig lövblåsare är dyra. Så om du inte har problem med ryggen är det bättre att vänta, tills priserna på batterier sjunker ytterligare.

Häcksax

De flesta som har provat att klippa häcken med en häcksax med kabel, vet hur jobbigt det är med den långa förlängningssladden - och inte minst hur orolig man hela tiden är för att klippa av den. De problemen slipper du genom att välja en nyare och modernare batteridriven maskin.

 • Slipp förlängningssladd
 • Lågt pris
 • Stora krav på batteriet

Det finns flera bra maskiner för under 2.000 kr. inkl. batteri och laddare. Du kan därför unna dig att slippa förlängningsladden.

Kanttrimmer

Det säger sig självt, men ju oftare du använder en maskin, desto mer värt är det att lägga de extra pengarna som batterimodellerna kostar. Kanttrimmern är inte något undantag. Särskilt under sommarmånaderna när gräsmattans kanter ska gås över med jämna mellanrum.

Med kanttrimmern tar du dig runt relativt snabbt och klipper alla kanter i trädgården. Det är därför en klar fördel om du kan göra det så obehindrat som möjligt. Ju fler träd, bäddar och andra hinder som finns på gräsmattan, desto fler kanter ska trimmas. Desto mer finns det också för en förlängningssladd att fastna i. Så ju större gräsmatta, och ju fler hinder, desto mer nytta har du av att byta till en batteridriven trimmer.

Oavsett om du klipper gräsmattan med en vanlig handjagare eller om du har bytt till en robotklippare så måste kanterna hållas efter. För att maskinerna ska vara så säkra som möjligt får inte kniven gå hela vägen till maskinens kant, och därför lämnar de oklippta remsor efter sig.

 • Större rörelsefrihet
 • Tystare
 • Dyr jämfört med modeller med sladd

Med trimmern rör du dig snabbt runt i trädgården, och då är en sladd ofta i vägen. Ju större trädgård du har, desto mer nytta har du av en batteritrimmer.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trädgårdsmaskiner