Kompostkvarn

Kompostkvarnen kan vara en användbar maskin, men innan du köper en ska du veta vad du ska använda den till. Vi guidar dig, så att du köper rätt kompostkvarn.

Kompostkvarn – en en bra hjälp i trädgården

När du beskär buskar i trädgården samlar det sig ganska så fort en stor hög av grenar och kvistar. Ofta krävs en tur till återvinningscentralen, men du kan också välja att själv mala och flisa ner trädgårdsavfallet med din egna kompostkvarn, och dessutom tjäna något på det.

Flis till rabatt eller kompost

När kompostkvarnen maler ner grenar och kvistar “spottar” den ut flis. Beroende på vilken slags kompostkvarn du har, kan flisen användas som täckmaterial i rabatter och häckar. Då slipper du köra iväg med avfallet.

Det finns två sorters kompostkvarnar

Om du ska använda de nermalda grenarna som täckmaterial behöver du vara uppmärksam på vilka skär din kommande kompostkvarn utrustas med. Det finns två system: knivar och valsar.

Kompostkvarn-modellerna med knivar finfördelar grenarna. Det är smidigt om avfallet ska komposteras. I gengäld låter knivarna ganska mycket. Faktiskt så mycket att du i de flesta fall måste använda hörselkåpor när du startar kompostkvarnen.

Kompostkvarn-modellerna med valsar arbetar långsammare och krossar grenarna. Det ger en grövre flis som fungerar utmärkt som täckmaterial. Valsarna för betydligt mindre oväsen än knivarna (men hörselkåpor är ändå en bra idé).

Detta ska du titta efter, när du köper kompostkvarn

Om du tänker investera i en kompostkvarn är det flera saker du ska försäkra dig om. Motorns effekt ska vara minst 2000 watt. Annars finns det inte tillräcklig kraft till annat än småkvistar. En bra kompostkvarn har hjul så att den är lätt att flytta runt, och den ska också vara lätt att plocka isär och rensa.

Motorn bör även ha funktionen att motorn går att backa, antingen manuellt eller automatiskt, om grenar fastnar i maskinen. Utan den möjligheten blir det väldigt svårt att få loss grenar som fastnat i kompostkvarnen.

Redaktionen rekommenderar: Test av kompostkvarnar

andra från Bonnier Publications