Stubbfräs

Med 8 grova karbidtänder spända på en 31,5 cm klinga äter sig stubbfräsen genom stubben med 3600 varv i minuten.

Om inte de stora träden ute i trädgården välter i en kraftig storm, som drar upp rötterna direkt, så brukar rötterna alltid bli kvar efter att man fällt träden. Du har därför två val: Antingen betalar du fackfolk för att bli av med stubbarna eller så tar du bort dem själv.

Du gör det så klart själv! Och om du använder en stubbfräs i den storlek som du ser här, så garanterar vi att du får en riktigt spännande dag i trädgården med massor av buller, bensindoft och hästkrafter.

Jämfört med att gräva upp stubbarna manuellt är stubbfräsen ett enkelt och genialt alternativ. Du skonar både rygg, armar och ben. I en ovetenskaplig undersökning på nätet fann vi uthyrningspriser ner till 500 kronor per dygn, med andra ord ett lågt pris för att skona kroppen. Det tillkommer pris för bränsle och säkerhetsutrustning – det här handlar om mycket kraft så se till att du har koll på skyddsutrustningen.

LÄS OCKSÅ: 11 maskiner som är värda att hyra

Fräs stubbar, buskar och häckar

En stubbfräs arbetar egentligen som en förväxt cirkelsåg. Skillnaden är att klingan är utrustad med en rad stora och grova tänder, som är anpassade till att flisa och inte såga. De små trädgårdsstubbfräsarna, som vi privatpersoner får lov att hyra körs antingen på hjul eller larvfötter, och så väger de vanligtvis från 100 till 150 kg.

Stubbfräsen klarar att flisa alla slags rötter och funkar därför till mer än bara trädstubbar. Den är även idealisk till att ta bort rötter från stora buskar och häckar. Och när du har fräst ett område fyller du bara igen hålen med jord eller grus.

Ladda ner beskrivningen och se hur du fräser själv

I denna gör-det-självbeskrivning visar vi hur du själv tar upp kampen mot trädgårdens stubbar med en stubbfräs. Vi går igenom, steg för steg, hur du använder den kraftfulla maskinen.