Snickra skräddarsydda verktygslådor för elverktygen

Snickra en låda för din borrmaskin som håller ordning på maskin, borr, bits och bitshållare. Snickra en annan låda för din cirkelsåg med sågklingor och parallellanslag. Moderna elverktyg mår mycket bättre i bra gammaldags verktygslådor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
150 kronor

Intro

De stabila lådor av plywood, som vår snickare här gör för sina elverktyg, är inte bara vackra på ett lite gammaldags sätt.

De ger honom också mycket större glädje av verktygen. Lådorna har nämligen inte bara plats för maskinen monterad och körklar. De rymmer också den utrustning han använder med maskinen, ordnad så att den är lätt att plocka fram - och så att den inte skadas. Borrmaskinen står med sitt extra batteri och sin laddare, de vanligaste borren och ett urval bits och bitshållare, djupstopp och försänkare. Cirkelsågen åtföljs av sina klingor, sitt parallellanslag och sin instruktionsbok - och nyckeln för byte av klinga, som man aldrig hittar.

LÄS OCKSÅ: Se alla sorters verktygslådor

Lådan snickras för din maskin

Meningen är förstås att du nu snickrar lådor som passar till just dina maskiner med den utrustning du vill ha med. En del hjälpmedel används mera sällan och behöver därför inte få plats i lådorna. De är onödiga att släpa på varje gång du ska arbeta med maskinen.

När du inreder lådan kan du hämta inspiration från den låda du fick maskinen i. Men du kan komma mycket längre. Handöverfräsen ger du så mycket plats, att du inte behöver skruva av anslutningen till dammsugaren. En rad hållare ger plats för de frässtål du behöver för dagens arbete. Hörselskydd, andningsskydd och glasögon är alltid med!

Verktygslådan i 2 modeller

Lådorna snickras i två modeller. I modell A är botten och lock lika stora och går ut till kanten. I låda B har bottnen lagts in mellan sidorna. De invändiga måtten är lika, 26 x 35 x 28 cm. Vi använder 9 mm plywood, som är så tjock att vi kan fälla in ett handtag i locket. Lådorna görs i ett stycke och sågas till ett lock och en botten, som fästs med pianogångjärn. Fogarna limmas och stiftas eller skruvas.

Instruktion

01
Låda i ett stycke 6 Steg

Det enklaste sättet att få verktygslådans nedre del att passa exakt ihop med locket, är att snickra den i ett enda stycke och sedan såga detta i två delar.

När sidor, botten och ovandel sågats till, fogas de ihop med vattenfast lim och skruvar eller stift. Vår hantverkare använder stiften i en häftpistol. Det går mycket snabbt, och tillsammans med limmet blir hållfastheten stor.

Den starkaste verktygslådan får du med modell B, där bottnen ligger inne mellan sidorna, därför att stiften här sitter tvärs emot den riktning som tyngden av redskapen har i bottnen. Samma krafter ska ju också locket klara när du lyfter lådan med handtaget i locket.

Innan vår snickare limmar, skruvar och stiftar, sätter han ihop lådan på prov för att se om allt passar.

1

Rita upp och såga ut med en sticksåg eller en cirkelsåg. Om du ritar strecket exakt där du vill ha sågsnittet, sågar du så att halva strecket hela tiden syns - då blir det exakt. Kanterna jämnas eventuellt till med en hyvel.

2

Sidorna (A3 och A4) stiftas eller skruvas ihop när de har limmats. En häftpistol är lätt och snabb att arbeta med, därför att du har ena handen fri att hålla sidorna med. Vi arbetar här med en låda av modell A, tekniken är densamma med B.

3

Botten (A1) och ovansida (A2) fästs på sidorna med lim och stift. Sidorna är ännu inte exakt i vinkel. VIkTIGT! Vid modell B görs den dolda bottnen fast först, medan man ännu kommer åt från lådans insida.

4

Om sidorna buktar ut lite börjar du i det ena hörnet och rätar upp dem efterhand som du stiftar fast dem.

5

Om locket eller någon sida sticker ut lite rättas de till med en bandslip eller ett slippapper på en kloss.

6

Kanterna fräses av med en hyvel så skadas de inte så lätt. Om du nöjer dig med att fasa av kanterna med slippapper är risken större att de skadas. Nu är lådan klar att delas.

02
Lådan delas 5 Steg

Innan lådan delas i en nedre del och ett lock ska du tänka dig för ordentligt och använda din fantasi.

Maskinen ska i stort sett alltid stå i den nedre delen, men locket kan ju vara mycket mer än ett lock. Genom att fästa en del av utrustningen i hållare i locket, kan du direkt komma åt flera av delarna, så locket ska kanske vara halva lådan.

Det kan vara lättare att komma åt grejerna om locket är snedskuret, så att snittet ligger lägre på lådans framsida.

Gångjärnssidan kan vara rak, medan de andra sidorna kan vara bågformiga. På bilderna ser du ett exempel, där ett böjt snitt på framsidan gör att locket pressas in på plats när lådan stängs.

1

Lådan sågas itu - om snittet ska vara rakt kan du såga med en fogsvans, men sticksågen är också ett bra alternativ, framför allt om du vill ha bågformiga snitt. Hur stor del som ska bli lock beror helt på verktyg och tillbehör.

2

På den ena sidan fogas de båda delarna ihop med ett pianogångjärn. Innan det skruvas fast har snickaren spänt ihop de två delarna med tvingar.

3

Snäpplåsets övre del monteras på locket på pianogångjärnets motsatta sida. Om nödvändigt förborrar du med en 2 mm borr, men många av de nya skruvarna är utformade så att de själva förborrar.

4

Den nedre delen av snäpplåset skruvas fast - det får gärna sitta stramt så att vår snickare inte fäller ner det när han sätter fast det. Om du inte vill fälla in handtaget man bär lådan med i locket, skruvar du nu fast det på lockets ovansida.

5

Skruvar som går igenom locket nyps av med en tång och filas plana. Man väljer ofta skruvar som är så långa som möjligt för att få tillräcklig styrka i den ganska tunna plywooden, och då händer det att de kommer ut på andra sidan.

03
Det dolda handtaget 6 Steg

Handtaget ovanpå kan komma i vägen när man ställer lådorna på varandra. Det undviker snickaren genom att sänka ner handtaget i locket. Det tar nästan ingen plats om man väljer ett beslag som kan vikas ner i höjd med underlaget, så att det inte tar mer plats än plywooden är tjock.

Operationen är enklare än det kanske låter. Du behöver bara såga upp ett hål och sedan täcka över det med en bit plywood på lockets undersida. På den biten monterar du handtaget.

Plywoodbiten kan få täcka hela lockets undersida, men om du vill spara vikt kan du nöja dig med att låta den gå ut två cm utanför alla kanterna av hålet.

1

Först markerar du var hålet ska vara. Om du vill att handtaget ska lyfta exakt mitt på lådan, ska kanten på gångjärnet, alltså inte mitten av handtaget, sitta mitt på locket. Hålet ska hela vägen runt vara några mm större än handtaget.

2

Borra upp hörnen med en 16 mm centrumborr, så de blir runda som hörnen på handtaget. Först borras uppifrån tills borrspetsen går igenom, sedan borras från andra sidan. Vi arbetar här med modell B, samma teknik kan användas på modell A.

3

Med sticksågen sågas hålets kanter ut mellan de fyra runda hörnen. Såga eventuellt från undersidan, så att träet inte fransas upp på lockets ovansida.

4

Den skiva som handtaget ska sitta på limmas och skruvas fast. För att betona det lite rustika, skruvar vi här från ovansidan, men du kan naturligtvis också sätta i skruvarna lite mer diskret från undersidan av locket.

5

Till sist skruvas handtaget fast, och så är lådan klar - inte att användas, men att inredas, så att maskinen och tillbehören kan komma på plats.

6

De färgglada lådorna av plast och papp har ersatts med stilrena trälådor, som har anpassats efter de olika verktygen.

Material

Material till modell A: Med synlig botten.

Invändiga mått: bredd 26 cm, längd 35 cm och höjd 28 cm

9 mm plywood:

  • 1 botten (A1), 278 x 368 mm
  • 1 lock (A2), 278 x 368 mm
  • 2 korta sidor (A3) à 260 x 280 mm
  • 2 långa sidor (A4) à 368 x 280 mm
  • Material till modell B: Med dold botten och infällt handtag.

    Invändiga mått: bredd 26 cm, längd 35 cm och höjd 28 cm

9 mm plywood:

  • 1 botten (B1), 260 x 350 mm
  • 1 lock (B2), 278 x 368 mm
  • 2 korta sidor (B3) à 260 x 289 mm
  • 2 långa sidor (B4) à 368 x 289 mm
  • 1 extra skiva under locket (B5), minst 4 cm längre och 4 cm bredare än det hål som handtaget läggs ner i
  • Dessutom:
  • Vattenfast lim
  • 25 mm skruvar eller stift för utomhusbruk
  • Lack (eller annat träskydd)
  • 1 pianogångjärn
  • 1 snäpplås
  • 1 bärhandtag. Om det ska kunna fällas ner i locket som i modell B ska det kunna vikas ner

Tidsförbrukning

Några timmar, beroende på hur många detaljer och idéer du får lust att leka med.

Pris

Cirka 150 kronor, om du inte använder dyra beslag.

Svårighetsgrad

Har du verktygen så har du troligen inga problem att tillverka lådorna till dem!

Ritning

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg