Den lilla kroken på sidan ser till att yxan inte glider iväg.

Den lilla kroken på sidan ser till att yxan inte glider iväg.

LEVERAXE CLASSIC FI
Pris: 995 kr på nätet
www.leveraxe.vilkastore.com

Leveraxe liknar ingen annan yxa. Och det är den inte heller. Huvudet är asymmetriskt och utformat så att yxan roteras till ena sidan i samma ögonblick som den går ner i träet. Det gör att yxan inte heller klyver träet hela vägen igenom. I stället vrider den av den avhuggna delen. Det låter lite invecklat, men blir snabbt greppbart när man väl sätter igång. Vi testade yxan på ved i olika storlekar, och den klarade det helt utan problem. När vi högg precis så som man ska.

Det är viktigt att man har ett löst grepp om skaftet i det ögonblick som yxan går ner i träet, så att den kan vridas. Glömmer man det kan yxan fara bak i en väldig fart. Träffar du helt rätt, klyvs en del av träet och en liten krok griper tag i det andra trästycket, så att yxan stannar och inte slår ner i marken.

Redaktionen rekommenderar: Vilken ved är bäst?

Det krävs lite övning. Men när du väl lärt dig klyver du i en rasande fart. Lekande lätt!

SLUTSATS

Yxan klyver veden mycket bättre än en traditionell klyvyxa. Det krävs dock lite övning, koncentration och precision, för att kraften från slaget inte ska överföras upp i händerna. Överlag en smart yxa!

Plus:

  • Effektiv

Minus:

  • Krävs en del precision, samt högt pris.

Redaktionen rekommenderar: Så undviker du störande rök!

Ved bör ha en fukthalt på under 18 %, innan du eldar med det. Om träet är för blött är det svårt att få eld på. Vått trä utvecklar också mer rök. Så du riskerar att trevnaden kring elden förstörs av tung, kväljande rök som svider i ögonen.

Därför rekommenderar vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är torr nog, innan du lägger det i elden. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 459 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du också så ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner.