Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Smart yxa drar isär vedträet

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Den finska hävstångsyxan Leveraxe är utformad så att den roterar när den tränger ner i veden, och drar isär den. Yxan är supereffektiv, men det krävs lite övning.

Smart-yxa-drar-isär-vedträet

Den lilla kroken på sidan ser till att yxan inte glider iväg.

*LEVERAXE CLASSIC FI**

Pris: 995 kr på nätet

www.leveraxe.vilkastore.com

Leveraxe liknar ingen annan yxa. Och det är den inte heller. Huvudet är asymmetriskt och utformat så att yxan roteras till ena sidan i samma ögonblick som den går ner i träet. Det gör att yxan inte heller klyver träet hela vägen igenom. I stället vrider den av den avhuggna delen. Det låter lite invecklat, men blir snabbt greppbart när man väl sätter igång. Vi testade yxan på ved i olika storlekar, och den klarade det helt utan problem. När vi högg precis så som man ska.

Det är viktigt att man har ett löst grepp om skaftet i det ögonblick som yxan går ner i träet, så att den kan vridas. Glömmer man det kan yxan fara bak i en väldig fart. Träffar du helt rätt, klyvs en del av träet och en liten krok griper tag i det andra trästycket, så att yxan stannar och inte slår ner i marken.

Redaktionen rekommenderar: Vilken ved är bäst?

Det krävs lite övning. Men när du väl lärt dig klyver du i en rasande fart. Lekande lätt!

SLUTSATS

Yxan klyver veden mycket bättre än en traditionell klyvyxa. Det krävs dock lite övning, koncentration och precision, för att kraften från slaget inte ska överföras upp i händerna. Överlag en smart yxa!

Plus:

  • Effektiv

Minus:

  • Krävs en del precision, samt högt pris.
Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka