Så här väljer du kompressor

Tankens storlek och luftproduktionen per minut bestämmer vilka verktyg som kan användas till din kompressor.

LITEN KOMPRESSOR

Om du bara ska pumpa fotbollar, kolla däcktrycket i bilen eller blåsa bort sågspån från arbetsbordet så klarar du dig med en ganska liten tankvolym. Du kan välja en på 24 liter, som dessutom kan användas till dyckertar eftersom kompressorn hinner hämta andan mellan varje skott. En 24 liters kompressor producerar ofta cirka 180 liter luft per minut.
JULA MEEC, 24 liter. Max. luft: 180 liter/min. Pris: Cirka 800 kr

MELLANSTOR KOMPRESSOR

När det gäller uppgifter som kräver lite mer styrka och mer luft ska du välja en kompressor med större tank. Med en tank på 50 liter har du mer luft redo och en sådan kan driva mejselhammare och kraftiga spikpistoler. Verktyg som arbetar kontinuerligt och länge kan tappa orken med 50 liters tank. Det gäller också när du arbetar med en färgspruta om du inte ger den en paus för att fylla tanken. Med 50 liters tank producerar kompressorn cirka 400 liter per minut.
BILTEMA, 50 liter. Max. luft: 412 liter/min.Pris: 2 149 kr

STOR KOMPRESSOR

Om du vill vara helt säker på att kunna arbeta kontinuerligt och med stor kraft ska tanken vara på 90 eller 100 liter. När tanken är så stort kan kompressorn driva alla tryckluftsverktyg på marknaden och kapaciteten ligger i regel över 500 liter per minut.
METABO, 90 liter. Max. luft: 520 liter/min. Pris: Cirka 13 000 kr

VI TESTAR: Kompressor test

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Verktyg