Hyr en minigrävare och få superkrafter

Skona ryggen, knäna och resten av kroppen och gör slitjobbet till en barnlek. Minigrävaren klarar de tuffa uppgifterna i trädgården på en bråkdel av tiden, och du får nöjet att köra minigrävare!

Minigrävaren är ett genialt och allsidigt verktyg som kan användas till en uppsjö av praktiska göromål i trädgården. Den kan med fördel användas till att gräva ut för terrasser, uppfarter och fundament, men den kan faktiskt mycket mer, t.ex. lägga plattor, avlägsna stubbar och gräva ner stolpar.

Kort sagt kan minigrävaren utföra alla de tuffaste uppgifterna som du annars fått avsätta hela sommaren till, på en enda eftermiddag.

LÄS OCKSÅ: Minigrävare - spara på dina krafter på ett kul sätt!

Massor av tillbehör

Alla privatpersoner kan hyra en minigrävare, även du. Bara ring till någon av de många uthyrarna du kan hitta på Google, och berätta vad du ska ha den till. De flesta uthyrare erbjuder massor av olika tillbehör, och även leverans och hämtning av maskinen.

Det finns många sorters minigrävare, från de minsta som väger runt ett ton, till de större varianterna som väger flera ton, och som kan förvandla din trädgård till en swimmingpool i tre skopor.

De minsta minigrävarna kostar någonstans mellan 900 och 1.200 kronor om dagen att hyra, och om du väljer att hyra den flera dagar i rad brukar de ge lite rabatt.

Det ingår som regel alltid två olika breda standardskopor. Andra tillbehör, t.ex. asfaltsskärare, tjälbrytare, stubbfräs eller specialskopor kostar extra, vanligtvis mellan 100 och 200 kronor per dag.

Gräv ut eller flytta jorden

Oavsett om jorden är stenhård eller om det är mjuk, fuktig lera, gräver minigrävaren sig obesvärat igenom. Minigrävaren är ju gjord för markarbete, och det gör den naturligtvis lämplig för alla slags grävarbeten, från anläggning av den nya uppfarten eller uppgrävning av den gamla oljetanken till att gräva ner studsmattan i gräsmattan.

Det brukar följa med två standardskopor när du hyr en minigrävare, men du kan med fördel även hyra en bred så kallad planerskopa för för delning av jord och grus.

Riv och bryt upp

Det gäller att hålla tungan rätt i mun om du ska köra in minigrävaren i huset. Du måste också försäkra dig om att ditt golv klarar av vikten på ett ton.

Bryt upp det gamla fundamentet, eller riv väggarna med en kraftig betonghammare monterad på minigrävaren. Utöver att du slipper förstöra din rygg, sitter du väl skyddad på en halv till två meters avstånd när flisorna väl börjar flyga. Och tro det eller ej, men de minsta mini grävarna kan faktiskt dra in larvfötterna så pass långt att de kan köra in genom en helt vanlig dörr och in i badrummet. De minsta maskinerna är bara 70 cm breda.

Gräv ned stolpar

Till det ansträngande grävarbetet, där det nya 50 meter långa stängslet ska ha 25 djupa hål utgrävda, är minigrävaren en mästare.

Och där du annars kunde ha lagt flera helger på grävarbete, får du här jobbet överstökat innan lunch.

Det finns jordborr till alla sorters minigrävare, men det är långt-ifrån alla uthyrare som har dem i sitt sortiment. Så du kan vara tvungen att höra dig för hos några olika uthyrare.

Det är den översta, här gula, anordningen, som driver jordborret. Borren kan bytas och finns i flera olika storlekar.

Lägg plattor

Ska du lägga många kvadratmeter med stora och tunga plattor, så hyr en grävare med en hydraulisk vakuumlyft. Lyften suger sig fast på ovansidan av plattorna, och sedan kan de flyttas runt med minigrävaren. Lyften kan i sig själv också styras en smula fram och tillbaka, och kan därför styra plattorna exakt på plats. Antingen av dig eller av en medhjälpare. Ut över att suga upp plattor kan den även lyfta stålskivor och betongblock.

En vakuumlyft är ett relativt stort tillbehör, som kräver en minigrävare som är modellen större än de minsta. Denna modell från Alvac Construction kräver en minigrävare med en vikt på minst 1,5 ton. Och det är bra att ha en hjälpande hand med.

Bli av med stubbar

Slut med att snubbla över trästubbarna som sticker upp överallt på tomten. Hyr en minigrävare med en tjälkrok, och slit upp dem på ett kick. Tjälkroken påminner mest av allt om en klo - designad för att först göra jorden porös, sedan knäcka rötterna för att slutligen dra upp stubbarna ur marken. På de större minigrävarna kan tjälkroken också vara utrustad med en gripkloanordning, som kan hålla fast och lyfta upp stubbarna.

Tjälkroken är det perfekta verktyget när motstridiga trästubbar och rötter ska upp ur marken. Här är ett exemplar, som är avsett att användas med de minsta och lättaste minigrävarna.

Så hanterar du minigrävaren

Oavsett om du har körkort för lastbil, bil, motorcykel eller truck, kommer du garanterat känna dig bortkommen första gången du sätter dig i en minigrävare. Den har ingen ratt, utan styrs fram och tillbaka med spakar, och armen kan röras åt fyra håll. Med andra ord krävs viss övning. Lyckligtvis är det kul att köra minigrävare, och efter max. en timma har du koll på de grundläggande rörelserna.

VARNING

Hyr du en minigrävare utan styrhytt är det viktigt att du fäller upp säkerhetsbygeln. Det är också viktigt att du ALLTID har på dig säkerhetsselen när du arbetar.

Så hanterar du minigrävaren

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg