Google earth

Med Google Earth kan du bland annat beräkna ytor och mäta avstånd

Oavsett om det regnar, snöar, eller klockan är tre på natten, kan du i lugn och ro sitta framför datorn, sippa på en kopp kaffe och mäta upp din tomt.

Som du kanske känner till har internetjätten Google länge erbjudit sitt fantastiska kartprogram Google Earth gratis. Med det kan man se bilder och flygfoton, planera rutter och resor och skaffa sig en överblick över hela världen.

Förra sommaren beslutade Google sig för att också göra den professionella betaltjänsten, Pro, gratis. Pro-utgåvan har flera avancerade funktioner vi gör-det-självare kan ha nytta av, så pass på, tidigare kostade den drygt 3.000 kronor per år!

Mätverktyg

Utöver de sedvanliga möjligheterna att se bilder och flygfoton är Google Earth Pro utrustat med ett antal smarta mätverktyg. Nu kan du inte bara zooma in på ditt hus, utan även mäta upp ytor med ett polygonverktyg.

Det krävs lite träning för att få det rätt, men vi hjälper dig på vägen. Google har ännu inte offentliggjort hur exakta mätningarna i Google Earth Pro är, men när vi testade låg exaktheten inom +/- 1 procent.