Blixtsnabb mätning med Google Earth Pro

Hur långt är det från fasaden till tomtgränsen, hur många kvadratmeter plattor ska du köpa till terrassen, och hur många meter långt ska det nya staketet vara? Installera Google Earth Pro på din dator, och få svaren direkt. Programmet fungerar med både PC och Mac och är numera helt gratis!

Oavsett om det regnar, snöar, eller klockan är tre på natten, kan du i lugn och ro sitta framför datorn, sippa på en kopp kaffe och mäta upp din tomt.

Som du kanske känner till har internetjätten Google länge erbjudit sitt fantastiska kartprogram Google Earth gratis. Med det kan man se bilder och flygfoton, planera rutter och resor och skaffa sig en överblick över hela världen.

Förra sommaren beslutade Google sig för att också göra den professionella betaltjänsten, Pro, gratis. Pro-utgåvan har flera avancerade funktioner vi gör-det-självare kan ha nytta av, så pass på, tidigare kostade den drygt 3.000 kronor per år!

Mätverktyg

Utöver de sedvanliga möjligheterna att se bilder och flygfoton är Google Earth Pro utrustat med ett antal smarta mätverktyg. Nu kan du inte bara zooma in på ditt hus, utan även mäta upp ytor med ett polygonverktyg.

Det krävs lite träning för att få det rätt, men vi hjälper dig på vägen. Google har ännu inte offentliggjort hur exakta mätningarna i Google Earth Pro är, men när vi testade låg exaktheten inom +/- 1 procent.

DET KAN GOOGLE EARTH OCKSÅ

• Printa flygfoton i hög upplösning.
• Visa byggnader i 3D.
• Planera rutter över hela världen.
• Visa bilder från gatuperspektiv.

Hämta och installera

Google Earth Pro fungerar på ungefär samma sätt på både Windows och Mac. Har du Windows ska du dock se till att ändra programmets så kallade kompatibilitet till Windows 7, som vi visar här.

Hämta Google Earth Pro här:
www.google.com/earth/download/gep/agree.html

När du har installerat programmet ska du högerklicka på ikonen och välja Egenskaper 1.

Välj sedan fliken Kompatibilitet 2, kryssa i ”Kör detta program i kompatibilitetstillstånd” 3, och välj Windows 7 4 i rullmenyn. Avslutningsvis ska du klicka på OK-knappen nederst i fönstret. Sedan kan du starta programmet genom att dubbelklicka på ikonen.

Översikt över programmet

Översikt över programmet

Stäng av den automatiska marknivåvyn

När du vill använda Google Earth till mätning ska du börja med att stänga av inställningen som får programmet att välja marknivåvy när du kommer under cirka 70 meter. Annars får du kämpa med att visningen plötsligt ändrar sig till snett fågelperspektiv - och det är RIKTIGT irriterande när du håller på och mäter.

Klicka på Verktyg 1 och sedan på Alternativ 2.

Välj fliken Navigering 3, och klicka i rutan vid Vrid inte automatiskt medan du zoomar 4. Avsluta med ett klick på OK.

Räkna ut en areal

Det smartaste med den professionella utgåvan av Google Earth, sett ur ett Gör Det Själv-perspektiv, är utan tvekan polygonverktyget. Med det kan du nämligen mäta upp arealer hur lätt som helst. Och det gör ingenting om ytan har flera hörn eller inte är vinkelrät, för med verkyget kan du sätta in precis så många punkter i din uppmätning som du vill.

Här visar vi hur vi mäter ytan av en altan, men metoden kan användas till allt möjligt annat också.

Först ska du zooma in på din bostad. Du kan använda musen till att zooma in och se det rätta utsnittet, eller så kan du bara knappa in din adress i sökfältet överst till vänster i fönstret och klicka på Sök 1. När adressen är funnen ska du zooma in lite längre (med musens scrollhjul).

Öppna polygonverktyget genom att klicka på linjalen 2. Välj sedan fliken Polygon 3 i fönstret som öppnas.

Zooma så långt in du kan, och klicka där du vill att din mätning ska börja 4.

Klicka nu på de resterande hörnen av altanen 5 6. Efterhand som du sätter markeringar med musen kan du se mätningen ta form.

Altanen är inramad, och nu kan du läsa av måtten i fönstret 7, där du valde polygonverktyget.

Mät avståndet

För att välja den vanliga linjalen, så att du kan mäta upp längder, t.ex. från väggen till tomtgränsen eller längden på ditt plank, ska du klicka på fliken Linje 1. Klicka sedan där mätningen ska börja 2 och klicka igen där du vill att den ska sluta 3. Här kan du se att planket är strax under 35 meter långt 4. Vill du göra mer avancerade mätningar, t.ex. runt hörn, ska du istället använda verktyget under fliken Bana 5.

Klicka där mätningen ska börja, och klicka igen där den ska sluta. Det är precis så lätt som det låter!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Mätinstrument