Lär av proffsen och bli en bättre gör-det-självare

Den professionella hantverkaren har massor av snygga och dyra specialverktyg, som många gör-det-självare endast kan drömma om. Men hantverkarlösningarna behöver inte kosta en förmögenhet bara för att de är smarta.

Få hantverkarens bästa tips

Här får du de bästa tipsen av hantverkarna, som gör livet som gör-det-självare mycket lättare.

Det är inte bara när det gäller tips och tekniker som det kan vara en bra idé att kika på hur hantverkaren gör.

När du ska välja säkerhetsutrustning, kläder och verktyg finns det också bra råd att hämta som kan göra arbetet enklare, roligare och säkrare. Utan att kosta en förmögenhet.

LÄS OCKSÅ: Därför är ett verktygsbälte smart!

I denna artikel får de du bästa tipsen från rörmokaren, snickaren, muraren och elektrikern, som gör att de snabbt uppnår de bästa resultaten. Du kan även läsa om vilka kläder som är bäst att arbeta i, hur du utvidgar verktygssamlingen på ett billigt sätt och mycket mer. Du kan garanterat lära dig något.

Läs också: 80 hantverkartips

Byxor: Bra arbetsbyxor är proppfulla med fickor, har förstärkningar på knäna och är lätta och flexibla. Allt det hittar du bland annat hos Mascots Advanced-byxor, som kostar ca 1 200 kr.

T-shirt: Bomull har svårt att transportera bort fukt från huden när du svettas. Det är därför inte det mest lämpliga valet till det lager du har närmast kroppen. Denna t-shirt är i stället tillverkad i Helly Hansens svettransporterande Lifa-fiber och kostar 249 kr.

Avtagbar luva gör det enkelt att anpassa samma jacka till olika väder.

Jacka: Med det skiftande svenska vädret bör arbetsjackan vara vind- och vattentät. Men den ska samtidigt andas och ge en bra rörelsefrihet. De egenskaperna hittar du bland annat hos Mascots Advanced-skaljacka, som kostar 1 500 kr.

Det är smart om ärmmuddarna kan dras ner över händerna, och fungera som fingerlösa handskar.

Sko: Det ska inte mycket till innan du trampar på en spik eller tappar något tungt på fötterna. Därför är skyddsskor ett måste. Tiderna när de var tunga och otympliga är lyckligtvis förbi. Ex. är tåhättan och sulan i Mascots Flex helt metallfri. I stället använder man sig av bl.a. komposit. Det innebär att sulan är flexibel och att vikten hålls nere till 630 gram i storlek 42. Skorna kostar ca 1 200 kr.

Smarta tips för ett perfekt resultat

HELT TÄTA GÄNGOR
Rörmokaren använder lin och skulle aldrig få för sig att använda gängtejp. Lingarnet gör det nämligen mycket enklare att finjustera tätningen, så att den förblir tät.

SÄKERT LYFT
Snickaren kan inte tänka sig att bygga ett gipstak utan att använda sig av en gipshiss. Den skonar kroppen och ser till att att skivan sitter rätt innan den skruvas fast.

PERFEKT FALL
När hantverkaren ska få till ett fall på golvet är Hultafors Libella 2000-system ett populärt val. Systemet innehåller nämligen en fallkil, som spänns fast mellan en rätskiva och själva vattenpasset. Kilen kan placeras så rätskivans fall är 2-40 mm per meter, när vattenpassets libell är i mitten. Enklare blir det inte.

INGEN STÖT
Elektrikerns skruvmejsel är isolerad för upp till 1 000 volt. Även om elen ska stängas av innan exempelvis en lampa monteras så ger isoleringen en extra säkerhet.

HELT RAKA PLATTOR
Om kakelsättaren ska sätta upp kakel, eller om snickaren ska regla upp golvet eller bygga stommen till gipsväggen, är cirkellasern det givna valet.

ENKEL MÄTNING
Hultafors talmeter är genial när hantverkaren ska såga eller borra stora hål till rör. Det är en smart vidareutveckling av måttbandet och har ex. en annan skala på baksidan, som visar rörets diameter i stället för omkrets. Du kan till och med använda talmeter till att exakt mäta ut cirkeln du ska såga ut.

Den professionella hantverkaren har massor av snygga och dyra specialverktyg, som många gör-det-självare endast kan drömma om. Men hantverkarlösningarna behöver inte kosta en förmögenhet bara för att de är smarta.

Djuphålsmärkaren Pica Dry kan skriva på nästan alla ytor. Den kan även ta sig igenom trånga skruvhål, när det ex. ska märkas ut för en lampa. Hylsan kan fästas i byxorna eller skjortfickan, och ser till att du alltid har ett effektivt skrivdon nära till hands. Pica Dry kostar 120 kr.

Verktygsväskan är mycket enklare att transportera än den hårda och kantiga verktygslådan. Väskan är mjukare och har ofta axelrem, så att den enkelt kan tas med medan du har båda händerna fria. Denna väska från Stanley Fatmax kostar 850 kr.

Den professionella hantverkaren har massor av snygga och dyra specialverktyg, som många gör-det-självare endast kan drömma om. Men hantverkarlösningarna behöver inte kosta en förmögenhet bara för att de är smarta.

Verktygslådor som kan staplas är både enklare att förvara och transportera. Makita, Festool, Hitachi och många andra använder Tanos Systainer, som till och med kan klickas i varandra. Oftast följer lådorna med verktyget, men de kan även köpas separat från ca 300 kr.

Bygelhörselskyddet är lätt att ha runt halsen när det inte används. På så sätt har du det nära till hands när oljudet drar igång. Det finns i olika versioner från ca 20 kr.

Pannlampan ser till att du har tillräckligt med ljus direkt på arbetsområdet. Lampan från Milwaukee kan laddas via USB och kostar 900 kr.

Bockarna gör det möjligt att flytta arbetet bort från verkstaden, så att du inte behöver springa fram och tillbaka hela tiden. Stanleys hopfällbara sågbockar kostar 900 kr för ett par.

Ett batteri till allt gör det lite billigare att utöka verktygssamlingen löpande. Makitas skruvdragare utan batteri kan köpas från 1000 kr.

Borrhammare och SDS-borr gör det mycket enklare att borra genom stenhård betong än med en vanlig slagborrmaskin.

Handskar är det enklaste sättet att skydda dina händer mot rispor och blåsor. MaxiFlex-handskarna är tunna och lätta att arbeta med. De kostar 50 kr.

Sortimentslådor ger en snabb överblick över smådelarna. Hos Essve kommer skruvar och annat i små askar som passar i deras Essbox. Lådan kostar 500 kr.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg