Smarta tips för ett perfekt resultat
HELT TÄTA GÄNGOR
Rörmokaren använder lin och skulle aldrig få för sig att använda gängtejp. Lingarnet gör det nämligen mycket enklare att finjustera tätningen, så att den förblir tät.
SÄKERT LYFT
Snickaren kan inte tänka sig att bygga ett gipstak utan att använda sig av en gipshiss. Den skonar kroppen och ser till att att skivan sitter rätt innan den skruvas fast.
PERFEKT FALL
När hantverkaren ska få till ett fall på golvet är Hultafors Libella 2000-system ett populärt val. Systemet innehåller nämligen en fallkil, som spänns fast mellan en rätskiva och själva vattenpasset. Kilen kan placeras så rätskivans fall är 2-40 mm per meter, när vattenpassets libell är i mitten. Enklare blir det inte.
INGEN STÖT
Elektrikerns skruvmejsel är isolerad för upp till 1 000 volt. Även om elen ska stängas av innan exempelvis en lampa monteras så ger isoleringen en extra säkerhet.
HELT RAKA PLATTOR
Om kakelsättaren ska sätta upp kakel, eller om snickaren ska regla upp golvet eller bygga stommen till gipsväggen, är cirkellasern det givna valet.
ENKEL MÄTNING
Hultafors talmeter är genial när hantverkaren ska såga eller borra stora hål till rör. Det är en smart vidareutveckling av måttbandet och har ex. en annan skala på baksidan, som visar rörets diameter i stället för omkrets. Du kan till och med använda talmeter till att exakt mäta ut cirkeln du ska såga ut.
Den professionella hantverkaren har massor av snygga och dyra specialverktyg, som många gör-det-självare endast kan drömma om. Men hantverkarlösningarna behöver inte kosta en förmögenhet bara för att de är smarta.
Djuphålsmärkaren Pica Dry kan skriva på nästan alla ytor. Den kan även ta sig igenom trånga skruvhål, när det ex. ska märkas ut för en lampa. Hylsan kan fästas i byxorna eller skjortfickan, och ser till att du alltid har ett effektivt skrivdon nära till hands. Pica Dry kostar 120 kr.
Verktygsväskan är mycket enklare att transportera än den hårda och kantiga verktygslådan. Väskan är mjukare och har ofta axelrem, så att den enkelt kan tas med medan du har båda händerna fria. Denna väska från Stanley Fatmax kostar 850 kr.
Den professionella hantverkaren har massor av snygga och dyra specialverktyg, som många gör-det-självare endast kan drömma om. Men hantverkarlösningarna behöver inte kosta en förmögenhet bara för att de är smarta.
Verktygslådor som kan staplas är både enklare att förvara och transportera. Makita, Festool, Hitachi och många andra använder Tanos Systainer, som till och med kan klickas i varandra. Oftast följer lådorna med verktyget, men de kan även köpas separat från ca 300 kr.
Bygelhörselskyddet är lätt att ha runt halsen när det inte används. På så sätt har du det nära till hands när oljudet drar igång. Det finns i olika versioner från ca 20 kr.
Pannlampan ser till att du har tillräckligt med ljus direkt på arbetsområdet. Lampan från Milwaukee kan laddas via USB och kostar 900 kr.
Bockarna gör det möjligt att flytta arbetet bort från verkstaden, så att du inte behöver springa fram och tillbaka hela tiden. Stanleys hopfällbara sågbockar kostar 900 kr för ett par.
Ett batteri till allt gör det lite billigare att utöka verktygssamlingen löpande. Makitas skruvdragare utan batteri kan köpas från 1000 kr.
Borrhammare och SDS-borr gör det mycket enklare att borra genom stenhård betong än med en vanlig slagborrmaskin.
Handskar är det enklaste sättet att skydda dina händer mot rispor och blåsor. MaxiFlex-handskarna är tunna och lätta att arbeta med. De kostar 50 kr.