Länge leve verktygen

Du får mycket större glädje av dina verktyg om du är rädd om dem: Håller eggar vassa, undviker rost, smörjer alla rörliga delar etc. Och det gäller allt från frässkaften till häcksaxen.

Var rädd om dina verktyg och redskap, så hjälper de dig att få bra resultat. Verktyg som sköts håller dessutom mycket länge, och då kan du kosta på dig att köpa kvalitetsverktyg i stället för billigt skräp – som alltid finns på erbjudande i järnaffärer och på byggvaruhus.

LÄS OCKSÅ: Håll verktyget i toppform med en bänkslipmaskin

Det är samma saker du ska tänka på oavsett om det gäller den elektriska häcksaxen, spaden, avbitaren eller frässkaften. Du ska se till att de inte rostar, vara rädd om eggen och smörja alla rörliga delar. Och det är inte bara penslar som ska tvättas.

Trädgårdsredskap

Redskapen är gjorda för hårt och grovt jobb, men de behöver ändå pysslas om och vårdas då och då. De blir lätt repiga, fuktiga och smutsiga när de utsätts för grus, jord, växtsafter och fukt. För det mesta förvaras de i en bod som inte är uppvärmd, där de är mer utsatta. Men det gäller att hålla dem rena, torra och välsmorda.

SPADAR OCH ANDRA REDSKAP: När du har tvättat av spaden (skyf eln, grepen, ogräsjärnet etc.). sätter du redskapet i boden där det skyddas mot regn. Men det gör underverk om du slipar eggen regelbundet. Inför vintern ska både trä och metall oljas in.

1 Håll bladet rent. Är det smutsigt rostar det och en rostig spade är tungarbetad.

2 Slipa eggen regelbundet. Det är lättare att trycka ner en vass spade i jorden.

3 Smörj bladet med lite olja om spaden ska sättas undan. Skaftet får lite linolja.

4 Packa in den nyoljade spaden i papp om den ska övervintra i en kall bod.

HÄCKSAXAR: Svärdet med de vassa och rörliga knivarna ska regelbundet smörjas. Tillverkarna rekommenderar att du använder en tunnflytande specialolja som också är rostlösande. Den ska sprayas på och kommer därför in överallt. Specialoljan har även en rensande funktion och får bort rester av växtsaft från svärdet.

Inför vintern behandlas svärdet med en tjockare olja, viras in i papper och sticks ner i svärdskyddet. Vill du gardera dig hänger du upp svärdskyddet, håller olja i det och sticker ner svärdet i det.

GRÄSKLIPPARE: Knivarna ska vara rena och vassa. Rostiga knivar är slöa och klipper inte av gräset utan sliter av det. Om du själv slipar rotorkniven ska du vara noggrann med att den bibehåller balansen. Ta loss kniven, olja in den och packa in den i papper över vintern.

Tänger och nycklar

Handverktyg med rörliga delar som tänger och skiftnycklar har ofta tillverkats av kromvanadiumstål med fosfaterad yta. Sådana ytor angrips rätt lätt av rost och därför bör verktyg som har fosfaterad yta alltid förvaras varmt och torrt.

Du kan förebygga rostangrepp genom att smörja in verktygen då och då med olja, men det är obehagligt att arbeta med kladdiga verktyg - och det kan dessutom vara farligt för de är hala. När du har torkat av verktygen med oljefuktig trasa ska du torka en gång till med torr trasa. Det blir ändå en del olja kvar på ytan, men inte så mycket att den känns fet eller kladdig.

Samma sak gäller rörliga leder. När de har smörjts kan du torka torrt, för det finns ändå olja kvar i leden där den behövs.

Det gäller att ha välsmorda och fungerande verktyg. Leden mellan de två skänklarna på alla tänger, rulle och stav på skiftnyckeln osv. ska smörjas. Du kan också passa på att då och då spraya med rostlösande olja.

Penslar och målarrullar

Det lönar sig alltid att välja de bästa penslarna och rullarna när du ska måla. Arbetet går snabbare och resultatet blir mycket bättre. Dessutom håller penslar av fin kvalitet längre än billiga och dåliga. De behåller sin borst och en rulle behåller den fina luggen.

Men det lönar sig endast med dyra penslar om är rädd om den och tvättar dem varje gång de har använts.

Du kan tillfälligt packa in både rulle och pensel i hushålls- eller aluminiumfolie. Men det ska göras lufttätt, och då kan du utan problem fortsätta att måla nästa dag.

Om du tar längre paus än en dag, högst två, ska penslar och rullar tvättas rena, och det gör du på samma sätt.

Först ska penseln eller rullen tvättas med det lösningsmedel som ingår i färgen, alltså vatten när det är akrylatfärg och penseltvätt/ lacknafta när det är alkyd- eller oljefärg. Tvätta sedan med lite gulsåpa och vatten.

När du har tagit bort så mycket färg som möjligt med vatten, lacknafta eller penseltvätt, gnider du borsten eller luggen med såpa. Skölj till sist ur såpan med ljummet vatten

Sätt penslarna med borsten upp i en burk eller låt dem hänga på en krok, så att borsten inte böjs eller slits. Gör likadant med rullar.

Elverktyg

De olika elverktygen har olika ändamål men har en sak gemensamt: de drivs av en motor. Den sitter innanför ett hus, ofta av plast, och det krävs experthjälp för att serva motorn. Men du kan göra mycket för att skydda motorn mot onödigt slitage. Alla motorer utvecklar värme och har därför en fläkt vars uppgift är att kyla motorn. Fläkten tar in luften via flänsar i motorhuset. Dessa täpps igen av damm eller spån och du ska se till att hålla rent. Det gör du med en pensel eller borste och du kan blåsa lätt med lite tryckluft. Ett för kraftigt tryck kan emellertid skada motorn och komponenterna i huset.

Det är över huvud taget klokt att hålla sina elverktyg dammfria. Sågspån, smuts och damm samlas lätt i motorhuset.

Se efter i bruksanvisningen var du bör smörja och med vad, men du kan utgå ifrån att en droppe olja alltid är välkommen här:

• Chucken
• Sticksågens styrrulle och stång
• Cirkelsågens gångjärn och skärm
• Handöverfräsens teleskopstänger

Tänk på att sladden aldrig bör vikas utan i stället rullas i mjuka cirklar, och den bör helst inte bara lindas runt maskinen.

När du sätter undan ett elverktyg efter användning bör du alltid torka bort damm, smuts och fukt. Om det medföljer en väska förvarar du förstås verktyget i den. Annars kan du ev. köpa en väska eller rent av göra en.

Elverktyg mår bäst av att stå i en uppvärmd och torr lokal.

Borsta regelbundet rent i kylflänsar och andra kringelkrokar på dina elverktyg. Använd mjuk pensel eller svag tryckluft.

Smörj de rörliga delar du kan komma åt, men använd endast en droppe olja, så att damm och spån inte fastnar i oljan.

Verktyg som har egg

Det har ingen betydelse om det skärande verktyget drivs för hand eller av elektricitet eller om det kan hyvla, fräsa, tälja, stämma, borra, såga eller grovfila. Den sårbara delen på verktyget är eggen och med slö egg är verktyget inte mycket värt. Men eggen kan hålla sig vass mycket längre om den endast slits endast när verktyget används korrekt. Men i många fall slits eggen också under transport eller förvaring.

STÄMJÄRN: Det är rent ut sagt skamligt och oförsvarbart att låta stämjärnen ligga lösa i en låda. Den superfina eggen får inte bara synliga jack utan även osynliga skador som gör den slö. Du kan dessutom skada dig när du tar fram ett. Ska du ta med dig stämjärnen lägger du dem i ett fodral eller etui. På verkstan ska de hänga med eggen skyddad. Tänk på att aldrig slipa ett stämjärn varmt. Då fördärvas nämligen eggen.

HYVLAR: Alla handhyvlar ska läggas på sidan på arbetsbordet, när du tar paus. Förvara dem på en hylla, där ena änden lyfter hyvlarna så att eggen inte rör underlaget. Flera elhyvlar har en fjäderbelastad klaff som lyfter upp sulan från underlaget när du tar paus och då skadas inte eggen.

BORR OCH FRÄSSKAFT: En plastlåda fylld med lösa borr och frässkaft är det säkraste sätter att på rekordtid få både borr och frässkaft slöa och slitna. Eggen är gjord för att tåla tufit arbete, men inte för att ligga och gnida mot föremål av stål eller järn - vilket händer så snart lådan lyfts, flyttas, öppnas eller när du letar efter rätt borr.

Låt de borr och frässkaft som köps i satser behålla sina platser i de boxar och lådor de levereras. Då vet du var du har dem samtidigt som de skyddas mot onödigt slitage.

Köper du lösa borr kan du borra hål i en bräda och ställa borren i hålen med spetsen uppåt. Samma metod kan användas för alla lösa frässkaft. Borra hålen 6 mm eller 8 mm i diameter. Lösa betongborr bör förvaras i de plaströr som du köper dem i.

Alla borr och frässkaft mår bra av att torkas av då och då med oljefuktig trasa. Tänk också på att alltid kyla borr med lite olja när du borrar i metall.BORR OCH FRÄSSKAFT: En plastlåda fylld med lösa borr och frässkaft är det säkraste sätter att på rekordtid få både borr och frässkaft slöa och slitna. Eggen är gjord för att tåla tufit arbete, men inte för att ligga och gnida mot föremål av stål eller järn - vilket händer så snart lådan lyfts, flyttas, öppnas eller när du letar efter rätt borr.

Låt de borr och frässkaft som köps i satser behålla sina platser i de boxar och lådor de levereras. Då vet du var du har dem samtidigt som de skyddas mot onödigt slitage.

Köper du lösa borr kan du borra hål i en bräda och ställa borren i hålen med spetsen uppåt. Samma metod kan användas för alla lösa frässkaft. Borra hålen 6 mm eller 8 mm i diameter. Lösa betongborr bör förvaras i de plaströr som du köper dem i.

Alla borr och frässkaft mår bra av att torkas av då och då med oljefuktig trasa. Tänk också på att alltid kyla borr med lite olja när du borrar i metall.

SÅGAR: Den rörliga skyddskåpan på cirkelsågen ska först och främst skydda dig, men den fungerar också som tandskydd på sågen. Den slår ju automatiskt upp så snart du lyfter sågen från arbetsstycket.

Kådan i virket fastnar lätt på klingan och gör att den snurrar trögare. När kådan fastnar på tänderna biter de sämre. Därför ska du tvätta klingan då och då med sprit eller kemiskt ren bensin. Använd alltid spånsug, så att spån inte fastnar i motorn.

Tänderna på dina handsågar bör alltid skyddas med en skena. Ofta medföljer en när du köper sågen. Köp annars en bit affschlist eller gör en av papp och tejp.

Batteriverktyg

Batteridrivna maskiner har intagit våra verkstäder, inte minst tack vare nya, starka batterier som ger maskinerna fantastisk styrka. En annan fördel är att vi slipper begränsa arbetsområdet till sladdens längd och vi slipper förlängningssladdar. Men batterierna är dyra och det är ofta billigare att köpa en ny, modern maskin är att köpa enbart ett löst batteri. Därför är det förnuftigt att vara rädd om just batterierna.

Det finns tre slags batterier: NiCd (nickelkadmium, den äldsta typen), NiMH (nickel-metallhydrid, förra ”generationen”) och Li-jon (litiumjon, den senaste varianten). Litiumjonbatterier kan laddas då och då utan att vara urladdade. De kan därför alltid sättas i sina laddare och stå klara med full effekt, när du använda dem.

NiCd-batterier ska laddas ur helt innan de laddas, för annars reduceras batterikapaciteten, arbetstiden och effekten. Gemensamt för alla batterier är att du ska hålla kontaktytorna rena. Förvara aldrig batterier i tända laddare, för om överbelastningsskyddet strejkar kan laddare och batteri smälta.

Använd endast laddare som passar till batterierna - typ, spänning, och amperetimmar.

Kontaktytorna på batteriet bör rengöras då och då med spray och om nödvändigt med fin stålull.

Nyare laddare är intelligenta och kan tala om hur mycket av laddningstiden som återstår etc.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg