Inspektionskamera – därför behöver du en inspektionskamera

Inspektionskameran är din bästa vän när du t.ex. ska undersöka och dokumentera en reparation av ditt hus, före och efter reparationen blivit utförd. Men det är bara en av de många användningsområdena en inspektionskamera har. Här kan du lära dig mer om vad du kan använda en inspektionskamera till.

Inspektionskamera

En inspektionskamera är en mycket liten videokamera, och som namnet antyder används den för att inspektera utrymmen där en vanlig kamera inte kommer åt. När du använder en inspektionskamera har du möjlighet att se och filma utrymmen som annars är otillgängliga. En inspektionskamera är därför särskilt användbar när du ska t.ex. kontrollera om en skalmur är tillräckligt isolerad, om det är rost i underredet på din bil, om ångspärren är intakt – och mycket, mycket mer.

Det är med andra ord slut med att arbeta i blindo, när du har en inspektionskamera i verktygslådan. Här kan du lära dig mer om inspektionskamerans många användningsområden, och du kan läsa om de olika inspektionskamerorna som finns på marknaden.

Inspektionskamera – så använder du den

En inspektionskamera är ett mycket allsidigt verktyg, som kan användas till riktigt mycket. Här kan du få inspiration till vad du kan använda en inspektionskamera till.

Använd inspektionskameran till att undersöka ditt hus
Du kan använda inspektionskameran till en massa olika projekt i hemmet. Här är några av de situationer då en inspektionskamera är särskilt användbar:

  • När du ska se om det är tillräckligt med isolering i skalmuren.
  • När du ska se om det är fukt eller mögel i krypgrunden, där du själv har svårt att komma åt.
  • När du ska ta reda på om det är kablar dragna i en vägg.
  • När du ska ta reda på vad som finns ovanpå ett sänkt tak, innan du bestämmer dig för om det ska rivas eller inte.
  • När du ska titta upp i en skorsten.
  • När du ska inspektera rör, luftkonditionering m.m.

LÄS OCKSÅ: Låt kylan bli kvar i krypgrunden

Använd inspektionskameran till att undersöka din bil
En inspektionskamera kan även användas om du till exempel vill undersöka om det är rost i underredet på din bil. Det kan också vara så att du behöver inspektera någonting i motorrummet, som du inte kommer åt annars. I de fall kan en inspektionskamera vara till stor hjälp.

Använd inspektionskameran till att hitta tappade föremål
Ligger den förlorade vigselringen kanske bakom den stora garderoben i sovrummet? En inspektionskamera kan hjälpa dig se om det ligger några tappade föremål bakom eller under stora, tunga möbler, vitvaror eller liknande.

Använd inspektionskameran till att leta efter skadedjur
Är det någonting som krafsar eller surrar underligt hemma hos dig? Med en inspektionskamera kan du undersöka om du har råttor på vinden, möss i väggarna, ett getingbo under taket eller andra skadedjur i huset.

Så väljer du inspektionskamera

Vi kan allihop hamna i situationer där en inspektionskamera kan vara behjälplig, men vissa får användning för den oftare än andra.

Innan du lägger en inspektionskamera i inköpskorgen bör du därför först och främst fundera på vad du ska använda inspektionskameran till. Har du bara behov av en enkel inspektionskamera som uppfyller de mest basala behoven, eller behöver du en mer avancerat modell för att få valuta för pengarna? Behöver du en inspektionskamera med extra lång kabel, så att den kan användas till inspektion av avlopp, eller är längden på kabeln oviktig? När du väl har tänkt igenom detta är det lättare att sortera bland alla valmöjligheter.

Sedan bör du överväga hur mycket pengar du vill lägga på din nya inspektionskamera. Är det viktigaste för dig att hitta en billig inspektionskamera, eller är funktionerna viktigare än priset?

Olika slags inspektionskameror

En inspektionskamera är inte bara en inspektionskamera. De finns i olika prisklasser, i olika utformningar och med olika funktioner. Här kan du läsa mer om marknadens olika inspektionskameror.

Inspektionskamera med USB
Om du är på jakt efter en billigt och enkel inspektionskamera, kan en inspektionskamera med USB vara lösningen för dig. Den består av en kabel med en kamera i den ena änden och en USB-kontakt i den andra. Inspektionskameran ansluts antingen via USB-porten på en dator eller via micro USB-porten på din smartphone.

En USB-inspektionskamera kan du få för några hundra kronor och uppåt.

Inspektionskamera med inbyggd skärm
Behöver du en mer avancerad och professionell inspektionskamera bör du skaffa dig en inspektionskamera med skärm. Det kan vara väldigt stor prisskillnad på denna sorts inspektionskameror. Ett högt pris är inte alltid lika med god kvalitet, så vårt bästa råd är att du undersöker marknaden och läser recensioner och tester innan du köper en inspektionskamera – oavsett vilken modell du väljer.

Trådlös inspektionskamera
De trådlösa inspektionskamerorna påminner mycket om inspektionskamerorna med inbyggd skärm. Den största skillnaden är att du använder din telefon som skärm med den trådlösa inspektionskameran – ofta via bluetooth.

Extra tillbehör till inspektionskameran
Till vissa inspektionskameror ingår olika tillbehör som magneter, speglar och krokar. Sådana tillbehör kan monteras i änden på kabeln och användas till att t.ex. fiska upp tappade föremål ur ett avlopp, eller till att se runt hörnen.

Inspektionskamera: Tjek din isolering med inspektionskamera!

Du kan tjekke isoleringen ved nedsænkede lofter med dit inspektionskamera

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg