Bobcat: Det går blixtsnabbt att gräva ut, fylla upp och flytta runt de enormt stora grus- och jordhögarna.

Det går blixtsnabbt att gräva ut, fylla upp och flytta runt de enormt stora grus- och jordhögarna.

För varje lass jord som Bobcaten lekande lätt rullar iväg med, skonar du din kropp från otaliga tag med din handhållna skyffel.

En kubikmeter jord kan väga upp till 1.900 kg, beroende på andelen lera. Och om du lägger ny beläggning, t ex en uppfart på 50 kvadratmeter, och ska gräva ut 30 cm jord, ja, då rör det sig om 15 kubikmeter eller 28,5 ton jord. Och det är precis här denna lysande maskin kommer in i bilden.

Vem som helst kan och får hyra och köra en Bobcat. De mindre modellerna kan transporteras på en trailer, de kan också enkelt komma in genom smala trädgårdspassager.

Det krävs naturligtvis lite övning för att köra runt en Bobcat, men med lite framåtanda tar det max en halvtimme innan du lärt dig de grundläggande greppen.

Våra experter på minigrävare liknar att köra en Bobcat med en så kallad Mooncar som finns på vartenda dagis (det är de små gula leksaksbilarna, som styrs med ett handtag på vardera sida).

Mycket mer än bara en skopa

En Bobcat är inte bara bra att gräva bort jord med. När du sedan ska fylla på med grus, kommer den naturligtvis också till nytta. Och riktigt användbar känns den när du ska flytta tungt arbetsmaterial från trottoaren hela vägen runt huset. En Bobcat kan utrustas med en pallgaffel, så att du snabbt kan flytta runt tio pallar marksten.

Det bästa med maskinen är att det är lätt att komma igång. Man kan hyra den i flera olika storlekar. Ju större och tyngre den är, desto mer kan den lyfta. Vi vill dock rekommendera att du hyr en så liten som möjligt. Ju tyngre maskin, desto mer förstör den gräsmattan och trottoaren.

Så här kör du Bobcaten

Det kan vara skillnad på hur man ska köra de många olika minigrävare som finns att hyra. Men de grundläggande funktionerna är i stort sett desamma. De kan köra framåt, bakåt och åt sidorna, och så kan du naturligtvis också manövrera det påmonterade tillbehöret.

Så här kör du Bobcaten

Styrspak A + B:
A framåt = Kör det vänstra hjulet framåt
A bakåt = Kör det vänstra hjulet bakåt
B framåt = Kör det högra hjulet framåt
B bakåt = Kör det högra hjulet bakåt
B till höger = Öppnar skopan
B till vänster = Stänger skopan

Fotpedaler C + D:
C tå = Lyfter skopan
C häl = Sänker skopan
D tå = För skopan framåt
D häl = Drar skopan inåt

Handtag E:
E = Styr gasen

VARNING!

En Bobcat är en liten pigg maskin som kan välta väldigt lätt, om du inte ser upp. Därför är huvudregeln att du aldrig får köra med en full (och därmed tung) skopa, så länge den är i lyft läge. Skopan ska alltid vara så nära marken som möjligt.

Här kan du hyra

Du kan hyra en Bobcat och andra minigrävare i många olika storlekar och varianter och med olika tillbehör. Men ju större och tyngre de är, desto dyrare blir det.

För ett anläggningsarbete hemmavid behöver det dock inte bli så dyrt. En liten modell som Bobcat S70 är idealisk till det mesta. Den är lätt att transportera, kan komma in nästan överallt, och så kostar det inte en förmögenhet att hyra den. Det kostar från ca 2.500 kr att hyra en maskin med bred skopa, pallgaffel och grep över helgen.

Ett par kedjor som hyr ut i stora delar av landet är Cramo och Ramirent. Det går även att hitta många lokala uthyrningsställen på nätet.