Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En bobcat klarar slitgörat

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Skona rygg, armar och ben - hyr en Bobcat som hjälp i det slitsamma anläggningsarbetet. Den är som gjord för att flytta jord och grus och för att baxa runt det tunga byggmaterialet på arbetsplatsen. Den kan även användas till en uppsjö av andra uppgifter.

Bobcat: Det går blixtsnabbt att gräva ut, fylla upp och flytta runt de enormt stora grus- och jordhögarna.

Det går blixtsnabbt att gräva ut, fylla upp och flytta runt de enormt stora grus- och jordhögarna.

För varje lass jord som Bobcaten lekande lätt rullar iväg med, skonar du din kropp från otaliga tag med din handhållna skyffel.

En kubikmeter jord kan väga upp till 1.900 kg, beroende på andelen lera. Och om du lägger ny beläggning, t ex en uppfart på 50 kvadratmeter, och ska gräva ut 30 cm jord, ja, då rör det sig om 15 kubikmeter eller 28,5 ton jord. Och det är precis här denna lysande maskin kommer in i bilden.

Vem som helst kan och får hyra och köra en Bobcat. De mindre modellerna kan transporteras på en trailer, de kan också enkelt komma in genom smala trädgårdspassager.

Det krävs naturligtvis lite övning för att köra runt en Bobcat, men med lite framåtanda tar det max en halvtimme innan du lärt dig de grundläggande greppen.

Våra experter på minigrävare liknar att köra en Bobcat med en så kallad Mooncar som finns på vartenda dagis (det är de små gula leksaksbilarna, som styrs med ett handtag på vardera sida).

Mycket mer än bara en skopa

En Bobcat är inte bara bra att gräva bort jord med. När du sedan ska fylla på med grus, kommer den naturligtvis också till nytta. Och riktigt användbar känns den när du ska flytta tungt arbetsmaterial från trottoaren hela vägen runt huset. En Bobcat kan utrustas med en pallgaffel, så att du snabbt kan flytta runt tio pallar marksten.

Det bästa med maskinen är att det är lätt att komma igång. Man kan hyra den i flera olika storlekar. Ju större och tyngre den är, desto mer kan den lyfta. Vi vill dock rekommendera att du hyr en så liten som möjligt. Ju tyngre maskin, desto mer förstör den gräsmattan och trottoaren.

7 uppgifter för Bobcat

Bobcat: Flytta runt pallar med byggnadsmaterial

1. Flytta runt pallar med byggnadsmaterial
De flesta byggmarknader levererar sina varor på pallar ute vid trottoaren. Och precis här kommer en Bobcat med sin pallgaffel till sin rätt. Det tar nämligen bara några minuter att flytta runt materialet på pallar jämfört med att slita med allt material i en skottkärra, säckkärra eller för hand. Den minsta Bobcaten, S70, kan lyfta upp till 400 kg på en pall, medan de större modellerna kan lyfta flera ton.

Bobcat: Gräv dig ut ur snödrivor

2. Gräv dig ut ur snödrivor Det behöver inte bara handla om jord, grus och stenar. En Bobcat kan i praktiken flytta och gräva allt möjligt och fungerar alltså även vid snöröjning efter en våldsam snöstorm. Men du måste klä dig varmt, för det finns inte någon värme i hytten.

Bobcat: Bryta upp golv och riva väggar

3. Bryta upp golv och riva väggar Utrustad med en kraftig borrhammare kan en Bobcat effektivt slå sig genom alla sorters byggnadsmaterial på både väggar och golv. Och det bästa är att du sitter säkert och skyddat inne i den kraftiga metallburen.

Bobcat: Få undan byggavfall

4. Få undan byggavfall En stor skopa är inte bara idealisk att flytta jord och grus med - du kan i princip slänga allt i den, även tungt byggavfall. Och så går det plötsligt lätt att bli av med plattor, de trasiga brädorna från det gamla förrådet eller träd och rötter.

Bobcat: Kör halm och grenar

5. Kör halm och grenar Med grepen kan du mocka i stallet på rekordtid. Tänderna håller fast halmen, så att det inte välter ut ur skopan. Det är också smart att använda grepen om du ska köra bort stora högar med grenar.

Bobcat: Flytta träd

6. Flytta träd Har du tröttnat på att träden skymmer kvällssolen på uteplatsen, så kan du använda en stor Bobcat med en trädplanterare. Med den kan du helt enkelt ta tag om trädet och gräva upp det i ett och samma moment, innan den flyttar det till det hål du redan grävt (med samma maskin). Genialiskt!

Bobcat: Borra ner stolpar

7. Borra ner stolpar Ska du till exempel bygga ett långt staket, behöver du gräva en massa hål för stolparna. Även här är en Bobcat din bästa vän. Utrustad med en 1,5 meter hög jordborr går det blixtsnabbt för maskinen att gräva ut för stolparna.

Så här kör du Bobcaten

Det kan vara skillnad på hur man ska köra de många olika minigrävare som finns att hyra. Men de grundläggande funktionerna är i stort sett desamma. De kan köra framåt, bakåt och åt sidorna, och så kan du naturligtvis också manövrera det påmonterade tillbehöret.

Så här kör du Bobcaten

Styrspak A + B:

A framåt = Kör det vänstra hjulet framåt

A bakåt = Kör det vänstra hjulet bakåt

B framåt = Kör det högra hjulet framåt

B bakåt = Kör det högra hjulet bakåt

B till höger = Öppnar skopan

B till vänster = Stänger skopan

Fotpedaler C + D:

C tå = Lyfter skopan

C häl = Sänker skopan

D tå = För skopan framåt

D häl = Drar skopan inåt

Handtag E:

E = Styr gasen

VARNING!

En Bobcat är en liten pigg maskin som kan välta väldigt lätt, om du inte ser upp. Därför är huvudregeln att du aldrig får köra med en full (och därmed tung) skopa, så länge den är i lyft läge. Skopan ska alltid vara så nära marken som möjligt.

Här kan du hyra

Du kan hyra en Bobcat och andra minigrävare i många olika storlekar och varianter och med olika tillbehör. Men ju större och tyngre de är, desto dyrare blir det.

För ett anläggningsarbete hemmavid behöver det dock inte bli så dyrt. En liten modell som Bobcat S70 är idealisk till det mesta. Den är lätt att transportera, kan komma in nästan överallt, och så kostar det inte en förmögenhet att hyra den. Det kostar från ca 2.500 kr att hyra en maskin med bred skopa, pallgaffel och grep över helgen.

Ett par kedjor som hyr ut i stora delar av landet är Cramo och Ramirent. Det går även att hitta många lokala uthyrningsställen på nätet.

Tillbehör till Bobcat

Bobcat: Skopa

SKOPA

Bobcat: Pallgaffel

PALLGAFFEL

Bobcat: Grep

GREP

Bobcat: Släp

SLÄP

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: En bobcat klarar slitgörat
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka