Tigersåg test: Vi testar 7 kraftfulla tigersågar

En skiljevägg som ska rivas, dörrkarmar och vattenrör som ska kapas eller ett staket som ska bort. Tigersågen är som klippt och skuren för det grova arbetet.

Den kan ta över där andra verktyg måste ge upp, och kan förenkla vissa arbeten avsevärt.

Med en batteridriven tigersåg kan du arbeta där det annars är svårt att komma åt – eller t.ex. vid ett nybygge, där det ännu inte finns någon ström.

Vi har testat sju kraftfulla tigersågar med batterier på 18 volt. Det stod snabbt klart att det inte bara handlade om råstyrka. Inom samma prisklass upplevde vi enorma skillnader i styrka och inte minst ergonomi.

En bra såg har rejält med kraft och väger en del, men måste ändå vara behaglig att använda, så att kroppen inte belastas för hårt. Tigersågar är strömslukare, så se till att batterierna är fullt uppladdade när du sätter igång.

Tigersåg test: Så har vi testat tigersågarna

Vi testade alla sågarna i samma material för att se om de hade kraft nog att ta sig igenom eller var tvungna att ge upp. Lastpallar och metallrör ingick i testet.

Var det mycket vibrationer när det sågades i stål? Det är inte bra om energin fördelas ut i händerna istället för i materialet.

Vi utvärderade ergonomin. Den är viktig då man vid många arbeten behöver ha ett riktigt bra grepp om sågen, både av säkerhetsskäl och av praktiska anledningar.

Vi testade hur väl maskinen kunde utnyttja strömmen från batteriet, och om ett batteri på 3-4 Ah räckte för en separat uppgift.

Vi har testat dessa 7 tigersågar i vårt tigersåg test:

  • MAKITADJR186Z
  • AEG BUS 18
  • STANLEY FMC675B
  • RYOBI R18RS
  • BLACK+DECKER BDCR18
  • METABO SSE 18 LTX COMPACT
  • MILWAUKEE M18 ONESX

HÄMTA HELA TESTET och se vilken maskin som blev testets stora vinnare.

VIKTIGA DETALJER NÄR DU VÄLJER TIGERSÅG
BLAD: Det är viktigt att använda rätt blad av bra kvalitet till varje enskild uppgift. Sågen kan lätt ge upp på grund av ett dåligt eller felaktigt blad.
STÖDFOT: Ska sitta säkert och stabilt när man trycker tigersågen mot det material man sågar i.
BLADBYTE: Det ska gå snabbt och lätt att byta blad, helst utan att verktyg behövs. Och det ska kunna spännas fast ordentligt.
ARBETSLJUS: Det är dessvärre fortfarande ovanligt med inbyggt LED-ljus. Det lämpar sig annars bra på en tigersåg, som ofta används i trånga utrymmen där det sällan är perfekta ljusförhållanden.
BATTERI: En tigersåg drar mycket ström, så det är en stor fördel att ha mer än ett batteri. Ofta ingår varken batteri eller laddare när du köper sågen. Om du inte redan äger batteri och laddare får du därför räkna med en extra utgift.
HASTIGHET: Sågen ska kunna styras steglöst och förhållandevis lätt. Även när du sågar i hårda material som kräver kraft.
PÅ-/AVKNAPP: Knappen ska kunna låsas med en spärr, så att sågen kan transporteras säkert.
HANDTAG: Vi föredrar en förhållandevis mjuk beläggning som ger ett bra grepp under arbetet. Det ska helst ha flera alternativa greppmöjligheter.