Tigersåg test: Med rätt sågblad kan tigersågen såga i det mesta.

Med rätt sågblad kan tigersågen såga i det mesta.

Oavsett om innerväggen ska ner, vattenröret ska sågas av eller staketet ska bort, så är tigersågen rätt verktyg för att få jobbet gjort. Den är perfekt för grovgörat, när det verkligen krävs krafter. Och med det enormt stora utbudet av blad kan den såga i nästan alla material. Tigersågen är väl knappast den första elsågen du funderar på att köpa. Men ska du ge dig på ett större renoverings- och eller rivningsjobb, kan ingen annan såg mäta sig med den.

Det finns några rejäla kraftpaket bland de sju deltagarna. Och de kan utan några problem såga av både tjocka stolpar och rör. Men under vårt test stod det snart klart att det krävs mer än rå styrka av en bra tigersåg. För när man måste ta i lite, blir särskilt ergonomin avgörande. Här kan kraftiga vibrationer och dåligt vinklade handtag göra att du snabbt blir trött och får ont i händer, armar och axlar.

Tigersåg test: Så har vi testat tigersågarna

Tigersågens viktigaste egenskap är dess enorma styrka och förmåga att såga i många olika material. Därför testas styrkan med lämpliga blad i både furustolpar och järnrör.

Därefter har vi testat uthålligheten genom att se hur många kapningar tigersågarna klarade av att göra på en laddning.

Sågarna är tänkta för krävande uppgifter, där det ofta vill till att man tar i lite. Och här blir bra ergonomi extra viktigt.

Till sist har vi utvärderat maskinernas generella kvalitet och deras förmåga att klara de krävande uppgifterna de är gjorda för.

Oberoende test av tigersågar

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar. De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat dessa 7 tigersågar i vårt tigersåg test:

  • METABO ASE 18 LTX
  • HIKOKI CR18DBL
  • RYOBI R18RS7-0
  • BOSCH ADVANCEDRECIP 18
  • AEG BUS 18BL-0
  • EINHELL TE-AP 18
  • MAKITA DJR187Z

LADDA NER HELA TESTET och se vilken maskin som blev den stora testvinnaren i vårt tigersåg test.