Så använder du bordcirkelsågen

Bordcirkelsågen kan användas till många olika saker när du har lärt känna den. Precision och massproduktion är dess styrkor, och när den väl är inställd klarar den otroliga saker på nolltid. Här visar vi hur du ställer in och använder bordcirkelsågen korrekt.

Bordcirkelsågen

OUMBÄRLIG: Har du väl skaffat dig en bordcirkelsåg, blir den svår att klara sig utan. För den sparar både tid och pengar i det långa loppet.

SÅ STÄLLER DU IN BORDCIRKELSÅGEN

SÅGHÖJD
Sågen har ett handtag eller hjul som höjer/sänker sågklingan. På skalan kan höjden läsas av, men kontrollera ändå alltid med en tumstock.

STYRSKENA
Man ska mäta avståndet från styrskenan till sågklingan. Klingan är 3-5 mm tjock, så man måste vara noga med att såga på rätt sida av strecket.

VINKLADE SNITT
På flera modeller sätts vinkelskenan i ett spår i sågbordet. Vinkeln ställs in efter gradskalan, och skenan låses fast så att den inte flyttar sig och vinkeln inte ändras.

BYTE AV KLINGA
Skyddsskärm, spaltkniv och plattan som omsluter klingan ska avlägsnas innan klingan körs upp i högsta position. Lägg evt. klingan ned och lossa den med nyckel.

Spetskompetenser

När bordcirkelsågen väl är inställd, gör den det ena exakt likadana snittet efter det andra, och den kör på timme efter timme. Därför är den fantastisk om det ska kapas många brädor, sågas skivmaterial eller byggas ramar av lister, som måste vara helt identiska.

Om du ska såga skivor i olika dimensioner, är det en bra idé att göra en sågplan, så att alla snitt med samma mått sågas upp innan du ändrar inställningarna.

  • MASSPRODUKTION Vid stora projekt, t.ex. en stor bokhylla ska du göra en massa likadana snitt. Där är bordcirkelsågen perfekt.
  • SKIVOR Bordcirkelsågen är utmärkt när det ska sågas byggskivor. Då slipper du betala för det på byggvaruhuset.

GÖR EN BLADFOG

1. Rita upp på de två delarna var de ska fogas. Oavset om delarna ska sammanfogas i änden eller längre in är principen densamma. Ställ in sågen till att såga delarna exakt halvvägs igenom.

2. Såga ett antal snitt så tätt bredvid varandra som möjligt. Börja innanför markeringen, så att hålet inte blir för stort. Upprepa sågningen på den andra delen innan du avlägsnar överskottsträet.

3. När träet är borthugget och botten är helt slät på båda delarna kan fogen limmas. Den här lösningen är särskilt praktisk om du har ett större projekt som en spaljé eller ett antal tavelramar.

SÅGA LISTER

SKRÄDDARSYDD TREKANTSLIST
Avlägsna spaltkniven och skyddsskärmen innan klingan läggs ned i den önskade vinkeln. Ställ in styrskenan och för listen framåt med hjälp av en hjälpkloss.

KLYV EN RUNDSTAV
För att undvika att rundstaven rullar tejpas den fast i en fyrkantig list innan den sågas. Samma teknik används till att såga ett spår i en rundstav.

BYGG EN HYLLVÄGG

1. Såga ut ditt önskade antal hyllor + två extra som ska användas till vangstycken (sidor). Såga sedan ut alla de små, vertikala skiljeväggarna.

2. Avlägsna skyddsskärmen och såga 4 mm djupa spår på bägge sidor av hyllorna, där skiljeväggarna ska stå. Kom ihåg: På vertikala sidor och topp och botten sågas bara spår på ena sidan.

3. Såga 8 mm djupa spår i topp och botten av de vertikala skiljeväggarna och såga till sist ut 4 mm breda plywoodbitar (skiljeväggar) som ska limmas i alla spår.

4. Bygg hyllan genom att limma skiljeväggarna i spåren. Börja med bottenhyllan och arbeta dig uppåt. Kontrollera löpande att hyllan är i vinkel. En diagonal list kan fästas på baksidan som sträva.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bordscirkelsåg