Rätt klinga och inställning för bordssågen

Det är bara med rätt klingor och rätt inställningar får du ut maximalt av din bordcirkelsåg. Vi visar vad du BEHÖVER.

Det viktigaste tillbehöret till en bordcirkelsåg är naturligtvis klingorna, som finns i ett otal varianter – och prisklasser. Men det finns även andra tillbehör som är nödvändiga för att få ut maximalt av bordcirkelsågen.

LÄS OCKSÅ: Bordcirkelsåg test

Vi visar ett axplock på dessa sidor.

Dessutom

  1. ROTATIONSRIKTNING. Den riktning klingan ska snurra bör vara markerat på sågen eller klingan med en pil. Det är viktigt att inte montera klingan tvärt om.
  2. PLATTOR. Tänderna löds fast på själva sågklingan. Plattorna innanför tänderna är ca. 1 mm bredare än klingan och förhindrar att den kilar fast sig.
  3. TANDVINKEL. Tänderna ska vara vinklade framåt, och beroende på materialet de ska såga i har de en vinkel från 5° till 15°.
  4. FORM. Tänderna kan vara platta eller håliga (konkava), och de kan vara filade så att de vänds växelvis åt höger och vänster (kryssfilade).

Läs mer om cirkelsåg

Standard: Så väljer du klinga

ANTAL TÄNDER
Klingor med få och stora tänder tar sig betydligt snabbare genom materialen, men lämnar också grova sågspår efter sig. Ju fler och mindre tänder, desto finare snitt får du. Grova snitt är okej vid kapning av dolda byggdelar, som t.ex. innerväggsreglar.

TANDVINKEL
En rund sågklinga kan ha tänder som vänder framåt eller tänder som vänder bakåt. Det är viktigt att välja en klinga där tänderna vänder framåt när det gäller bordcirkelsågar. Vänder tänderna en aning bakåt, är de uteslutande beräknade för att användas med kap-/gersåg.

STORLEK
Sågklingans storlek är anpassad efter sågens varvtal, och du ska bara använda sågklingor som passar den berörda sågen. Man ska inte låta sig frestas av ett bra pris på en klinga i fel dimension. Storleken ska stå både på sågen och i instruktionsboken.

KVALITET
Den klinga som ingår när du köper en bordssåg är ofta av en sämre kvalitet än standardklingorna, för att hålla nere priset. Det är värt att lägga lite extra pengar på klingor av bra kvalitet för de finare snitten, så kan den halvdåliga klingan användas till att såga reglar och läkter.

Säkerhet

Skydda fingrar, öron, ögon och lungor.

TRYCKPINNE
Ibland är det nödvändigt att hålla fast det material du sågar i helt tätt in mot den roterande klingan. För att få behålla alla fingrar bör man använda en tryckpinne till att styra materialet med. Pinnen kan köpas färdig, men man kan enkelt göra en själv av en bräd- eller skivstump.

HÖRSELSKYDD
Bordssågen väsnas, och då man ofta använder den under långa perioder är det nödvändigt att skydda öronen. Hörselskydd finns som kåpor som omsluter örat helt, och som proppar, som inte är lika effektiva men behagligare att använda. Vi rekommenderar kåpor.

SKYDDSGLASÖGON
Ögonen ska också skyddas. Skaffa gärna ett par rejäla skyddsglasögon som kan förhindra att sågspån och flisor flyger upp och förstör synen. Glasögonen ska även ha skydd i sidorna, men de ska inte sluta så tätt att de immar igen och försämrar sikten.

ANSIKTSMASK
Sist men inte minst är det viktigt att hålla näsa och lungor fria från det fina trädammet, som inte fångas upp av bordssågens dammsugare. Använd en mask med ventil, och kläm åt bygeln över näsan ordentligt, så att det inte kommer in något damm längs sidorna.

Specialist: Dessa klingor är bäst till

FANÉR OCH LAMINAT
60 tänder, kryssfilade ¹, sågar laminat på bägge sidor utan att det flisar sig.

SNABB I ALLA TRÄSLAG
Tänderna är slipade håligt och vänder växelvis åt höger¹, vänster² och rakt³.

LÄTTBETONG/ TRÄ MED SPIK
Stark klinga med platta tänder¹ och långa plattor², så att tänderna inte går för djupt.

ETERNITSKIVOR
Diamantförstärkta tänder¹ och kraftiga plattor². Dammar mindre än vinkelslipen.

Tillbehör

Bygg ett större sågbord.

1

Sätt ihop 5 lister och en bit plywood som visat här. Storleken på sågbordet bestämmer du helt själv.

2

Gör hålet i ditt sågbord så stort att det precis passar över bordcirkelsågens skyddsskärm.

3

För att stabilisera sågbordet behövs några stödben, vilka kan göras fast i underlaget.

4

Nu ska du montera en list eller en bräda som anslag innan sågen är redo att användas med sitt nya bord.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bordscirkelsåg