Intro
Burens storlek
Buren ska självklart anpassas till bilen (vi har installerat buren i en VW Caravelle) och låsas fast så att den inte glider omkring i bagageutrymmet. Ännu viktigare är det emellertid att den passar för hunden. Om buren har rätt storlek blir hunden mindre stressad, och då slappnar den av mer under körningen. Buren här är 110 x 69 x 75 cm. Tumregeln är att en hundbur bör ha en längd som motsvarar hundens längd från hjässa till svansrot x 1,2. Samtidigt bör bredden på buren vara 0,6 x hundens längd, medan höjden ska vara hundens mankhöjd minus 10 procent.
Instruktion
01
Bygg upp ramen
5
Steg
När du har mätt upp buren kan du börja med att skära till de olika delarna till ramen - dvs. 15 x 15 x 1,5 mm fyrkant-profiler, som utgör den bärande konstruktionen tillsammans med de olika sidorna av plywood.
Uppbyggnaden av ramen är viktig, och därför ska du också se till att de enskilda delarna passar ihop till hundra procent. Eventuella justeringar av de fyra ramdelarna sker i samband med att de fogas ihop. Det är för sent - och alltför besvärligt - att göra ändringar när du ska börja med grinden eller svetsa fast stängerna till själva gallret.
Välj rätt svetsaggregat Svetsar finns i olika prislägen, men det är inte alltid det lönar sig att välja den billigaste lösningen. Mycket beror på vad du ska svetsa och hur länge du ska svetsa. De billigaste svetsarna är på cirka 80 ampere, och de duger normalt till mindre uppgifter. Till större arbeten‚ till exempel vår hundbur, bör du välja en anläggning på minimum 110 ampere, men det kräver också att du har säkringar på 16 ampere. De små aggregaten kräver bara 10 ampere. Därtill kommer koldioxidbehållaren. Vanligen använder man behållare som kan återanvändas, men det finns också engångsbehållare. Kom också ihåg säkerhetsutrustningen - svetshandskar och svetsskärm av god kvalitet.
Rita upp buren och ange måtten. Med en vinkelslip (du kan också använda sticksåg eller bågfil med passande blad) skär du till fyrkantprofilerna. Använd skyddsglasögon och handskar när du arbetar med vinkelslip eller sticksåg.
Börja med de två korta sidoramarna till buren. Här är det viktigt att du kontrollerar att ramarna är exakt i vinkel i förhållande till varandra, så att de färdiga resultatet blir optimalt. Använd en graderad vinkel till uppgiften.
Håll fast delarna med skruvtvingar på ett bord. Då har du fria händer när du ska börja svetsa. Nöj dig med att svetsa ihop profilerna på fyra ställen tills hela buren är ihopsatt och du är säker på att allt passar ihop.
02
Tillverkning av dörr
14
Steg
Buren ska naturligtvis förses med en dörr med tillhörande lås, så att hunden kan sitta i säkerhet bakom dörren under körningen.
Dörren tillverkas på samma sätt som ramarna av fyrkantprofiler och hängs i ramen upptill med hjälp av en M8-skruv (D4) samt en bit rundstång (D3) nedtill.
Se till att använda en låsmekanism med skjutregel (D2) som hunden inte kan öppna om den råkar komma åt den. Det är också en bra idé att ha en monteringsplatta bakom låset - den hindrar hunden från att komma åt själva låset.
Dörren tillverkas av fyrkantpro-filer (A7 och A8). Se till att det blir en lucka på 2 cm runt om mellan dörren och själva ramen till buren.
Svetsa på en 3 mm metallplatta (D1) för låsmekanismen. I vårt fall har vi använt en vanlig järnplåt som skurits till med måtten 90 x 40 x 3 mm och placerat den mitt på dörren.
Förbered montering av gångjärn på dörren. Ram och dörr hålls fast med en skruvtving, och två 8 mm hål borras i själva ramen för ett gångjärn upptill (M8-skruv D4) och ett nedtill (rundstång D3).
Svetsa fast en bit 8 mm rundstång (D3) på dörrens undersida. Rundstången fungerar som det ena av de två ”gångjärnen” och slås försiktigt ner genom hålet i dörren så att det skjuter ut en bit under dörramen.
Gallret tillverkas av 4 mm rundstång. Stängerna i gallret skärs till med vinkelslip eller sticksåg (du kan också använda en bågfil). Stängerna svetsas fast på 5-6 cm avstånd från varandra.
Alla fogar helsvetsas och slipas. Fogarna kan bli missfärgade. Polera dem med en stålborste på en vinkelslip eller slipa ner dem med vinkelslipen.
Ramen avfettas väl med denaturerad sprit. Därefter målas buren med rostskyddsfärg. Spreja på färgen i många tunna skikt så blir resultatet perfekt.
Den färdiga buren ställs på plats på plywoodskivan. De olika skivorna till buren ritas upp (golv och tak samt sidostycken) och sågas sedan till med en cirkelsåg.
Montera plywoodskivorna. De olika skivorna (sidobeklädnaden samt golv och tak) hålls på plats, hål borras och popnitar trycks i med 15-20 cm mellanrum.
Låsmekanism med skjutregel. Låset fästs på ramen och dörren med popnitar - det är en enklare lösning än att skruva fast låset med självborrande skruvar.
Gummimattan ger hunden ett bekvämt underlag. Den matta vi använt är egentligen anpassad för grisar för att de inte ska få liggsår i sina boxar - och så är den ”bitsäker”.
Slipa bort vassa kanter. Innan du låter hunden inviga sitt nya ”hem” bör du kontrollera att ingången till buren inte har några vassa kanter som hunden kan skada sig på när den hoppar in i buren.
Material
15 x 15 x 1,5 mm fyrkantprofiler, c:a 15 m:
- 2 st. (A1) à 107 cm
- 2 st. (A2) à 100 cm
- 2 st. (A3) à 87 cm
- 2 st. (A4) à 75 cm
- 1 st. (A5), 72 cm
- 6 st. (A6) à 69 cm
- 2 st. (A7) à 58,5 cm
- 2 st. (A8) à 38 cm
- 1 st. (A9), 42 cm
- 2 st. (A10) à 47 cm
- 2 st. (A11) à 34 cm
Stålstänger, 4 mm i diameter, c:a 12 m:
- 5 st. (B1) à 56 cm
- 1 st. (B2), 30 cm
- 10 st. (B3) à 23 cm
- 30 st. (B4) à 20 cm
- 2 st. (B5) à 3 cm
6 mm ädelträplywood:
- 1 golv (C1), 110 x 69 cm
- 2 sidor (C2) à 110 x 53 cm
- 1 tak (C3), 90 x 69 cm
- 1 baksida (C4), 69 x 47 cm
- 1 front (C5), 75 x 25 cm
- 1 baksida (C6), 69 x 11 cm
- 1 front (C7), 44 x 11 cm
Dessutom:
- 3 mm metallplatta (D1), 4 x 9 cm
- Lås med skjutregel (D2)
- Popnitar
- Rundstång (D3), 30 x 8 mm
- M8-skruv, 60 mm, inkl. vanlig mutter och självlåsande mutter (D4)
- Gummimatta
Specialverktyg
- Mig-svets
- Popnittång
- Bultsax
- Förutom ett svetsaggregat (MIG-svets) och en gasbehållare behöver du vinkelslip, cirkelsåg, borrmaskin, popnittång och svetsskärm (som skyddar ögonen) samt kraftiga handskar.
Tidsförbrukning
Du bör kunna bygga buren under ett veckoslut.
Pris
Cirka 1 300 kronor
Svårighetsgrad
Huvuddelen av det manuella arbetet är okomplicerat, men det krävs en del övning om du inte är van vid att utföra svetsningsarbeten.