Kör säkert med hunden i bilen

Det finns ingen lagstiftning inom området, men hunden bör vara i en bur när den åker bil. Om olyckan är framme förvandlas hunden till en raket på upp till 30 gånger sin egen vikt när den flyger genom kupén. Lös problemet med en bra bur.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
1.300 kronor

Intro

Det finns många olika hundburar på marknaden som är klara att sätta in i bilen. Men dels är de flesta burar otroligt dyra om man har höga krav på kvalitet, dels kan det vara svårt att hitta en bur som passar just din bil.

Därför bör du överväga att göra en bur själv och spara en mindre förmögenhet. Det är nämligen inte särskilt svårt, och om du följer våra instruktioner och goda råd kan du utan problem klara uppgiften under ett veckoslut.

Det är viktigt att buren passar till hunden, så att den känner sig trygg trots att den spärras in. Men det är också en fråga om säkerheten för resten av familjen att den fyrbenta vännen är säkert placerad.

Konsekvenserna kan nämligen bli förödande om hunden inte har eget ”bilbälte” i form av en bur som är väl förankrad i bilen.

En hund som väger 30-40 kg blir nämligen en livsfarlig projektil på flera hundra kilo om den kastas genom kupén. Det är inte svårt att föreställa sig vad konsekvenserna blir - inte bara för hunden, utan i hög grad också för dem som åker med i bilen.

Burens storlek

Buren ska självklart anpassas till bilen (vi har installerat buren i en VW Caravelle) och låsas fast så att den inte glider omkring i bagageutrymmet. Ännu viktigare är det emellertid att den passar för hunden. Om buren har rätt storlek blir hunden mindre stressad, och då slappnar den av mer under körningen. Buren här är 110 x 69 x 75 cm. Tumregeln är att en hundbur bör ha en längd som motsvarar hundens längd från hjässa till svansrot x 1,2. Samtidigt bör bredden på buren vara 0,6 x hundens längd, medan höjden ska vara hundens mankhöjd minus 10 procent.

Instruktion

01
Bygg upp ramen 5 Steg

När du har mätt upp buren kan du börja med att skära till de olika delarna till ramen - dvs. 15 x 15 x 1,5 mm fyrkant-profiler, som utgör den bärande konstruktionen tillsammans med de olika sidorna av plywood.

Uppbyggnaden av ramen är viktig, och därför ska du också se till att de enskilda delarna passar ihop till hundra procent. Eventuella justeringar av de fyra ramdelarna sker i samband med att de fogas ihop. Det är för sent - och alltför besvärligt - att göra ändringar när du ska börja med grinden eller svetsa fast stängerna till själva gallret.

1

Välj rätt svetsaggregat Svetsar finns i olika prislägen, men det är inte alltid det lönar sig att välja den billigaste lösningen. Mycket beror på vad du ska svetsa och hur länge du ska svetsa. De billigaste svetsarna är på cirka 80 ampere, och de duger normalt till mindre uppgifter. Till större arbeten‚ till exempel vår hundbur, bör du välja en anläggning på minimum 110 ampere, men det kräver också att du har säkringar på 16 ampere. De små aggregaten kräver bara 10 ampere. Därtill kommer koldioxidbehållaren. Vanligen använder man behållare som kan återanvändas, men det finns också engångsbehållare. Kom också ihåg säkerhetsutrustningen - svetshandskar och svetsskärm av god kvalitet.

2

Rita upp buren och ange måtten. Med en vinkelslip (du kan också använda sticksåg eller bågfil med passande blad) skär du till fyrkantprofilerna. Använd skyddsglasögon och handskar när du arbetar med vinkelslip eller sticksåg.

3

Börja med de två korta sidoramarna till buren. Här är det viktigt att du kontrollerar att ramarna är exakt i vinkel i förhållande till varandra, så att de färdiga resultatet blir optimalt. Använd en graderad vinkel till uppgiften.

4

Håll fast delarna med skruvtvingar på ett bord. Då har du fria händer när du ska börja svetsa. Nöj dig med att svetsa ihop profilerna på fyra ställen tills hela buren är ihopsatt och du är säker på att allt passar ihop.

5

De korta sidorna förbinds med de långa profilerna, och här är det otroligt viktigt att du med den graderade vinkeln hela tiden kontrollerar att de olika delarna passar ihop exakt.

02
Tillverkning av dörr 14 Steg

Buren ska naturligtvis förses med en dörr med tillhörande lås, så att hunden kan sitta i säkerhet bakom dörren under körningen.

Dörren tillverkas på samma sätt som ramarna av fyrkantprofiler och hängs i ramen upptill med hjälp av en M8-skruv (D4) samt en bit rundstång (D3) nedtill.

Se till att använda en låsmekanism med skjutregel (D2) som hunden inte kan öppna om den råkar komma åt den. Det är också en bra idé att ha en monteringsplatta bakom låset - den hindrar hunden från att komma åt själva låset.

1

Dörren tillverkas av fyrkantpro-filer (A7 och A8). Se till att det blir en lucka på 2 cm runt om mellan dörren och själva ramen till buren.

2

Svetsa på en 3 mm metallplatta (D1) för låsmekanismen. I vårt fall har vi använt en vanlig järnplåt som skurits till med måtten 90 x 40 x 3 mm och placerat den mitt på dörren.

3

Förbered montering av gångjärn på dörren. Ram och dörr hålls fast med en skruvtving, och två 8 mm hål borras i själva ramen för ett gångjärn upptill (M8-skruv D4) och ett nedtill (rundstång D3).

4

Svetsa fast en bit 8 mm rundstång (D3) på dörrens undersida. Rundstången fungerar som det ena av de två ”gångjärnen” och slås försiktigt ner genom hålet i dörren så att det skjuter ut en bit under dörramen.

5

En skruv (D4) sätts in genom ram och dörr. Skruven görs fast med en självlåsande mutter på undersidan av dörren - mellan dörr och ram sätts en vanlig mutter, så att du kan finjustera placeringen av dörren.

1

Gallret tillverkas av 4 mm rundstång. Stängerna i gallret skärs till med vinkelslip eller sticksåg (du kan också använda en bågfil). Stängerna svetsas fast på 5-6 cm avstånd från varandra.

2

Alla fogar helsvetsas och slipas. Fogarna kan bli missfärgade. Polera dem med en stålborste på en vinkelslip eller slipa ner dem med vinkelslipen.

3

Ramen avfettas väl med denaturerad sprit. Därefter målas buren med rostskyddsfärg. Spreja på färgen i många tunna skikt så blir resultatet perfekt.

4

Den färdiga buren ställs på plats på plywoodskivan. De olika skivorna till buren ritas upp (golv och tak samt sidostycken) och sågas sedan till med en cirkelsåg.

5

Montera plywoodskivorna. De olika skivorna (sidobeklädnaden samt golv och tak) hålls på plats, hål borras och popnitar trycks i med 15-20 cm mellanrum.

6

Låsmekanism med skjutregel. Låset fästs på ramen och dörren med popnitar - det är en enklare lösning än att skruva fast låset med självborrande skruvar.

7

Gummimattan ger hunden ett bekvämt underlag. Den matta vi använt är egentligen anpassad för grisar för att de inte ska få liggsår i sina boxar - och så är den ”bitsäker”.

8

Slipa bort vassa kanter. Innan du låter hunden inviga sitt nya ”hem” bör du kontrollera att ingången till buren inte har några vassa kanter som hunden kan skada sig på när den hoppar in i buren.

9

På dörren sitter två tappar (B5) av stål, som passar in i urtagen på framsidan (C5). De ser till att dörren sluter tätt.

Material

15 x 15 x 1,5 mm fyrkantprofiler, c:a 15 m:

 • 2 st. (A1) à 107 cm
 • 2 st. (A2) à 100 cm
 • 2 st. (A3) à 87 cm
 • 2 st. (A4) à 75 cm
 • 1 st. (A5), 72 cm
 • 6 st. (A6) à 69 cm
 • 2 st. (A7) à 58,5 cm
 • 2 st. (A8) à 38 cm
 • 1 st. (A9), 42 cm
 • 2 st. (A10) à 47 cm
 • 2 st. (A11) à 34 cm

Stålstänger, 4 mm i diameter, c:a 12 m:

 • 5 st. (B1) à 56 cm
 • 1 st. (B2), 30 cm
 • 10 st. (B3) à 23 cm
 • 30 st. (B4) à 20 cm
 • 2 st. (B5) à 3 cm

6 mm ädelträplywood:

 • 1 golv (C1), 110 x 69 cm
 • 2 sidor (C2) à 110 x 53 cm
 • 1 tak (C3), 90 x 69 cm
 • 1 baksida (C4), 69 x 47 cm
 • 1 front (C5), 75 x 25 cm
 • 1 baksida (C6), 69 x 11 cm
 • 1 front (C7), 44 x 11 cm

Dessutom:

 • 3 mm metallplatta (D1), 4 x 9 cm
 • Lås med skjutregel (D2)
 • Popnitar
 • Rundstång (D3), 30 x 8 mm
 • M8-skruv, 60 mm, inkl. vanlig mutter och självlåsande mutter (D4)
 • Gummimatta

Specialverktyg

 • Mig-svets
 • Popnittång
 • Bultsax
 • Förutom ett svetsaggregat (MIG-svets) och en gasbehållare behöver du vinkelslip, cirkelsåg, borrmaskin, popnittång och svetsskärm (som skyddar ögonen) samt kraftiga handskar.

Tidsförbrukning

Du bör kunna bygga buren under ett veckoslut.

Pris

Cirka 1 300 kronor

Svårighetsgrad

Huvuddelen av det manuella arbetet är okomplicerat, men det krävs en del övning om du inte är van vid att utföra svetsningsarbeten.

Ritning

Enkel konstruktion

Även om burens konstruktion är mycket enkel är det viktigt att planera placeringen av beklädnaden på sidorna och på taket, så att luften kan cirkulera i buren. Det är också viktigt att tänka igenom hur gallret ska placeras.

Enkel konstruktion

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Vardag