Så här får du julgranen att stå helt rakt

En enda bräda är allt som behövs för att bygga en julgransfot som kan återanvändas år efter år. Ett par enkla kilar garanterar att granen står helt rakt.

Video

VIDEO: Oavsett hur tjock eller tunn stammen på granen är kommer den att stå rakt i den här julgransfoten.

Har du en bräda, en hålsåg, en såg och en skruvdragare – kan du lätt bygga en gedigen julgransfot, som säkert och stabilt kan hålla många olika stamstorlekar – helt lodrätt.

Genom att göra hålet i din julgransfot 100 mm djupt och 82 mm i diameter passar den stora granar med breda stammar. Och till mindre granar slår du bara ned kilar längs stammens sidor (här använder vi tvättklämmor).

Har du köpt en så stor julgran att stamdiametern överstiger 82 mm, finns det självklart en lösning på det också. Du behöver bara såga/hugga av lite på stammens sidor tills den passar i hålet. Se till att såga/hugga av tillräckligt mycket, så att det finns utrymme för kilar.

Så här bygger du en julgransfot

För att bygga din julgransfot behöver du en bräda på cirka 2,5 meter som är 12 cm bred eller mer. Till en 22-millimeters bräda (tjockleken) behöver du 40 mm skruvar, och till det sista/översta lagret kan du använda 60 mm skruvar, så att du skruvar ihop flera lager samtidigt. Är du extra noga kan du förstärka konstruktionen med vanligt trälim.

Skär brädan i sex delar i de här längderna: 2 x 55 cm, 1 x 35 cm, 1 x 25 cm och 2 x 10 cm (stödklossar). Stödklossarna skärs i 90 grader, medan de fyra andra brädorna skärs i 45 graders vinkel. Vinkeln på 45 grader gör att den robusta julgransfoten ser lättare ut, men det är inte nödvändigt.

Om du vill göra en riktigt imponerande julgransfot kan du välja brädor i ädelträ som till exempel teak eller ipé.

LÄS OCKSÅ: Elegant julgransfot för 200 kronor

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Vardag