Snygg, enkel och stabil julgransfot

Du hinner fortfarande bygga familjens julgransfot. Allt som krävs är en 2 meter lång bräda och 12 franska skruvar. Då får du en fot som lätt kan hålla uppe en julgran på 2,5 meter.

Fyra helt identiska trästycken utsågade från en vanlig 2 m lång bräda blir till en elegant och stabil julgransfot.

Intro

Julgransfoten är gjord i ek och sammanfogad med franska skruvar i rostfritt stål. Den är utsågad ur en vanlig bräda, och även om vi har valt ek, kan du enkelt bygga en stabil och hållbar fot av andra träslag. Ju tyngre granen är, desto mer stabil behöver foten vara när det ska dansas kring granen.

Foten är konstruerad så att alla hinner bygga den innan granen ska kläs. Såga ut fyra exakt lika stora trästycken efter mallen. Följ instruktionen, och ge eventuellt den färdiga foten en omgång olja, så får du en riktigt lyxig julgransfot som håller i många år.

Lycka till!

Instruktion

01
Så bygger du julgransfoten 5 Steg

1

Benen kortas av till samma längd. Det gör du med två snitt - 60 grader i änden ned mot golvet (A) och 30 grader in mot granen (B). Alla fyra ben är lika stora.

2

Håll två ben på plats, och överför punkten där de skär varandra. Trekanten i toppen (C) sågas av så att toppen blir vågrät. Såga de två sista benen på samma sätt.

3

Fixera benen i rätt vinkel med hjälp av en kloss och skruvtvingar. Förborra och försänk, varpå du sammanfogar julgransfoten med franska skruvar.

4

Vänd julgransfoten upp och ned. Rita upp vågrätt där benen möts. Från skärningspunkten ritas benens tjocklek upp. Separera foten igen.

5

Använd sticksågen till att såga ut benen. När alla fyra ben är utsågade ska de slipas, så att de blir släta och fina. Avsluta med att ge benen en lämplig träolja.

Material

• 2 m 33 x 118 mm planhyvlad ek
• 12 franska skruvar

SPECIALVERKTYG

Bandslip och kap-/geringssåg

Tidsförbrukning

2-3 timmar, om foten även ska slipas slät och fin och behandlas med en lämplig träolja.

Pris

Ca. 200 kr. för trä och skruvar.

Ritning

Använd en bräda på minst två meter

Dela brädan i fyra lika stora delar. Sedan kan du antingen följa anvisningen steg för steg eller kopiera måtten från ritningen nedan.

Har du mer material än en bräda på 2 meter så kan du skala upp och göra en fot för en större julgran med en kraftigare stam.

I det här exempelt har vi använt ek, och det är ett bra val då det dels är mycket hållbart och dels väldigt vackert när träet behandlas med olja.

Använd en bräda på minst två meter

3D-modell

3D-modell

Lyxben för under 200 kronor

Öppna 3D-modell

3D-modell

Benen kapas

Benen sågas ut genom att kapa brädan i fyra delar

Öppna 3D-modell

3D-modell

Ben i vinkel

En kraftig kloss gör det enkelt att hålla materialet på plats, så att det blir lätt att förborra och försänka.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Vardag