Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pärlspont

Skriv ut Spara artikel

Nu ska hantverkaren visa hur man sätter upp klassiska, höga paneler med pärlspont. När han startar med arbetet finns golvlist och dörrinfattning. Han börjar med att markera en panelhöjd på 88 cm.

Han använder ett vattenpass för att dra en vågrät linje så han är säker på att panelen blir helt rak. När man han vet höjden kan alla panelbrädorna sågas till. Panelen köps som pärlspont och fås vanligtvis i furu med en bredd på 86 mm eller 108 mm.

När han sågat till alla brädorna stryker han montagelim på väggen. Han använder här ett vanligt vattenbaserat montagelim. Man bör alltid stryka på limmet diagonalt så att alla brädorna kommer över flera limsträngar eftersom det ger den bästa vidhäftningen. Man ska också undvika att sluta limsträngarna i ändarna, för om det är en yttervägg kan kylan stängas in mellan dem.

Det ska vara ca 15-20 cm mellan varje limsträng. När han strukit på limmet på väggen har han 5-20 minuter på sig, beroende på underlag och temperatur, att få brädorna på plats innan det härdar. Det enklaste är att sätta ihop tre till fyra av panelbrädorna och montera dem på väggen. På det sättet undgår han att limmet kladdar när han ska passa ihop brädornas fjädrar och noter.

Panelbrädorna pressas fast ordentligt mot limmet så han är säker på att de sitter fast ordentligt. När de andra brädorna ska monteras är han noga med att trycka ihop dem så att sammanfogning blir helt tät. Om väggen är lite sned spikar han i ett par av bräderna i en liten dyckert längst ner för att hålla bräderna tätt mot väggen medan limmet härdar.

På det här sättet arbetar han sig steg för steg genom rummet.I nederkanten trycks brädorna ner till golvlisten. Pärlspontbrädorna sticker med sin tjocklek på 15,5 mm ut 0,5 mm över en standardiserad golvlist vilket ger en snygg skuggeffekt. Längst upp kan man som avslutning exempelvis sätta en hålkälslist och en kvartslist som vi visar här. Men här väljer hantverkaren en annan lösning. Först lägger han en sträng montagelim på toppen av brädorna.

Ovanpå lägger han en 21 x 43 mm träregel. Det ger en snygg avslutning högst upp. Övergången mellan panelerna och träregeln görs med en 9 x 9 mm kvartstav, som sätts fast med dyckerts. Samma slags list kan man också sätta i övergången mellan träregeln och väggen. Sedan är det bara att måla panelerna. Den här typen av panel är ett bra val om man vill ha en klassisk hög panel på väggen.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Pärlspont
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka