Socklar i ett skevt hörn

När väggarna är skeva kan det vara svårt att få socklarna att mötas på ett snyggt sätt. Men med expertens metod kommer du att lyckas.

Intro

Så här! - ska det göras

Du kan fixa mycket med en akrylfogmassa, t.ex. när du har satt upp socklar längs väggarna och de inte sluter tätt. Då pressar du bara ner fogmassa mellan socklar och vägg, så blir det tätt. Men ärligt talat så är det ju fusk. Det är dessutom mycket skojigare att kunna montera socklarna på ett proffsigt sätt och utan fogmassa.

För övrigt kan du ju inte använda akrylfogmassa om socklarna inte ska vara målade utan endast lackerade.

Här har du expertens råd. Häng med och se hur det går till. Det är faktiskt bara den övre delen av socklarna som möts vinkelrätt. Resten av socklarna sågas till för att anpassas efter skevheterna i väggarna.

Instruktion

01
Gör så här 9 Steg

1

Så här skevt kan det bli om du sågar de två sockellisterna i 45 grader och försöker sätta ihop dem när väggarna är skeva. Men det går att ordna!

2

Såga i bägge socklarna med kap-och geringssågen inställd på 45 grader. Såga minst 2 cm in från kortänden och endast så långt ner att sågen passerar den profilerade delen på listerna.

3

Rita ett lodrätt streck på den första sockeln. Strecket ska placeras mellan det sågade spåret och kortänden.

4

Såga längs strecket nerifrån och uppåt. Stoppa innan sågen kommer till sågspåret. Är sockeln av trä kan du nu bryta bort biten. Är socken av mdf måste du vara mycket försiktig när du bryter.

5

Kolla nu den första sockeln med en smygvinkel precis som på bilden. Smygvinkeln kommer då att följa väggen.

6

Överför skevheten från den första sockeln till den andra med hjälp av smygvinkeln. Den ska nu möta den punkt där ditt 45-graders sågspår slutar.

7

Såga längs strecket med en fintandad såg, nerifrån och uppåt.

VIKTIGT! Såga i den del som inte ska användas och var noggrann!

8

Skjut ihop de två socklarna. Upptill kommer de att mötas i en 45-graders fog. Då kan man inte se väggens skevhet.

9

där! Väggarna är fortfarande skeva, men eftersom socklarna följer väggarna ser man inte skevheten och då sluter också socklarna tätt mot väggen.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Väggpanel