7 små knep - stor skillnad

Det är ofta de små, små detaljerna som gör det, och det gäller i hög grad när du sätter upp nya socklar. Här får du sju små enkla knep som gör att resultatet blir snyggt och att arbetet går lätt.

Tryck fast sockeln

Om golvet är ojämnt när du ska sätta sockeln på plats når den kanske inte riktigt ner. Men problemet kan du lösa genom att lägga en bräda på sockeln och pressa ner den med din vikt medan den fästs.

Täta invändiga skarvar

De flesta skarvar två socklar i invändiga hörn genom att kapa listerna i 45 grader och sedan spackla, om de inte sluter tätt. Men det är bättre att i stället såga och stämma ut i dem så att den ena skjuts in över den andra.

Skarva på snedden

Socklar måste skarvas när väggen är lång. Då sågar du listerna i 45 grader och skjuter ihop dem. Använd geringssåg eller kap- och geringssåg när du kapar listerna.

Använd vinkel vid mätning

Ögonmått och frihandsritning duger inte när du ska markera var sockeln ska kapas. Använd en vinkel så får du ett snyggt resultat.

Kolla sockeln noga

Det är tråkigt att först när du kommit hem upptäcka att en sockellist är skev eller att den har fula märken eller kvistar. Sådana problem kan du undvika genom att kolla listerna noga innan de köps.

Måla socken först

Om du ska måla både sockeln och väggen är det bäst att börja med sockeln. Det är nämligen rätt lätt att efteråt maskera socklarna med maskeringstejp. Använd en rätt bred tejp så att den täcker en bit av listens framsida.

Kolla skarven först

När du har kapat två sockel-lister för att skarva dem i ett utvändigt hörn, bör du först kolla att de passar ihop. Det är ju ofta nödvändigt att finjustera med sågen eller slipa lite eftersom väggarna kan vara ojämna.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Väggpanel