Värt att veta innan du bygger gipsvägg

Projektet är en innervägg, och du har redan koll på vilken sorts gipsskivor du ska använda. Men har du koll på resten av inköpslistan? Du måste nämligen göra många andra val än bara gipsskivornas egenskaper, och dem kan du få hjälp med här.

Värt att veta innan du bygger gipsvägg

En vägg är mycket mer än bara en yta. Vissa väggar håller värmen, medan andra håller nere ljudnivån eller håller uppe tavlorna.

Oavsett om du har valt den ena eller den andra sortens gipsskiva, så måste du också veta vad som ska finnas mellan skivorna, hur de ska efterbehandlas och kanske behöver du dessutom komma överens med en elektriker eller VVS-are.

Vi förbereder dig på några av de frågor som du måste kunna svara på när du planerar din gipsvägg, så att du kan hamna rätt från början.

Du behöver inte kunna svara på alla frågorna direkt, men du besparar dig själv tid (och kanske pengar) om du har funderat på dem innan du ska köpa material.

Trä eller stål?
Gipsskivorna kan monteras på två sätt. De kan skruvas fast på en stomme av antingen stål eller trä. Det är inte någon stor praktisk skillnad mellan de färdiga väggarna, men väljer du stål så kan det bli lite dyrare, och så måste du använda specialverktyg. I gengäld kan du med lite träning resa en vägg väldigt snabbt. Väljer du trä är det enkelt och förutsägbart arbete, som tar lite längre tid.

Lagom isolering?
Även om väggen bör isoleras så behöver du inte en massa mineralull i en innervägg för att hålla värmen. 7 eller 9,5 cm är lagom, beroende på reglarnas tjocklek. Isolering begränsar också att ljud går genom väggen. En oisolerad innervägg med ett lager gips och ingen isolering tar ca 30 dB. En isolerad vägg med dubbel gips tar minst 40 dB.

Vilken slags skruv?
Först och främst ska du se till att du köper gipsskruv. De har speciellt utformade huvuden som fäster optimalt i gipsskivans yta utan att skada den porösa gipsen. Dessutom ska du köpa skruv som passar till stommen – det finns nämligen skruv till både träreglar och sådana med borrhuvuden för metall.

Ska hörnen förstärkas?
En gipsväggs svagaste punkt är de utvändiga hörnskarvarna där skivorna lätt skadas av stötar. Därför sätter man i regel en hörnprofil av plast, papp eller metall som förstärkning. Profilen skyddar kanten och så gör det även spacklingsarbetet enklare. I de flesta fall är papp- eller plastprofiler tillräckliga. Stålprofiler kan du använda om hörnet är i en cykelkällare, en verkstad eller liknande.

Papper eller väv?
Skarvar mellan två gipsskivor bör förstärkas. Du kan förstärka med självklistrande glasfiberväv eller pappersremsor. Glasfiber är enklast och bäst för ovana händer, men det är också mer flexibelt, så du får en starkare och mindre elastisk skarv med papper.

Spackel, filt eller väv på väggen?
Innan du bestämmer dig för vilken färg du ska måla din innervägg i måste skarvarna och skruvhålen spacklas igen, och så ska ytan skyddas och eventuella småskador ska jämnas till. Du kan antingen bredspackla gipsskivorna eller välja att klä dem med filt eller glasfiberväv, som antingen sätts ovanpå ett lager spackel eller ersätter det. Båda alternativen ger förutom styrka också den färdiga väggen struktur. Om du bygger i ett fuktigt utrymme ska du använda fuktbeständig spackelmassa.

Ska väggen bära något tungt?
Du kan mycket väl hänga tunga saker på en gipsvägg med rätt plugg och ankare. Men rekommendationen är att förstärka konstruktionen redan från början med en OSB-skiva bakom gipslagret. Den gör så att din vägg blir skruvfast, och då behöver du inte använda några plugg eller leta efter en stadig träregel att skruva i.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsvägg