Smart genväg till stenvägg

Du tror kanske att det är både tungt och besvärligt att bygga en vägg av stenar? Det är lätt som en plätt, men då ska du använda hela glasfiberskivor, som har formats efter stenar. Det ser så äkta ut att man inte kan skilja mellan stenar och glasfiber!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
700 kronor

Intro

Det tog endast fyra timmar att förvandla kortväggen i detta rum från gips till ”massiv” stenvägg. Förklaringen är att vi fuskade lite och använde glasfiberskivor som är formstöpta över riktiga stenar.

Monteringen är hur enkel som helst. Först skärs skivorna med vinkelslip eller sticksåg till önskad storlek och sedan fästs de med skruvar. Skarvar tätas med akrylfogmassa som kan målas i samma färg som stenarna.

Skivorna tål direkt sol, fukt och temperaturväxlingar och kan användas i alla rum i bostaden. Skivorna finns i flera utföranden med olika stenmotiv liksom det finns pelare, balkar och andra tillbehör. Till denna vägg gick det åt drygt två skivor. Nackdelen med lösningen är priset, för skivorna är rätt dyra – cirka 700 kr per kvadratmeter färdig vägg.

Sängen har byggts av mdf-skivor och har målats. Glasfiberskivorna har för vassa kanter för att användas till eller på möbler.

Glasfiberskivan har skurits och sågats till rätt storlek, och ska nu bara skruvas fast.

Det tog endast fyra timmar att förvandla kortväggen i detta rum från gips till ”massiv” stenvägg. Förklaringen är att vi fuskade lite och använde glasfiberskivor som är formstöpta över riktiga stenar. Monteringen är hur enkel som helst. Först skärs skivorna med vinkelslip eller sticksåg till önskad storlek och sedan fästs de med skruvar. Skarvar tätas med akrylfogmassa som kan målas i samma färg som stenarna. Skivorna tål direkt sol, fukt och temperaturväxlingar och kan användas i alla rum i bostaden.

Skivorna finns i flera utföranden med olika stenmotiv liksom det finns pelare, balkar och andra tillbehör. Till denna vägg gick det åt drygt två skivor.

Nackdelen med lösningen är priset, för skivorna är rätt dyra - cirka 700 kr per kvadratmeter färdig vägg.

Instruktion

01
Skär till - sätt upp 8 Steg

Det är hur lätt som helst att skära till skivorna. Använd vinkelslip till långa och raka kapningar och ta sticksågen till urtag, kurvor och andra detaljer.

Foga alla skarvar med akrylfogmassa. Den kan du nämligen måla när den har härdat. Köp en vanlig akrylatfärg (väggfärg) i samma kulör som den mörkaste nyansen på skivan. Om du sedan blandar med vit akrylatfärg får du fram en ton som passar på den färdiga väggen. Se bild 7 på detta uppslag.

Här visar vi hur lätt det är att montera skivorna. Du behöver inte ens förborra för skruvarna - bara skruva rätt igenom och vidare in i väggen.

1

Skär skivan till rätt storlek med vinkelslip när du skär raka spår. Tillverkaren rekommenderar att du använder diamantkapskiva. Vi hade ingen tillgänglig och provade med vanlig metallkapskiva - och det gick utmärkt.

2

Nu har skivan sågats till - även i sidorna - och är klar att sättas upp. Eftersom kanterna är vassa bör du skydda golvet med lumppapper eller annat som inte så lätts rivs sönder.

3

Här ska göras ett litet urtag i skivan för en takbjälke. Skivan skjuts upp mot bjälken vars form och tjocklek markeras med blyertspenna på glasfiberskivan.

4

Urtaget sågas lättast med sticksåg. Eftersom kanterna är mycket vassa bör du passa på att slipa dem lätt med grovt slippapper.

5

Nu kan skivan sättas fast på väggen. Använd skruvar med små huvuden som inte syns så tydligt. Det räcker med en skruv på var 60:e-80:e cm. Beroende på underlaget kan du även spika fast skivorna med dyckertar.

6

Skarvarna fylls med akrylfogmassa eftersom den kan målas över när den har härdat. Passa ev. också på att spackla över skruvarna med fogmassan. Lägg märke till att fogmassan inte ska slätas ut med fogpinne.

7

När fogen har härdat målas den. Härdningen tar upp till 48 timmar. Använd akrylatfärg och lägg på den med pensel som är lika bred som fogen. TIPS: Blanda gärna lite fin sand i färgen så att även fogen får en grov struktur.

8

Grabben fick sin dröm uppfylld. På endast fyra timmar förvandlades rummet till en borg.

Material

  • Glasfiberskivor 130 x 285 cm
  • 2 glasfiberhörn
  • 4 lister, 22 x 44 mm och skruvar
  • Akrylfogmassa och akrylatfärg Närmaste återförsäljare av TotalStone anvisas av FrontStone, tel. 0370-37 43 90, www.frontstone.se

Tidsförbrukning

Cirka 4 timmar

Pris

Cirka 700 kr per kvm vägg.

Svårighetsgrad

Skivorna sågas med sticksåg eller skärs med vinkelslip. De skruvas sedan fast på väggen och det kan vara bra med en medhjälpare.

Tips & Tricks

Flexibla stenskivor

Glasfiberskivorna finns i många utföranden med många olika mönster och färger från traditionell röd tegelvägg till skiffer och grova stenar. Att skivan är så naturtrogen beror på att den har formats över riktiga stenar och sedan målats och belagts med bl.a. stenmjöl. Skivorna tål fukt och kan användas överallt i bostaden. Det finns massvis av inspirerande exempel på www.totalstone.com

Den lantliga stilen i köket markeras ytterligare med stenar på väggen.

Matrummet har fått en spansk stil sedan väggen försetts med stenskivor.

Skivorna tål fukt och kan därför användas i badrum, men du får inte hoppa över tätskiktet bakom skivorna.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsvägg