Så här får du starka och skarpa gipshörn

Med en billig hörnprofil av stål, plast eller komposit gör du det enkelt att få ett skarpt och perfekt spacklat gipshörn som samtidigt är skyddat mot stötar.

Så här får du starka och skarpa gipshörn

Slagfasta hörnprofiler skyddar utvändiga gipshörn mot stötar, och så gör de det lättare att spackla.

Gipsväggar är både starka, lätta att bygga och förhållandevis billiga. Men även om gipsskivor ofta är ett givet val för alla möjliga slags väggar, så har materialet sina svaga sidor, och den svagaste är de utvändiga hörnen, som är känsliga för stötar och slag. Du kan dock enkelt förstärka gipshörn med hjälp av specialgjorda profiler, som inte bara förstärker hörnet. De ger dig också en fin spackelyta som är enkel att få snygg.

Profiler för alla ändamål

I den här artikeln visar vi de grundläggande principerna när du arbetar med hörnprofiler. Vi använder en kompositprofil för vanliga bostäder som exempel, men vi visar också vilka andra alternativ som finns.

Hörnprofilerna finns nämligen i många olika material, från stark kartong till stål, som kan tåla större eller mindre olyckor – från sparkcyklar till palltruckar. Valet av profiltyp påverkar hur den ska monteras och hur lätt det blir att spackla.

Förstå principen

  1. Spackla upp mot profilen. När du har monterat en hörnprofil på det utvändiga gipshörnet, så kan profilen användas för att spackla mot. Då säkras ett skarpt hörn.
  2. Skruvarna hålls fria. När du skruvar fast gipsskivorna i stommen är det smart att sätta skruvarna vid sidan om hörnprofilen och inte under den. Det underlättar om du skulle behöva skruva ner gipsskivorna igen.
  3. Skyddar gipskanten. Hörnprofilens viktigaste uppgift är att skydda det exponerade, porösa gipset på kanten av skivan där stötar lätt kan göra stor skada, som är svår att åtgärda med spackelmassa.

Så här får du starka och skarpa gipshörn

1

Mät hur lång profil du behöver för att täcka hörnet uppifrån och ner.

2

Kapa profilen så att den stämmer med önskat mått. Här använder vi en profil av komposit, som kan klippas av med en avbitartång. Om du inte har en tillräckligt lång profil så kan du tejpa ihop två.

3

Fukta profilen med en sprayflaska så att limmet på baksidan aktiveras.

4

Kläm fast profilen in mot hörnet. Se till att profilen sitter rätt på hörnet, så att kanten ser bra ut med blotta ögat. Det tar några sekunder innan profilen sitter fast ordentligt, och du bör vänta minst tio minuter innan du börjar spackla. Då kan du vara säker på att limmet har hunnit härda.

5

Om profilen har svårt att fästa på gipsskivan så kan du trycka fast den med fingrarna, som du drar upp och ner längs profilen.

6

När profilen sitter fast kan du börja spackla. Fördela spackelmassan lite åt gången med en bredspackel. I första omgången behöver du inte dra en skarp spackelkant.

7

Till sist kan du dra en skarp och rak kant med en bredspackel.

Profilerna har olika användning

Med eller utan näsa

Profilerna finns med eller utan en näsa (en framträdande rundning) som går på längden längs profilens kant. Näsan används att spackla mot, men den betyder också att du måste spackla tjockare och mer. Profiler med näsa bör användas om du ska bredspackla.

Pvc, stål eller komposit

Det är viktigt att tänka igenom hur hårda slag din förstärkning ska tåla. Du kan nämligen få hörnprofiler i många olika material. Ska din förstärkning tåla en treåring eller en robotdammsugare så fungerar PVC eller komposit bra. Räknar du med att stöta ett rullbord mot hörnet upprepade gånger, fundera då på profiler av galvaniserat stål.

Montera med lim, tejp eller klamrar

Hörnprofiler kan monteras på många olika sätt. Därför är det viktigt att du vet vilken sort du köper. Det vanligaste profilen har lim på insidan som aktiveras med lite vatten. Men profiler finns också som har tejp på insidan, och vissa ska fästas med häftklamrar.

Extra fiberväv tilL gipsskivan

Hörnförstärkningar med fiberväv som förlängning av profilen används till förstärkning av nätputs – gäller både ute och inne.

Flexibel hörnprofil

Om du ska förstärka ett gipshörn med en svängd profil, så kan det ordnas med flexibel profiltejp som enkelt går att böja åt olika håll.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsvägg