Förstärkt gipsvägg – håller för allt!

Genom att sätta en plywoodskiva bakom gipsskivan när du bygger en ny skiljevägg, får du en fin, slät vägg, som det är mycket enklare att hänga saker på – både lätta och tunga.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2-3 dagar
Pris
200-300 kronor/m2

Det är lätt att hänga upp saker på en vägg med gips på plywood, och det är även lättare att bygga den, särskilt när du ska skruva upp gipsskivorna.

Intro

På ytan liknar den här skiljeväggen vilken annan vägg som helst, men det är lättare att hänga upp saker på den jämfört med en ren gipsvägg. Och så har vi även gjort den enkel att bygga. Det beror på att vi bygger med två olika sorters skivor, och utnyttjar bägge skivornas styrkor.

Det yttre skiktet består av en gipsskiva. Gips är oslagbart när du ska bygga en helt slät vägg. Det är lätt att spackla och måla, det spricker inte och ger ett bra brandskydd.

Bakom den har vi en plywoodskiva. I den kan du utan vidare skruva upp bilder och små hyllor utan plugg. Och ska något tungt hängas upp, får platta pluggar bra grepp i plywooden.

Här har du glädje av en skruvfast konstruktion

En vägg klädd med bara gips kan bära tunga saker. Till och med mycket tunga saker. Två lager gips klarar lätt en normal hylla och en platt-tv, och i tre lager kan du nästan hänga upp en bil. Men vill du hänga upp någonting annat än vykort på en gipsvägg, ska du använda specialspik eller pluggar, som bildar små knutar på baksidan av skivan. Med en plywoodskiva bakom gipset kan du spara in ett lager gips, när väggen ska hålla för riktigt tunga upphängningar. Men den största fördelen är att du kan slå i en liten spik i väggen och ta bort den igen utan att efterlämna stora hål.

Den kurvede hyllen trenger mange skruer, som hver for seg ikke belastes særlig mye. Her er det en stor fordel bare å kunne skru overalt.

Flatskjermen kan du i teorien sette opp med skruer direkte i kryssfinérplaten, men de fleste vil nok føle seg litt tryggere hvis skruene har et ekstra solid grep med en plugg bak platen.

Overskapene kan du skru rett inn i kryssfinérplaten i veggen, med 6-8 skruer. Samler du all vekt på noen få skruer, må du forsterke dem med plugger.

Håndvasken er ganske tung, og ofte legger vi ekstra vekt oppå den. Her skal skruer og eventuelle plugger ha noe veldig solid å gripe fast i på baksiden.

Benken krever et ekstra solid oppheng og en solid vegg. Da er det godt å vite at skruer og eventuelle plugger får tak i en kryssfinérplate.

Instruktion

01
Den yttre ramen skruvas fast 5 Steg

Även om vi reser vår skiljevägg under ett snedtak är principen för regelverket den samma som om vi bygger under ett vågrätt tak: Först monteras den yttre ramen, och så fyller vi på med reglar i ett avstånd som passar skivorna.

När väggen går hela vägen upp i taket sätter vi dock upp en extra vågrät balk innan vi fyller på med reglar. Och så är vi smarta och skruvar fast reglarna som ska sitta mot dörrkarmen på dörren, och sätter in dem i skelettet med dörr, karm och allt. Så sitter det!

1

Den långa golvregeln, eller syllen (A1) skruvas fast. Den passas in vinkelrätt mot väggen och skruvas fast i golvet.

2

Den korta syllen (A2) skruvas fast. Med ett långt vattenpass - eller en helt rak regel - sätts den i linje med A1 och skruvas fast i golvet.

3

Den första stående regeln (A3) skruvas fast i väggen. Just den här är ganska kort, men oavsett längd är det viktigt att den står helt lodrätt.

4

Fortsätt upp längs väggarna i bägge sidor. Först sätter vi regeln på snedtaket (A4) i förlängning av A3. Därefter reser vi en regel (A5) på motsatta väggen från A4 sett.

5

En vågrät regel (A6) skruvas upp mellan de stående reglarna,. Mitten av reglen ska sitta 2440 mm över golvet. Då passar våra plywoodskivor när de ställs på högkant.

02
Dörr och stående reglar monteras 5 Steg

De stående reglarna sätts med 600 mm mellanrum, alltså mätt från centrum till centrum, eller från högerkant till högerkant. Det betyder att mineralullsskivor som är 56 cm breda kan klämmas in så att de sitter fast.

De första stående reglarna som vi sätter in är de vid dörren. Det är lite ovanligt, men för den som bygger sin första skiljevägg blir det lite enklare. Därför föreslår vi att du börjar med att bygga ihop dörrkarmen och fästa en stående regel på var sida av den.

1

Dörrkarmen monteras med skruvar. Glöm inte att förborra för skruvarna till golvregeln (syllen), som är av hårt trä och lätt spricker.

2

Sätt en regel (A7) på båda sidor av karmen. I längden ska de passa mellan golvregeln (A1) och den vågräta regeln (A6). Sätt dem 45 mm över karmens botten, så att det finns plats till golvregeln (A1).

3

En vågrät regel (A8) skruvas fast i toppen på karmen. Reglarna runt om dörren ger dig någonting att fästa skivorna på, och det behövs även på dörrkarmens ovansida.

4

Dörren sätts in i karmen. För att vara säker på att karmen passar till dörren, häktar du först dörren på plats i karmen och kilar fast den försiktigt, så att karmen följer den precis.

5

Övriga stående reglar (A9) sätts upp. De lodräta reglarna placeras så att det är 60 mm mellan stolparnas högerkanter (lättare än att mäta från mitten av reglarna).

03
Stommen kläs med plywood och gips 7 Steg

Stommen klär du med plywoodskivor, och utanpå dem sätter du gips skivorna som ska spacklas och målas. Vill du göra väggen mer robust, täcker du den med glasfiberväv innan du målar.

Mellan skivorna lägger du mineralull som dämpar ljud. Ska det sitta kontakter på väggen, borrar du hål i reglarna så att elektrikern kan dra kablar när du har satt skivor på ena sidan av stommen, och ansluta dem till kontakterna med utanpåliggande vägguttag när alla skivor är uppe.

1

Plywoodskivorna (B) sågas till. Det är lättast med en sänksåg på skena. Ett tips att lägga skivan på ett par brädor som du kan såga ned lite i, då ligger delarna stabilt även när du har sågat dig igenom.

2

Klä den ena sidan av väggen med plywood (B). Vi lägger skivorna vågrätt, till skillnad från gipsskivorna i nästa lager. Sätt 4 x 50 mm skruvar var 200 mm längs kanten och var 300 mm i reglarna.

3

Tryck in mineralullsskivor (C) mellan reglarna. Bredden passar, och de skärs till i längden så att de är 4-6 mm för stora och ligger tätt mot reglarna på alla sidor. Har du en isoleringskniv går det snabbt och lätt.

4

Stäng till med plywoodskivor på andra sidan. Även här lägger vi det första lagret vågrätt. Plywooden har not och spont, så skivorna bildar en tät, sammanhängande yta, även om kanterna inte har stöd.

5

Gipsskiva (D) skruvas på plywooden. Det är lättare än på ett regelverk då skruvarna fäster överallt. Sätt en skruv var 200 mm i kanten och var 300 mm mitt i skivan.

6

Skarvarna förstärker vi med armerings­ tejp. Det är inte lika starkt som den pappersarmering som proffsen brukar använda, men mycket mer lättanvänt.

7

Skivorna spacklas, armeras och målas. Skruvar och skarvar spacklas över i flera omgångar. När väggen är slät, grun das och målas den, evt. förstärks med glasfiberväv.

Material

 • 45 x 45 mm reglar
 • 12 mm takplywood
 • 45 mm mineralull, 560 mm bred
 • 13 mm gipsskivor, 900 mm breda
 • 50 mm bandstål (evt.)
 • 35 mm gipsskruv, gips på trä
 • Träskruv: 5 x 80, 5 x 60 och 4 x 50 mm
 • Vinkelbeslag, max. 45 mm breda
 • Armeringstejp/-papper
 • Gipsspackelmassa
 • Akrylfogmassa
 • 1 dörr till invändig vägg
 • Dörrkarm
 • Fotlist
 • 1,6 x 40 mm dyckert
 • Snickarlim (PVAc-lim)
 • Akrylgrund
 • Glasfiberväv och lim (evt.)
 • Väggfärg

Tidsförbrukning

2-3 dagar plus torktid

Pris

200-300 kr/kvadratmeter

Svårighetsgrad

Det är lättare att bygga väggen med plywood och gips än att bygga en ren gipsvägg - men spackelarbetet är det samma.

Ritning

Skiljevägg med gips på plywood och trästomme

 • Skiljeväggen byggs på en stomme av 45 x 45 mm reglar (A1-A9).
 • När den yttre stommen (A1-A5) är uppe placerar vi dörren, som redan är monterad på stående reglar (A7), mellan golv- och takregel - eller som här, där vi har ett snedtak, upp till en vågrät regel (A6) i en höjd som passar storleken på skivorna.
 • Sedan fyller vi på med reglar var 60 cm (A9) och mineralull (B).
 • Stommen kläs in med plywood (C) och slutligen gipsskivor (D).
Skiljevägg med gips på plywood och trästomme

3D-modell

3D-modell

Innervägg

Det är enkelt att hänga upp saker på väggen när den bygg av gips på ett lager plywood.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stommen

Innerväggen byggs på en stomme av 45 x 45 reglar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Dörrhålet och reglarna placeras

De stående reglarna och kortlingarna anpassas till dörrens storlek innan den sätts på plats.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stommen kläs

Stommen fylls med isolering och kläs med plywoodskivor och gipsskivor.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du gipsskruvdragaren

Den kan bara en sak. I gengäld gör den det perfekt. Ska du sätta upp många gipsskivor kan du ställa in den för att sätta skruvarna på exakt rätt djup och därefter kan du arbeta blixtsnabbt. I den här videon kan du lära dig allt om maskinens inställningsmöjligheter och om hur du arbetar med den.

TEKNIK: Kapa gipsskivor

Med en vass hobbykniv går det lätt och snabbt

TEKNIK: Skarva gipsskivor

Självhäftande glasfibernät gör skarven stark

TEKNIK: Gipsvägg färdig att måla

Skarvar och skruvhål spacklas och slipas helt jämna

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Gipsvägg