Basilikaplantan sidan om har däremot blivit toppad tidigare. Därför har den blivit mer förgrenad – med fler blad och fortfarande utan blommor. Toppa basilikan uppifrån. Knipsa eller klipp av ovanför ett bladveck. Då kommer plantan att förgrena sig.
Toppningen hindrar dessutom plantan från att börja blomma och du får ännu mer basilika som du kan skörda.Skulle du råka missa det och plantan blommar kan du ändå använda skörden. Blommorna smakar fint i en pesto. Fortsätt att toppa dina basilikaplantor hela säsongen så får du optimal skörd.
Redan efter bara en vecka är det massor av nya sidoskott på väg. Även vanliga gurkplantor bör du toppa. Lene rekommenderar att du tar bort sidoskotten, åtminstone till de tre-fyra första bladvecken.
Var uppmärksam på att det inte är de små gurkorna du tar bort – och vänta eventuellt tills du kan se om det är en ny stängel eller en lite gurka som är på väg.Med en gammal gurksort som den här äppelgurkan är det annorlunda.
Plantan har nämligen både hon- och hanblommor, precis som melonplantan. Det är honblommorna som bär frukt – och de växer på sidoskotten. Det är lätt att känna igen honblommorna för de har en slags liten fruktskål – eller en kalk under blomman. Om du tar bort de här sidoskotten med honblommor blir det ingen frukt.
När du ändå är igång med gurkplantorna, så ta också gärna bort vissna blad. Gurkplantor är mycket mottagliga för gråmögel. Speciellt i fuktigt väder breder gråmögel ut sig från visset växtmaterial och in på stjälken.
Här har det ännu inte kommit något gråmögel men Lene tar ändå bort allt visset för att förebygga svampsjukdomen. De blad som är lite vissna i kanterna ska du bara låta sitta kvar. Så länge bladet är grönt bidrar det nämligen till den nödvändiga fotosyntesen.
På vanliga tomatplantor ska man också knipsa av alla sidoskott regelbundet under hela säsongen. Sidoskott ska du helst knipsa av. Det gör det lättare för plantan att läka skadan.
När du tar bort sidoskotten kan du styra växten bättre och senare under säsongen blir det mer plats för luften att cirkulera så att du undviker sjukdomar. Om du har tillräckligt med plats kan du eventuellt låta ett sidoskott sitta kvar, som du senare kan binda upp som en extra topp.
Men om du odlar busktomat ska du tänka på att växtsättet är helt annorlunda. Busktomaten passar bra i krukor eftersom den inte blir så hög. På den ska man inte knipsa av sidoskotten.
Här växer nämligen blommorna från sidoskottens topp medan blomklasarna på en vanlig tomatplanta, som den bredvid, växer direkt ut från stjälken. Det finns även paprikor i drivhuset. Här är de första 5-7 blommorna som Annika knipsar av.
Det sänder en signal till plantan att bilda en större bladmassa och därmed på sikt också fler frukter. Om du låter bli att knipsa av de första blommorna kommer plantan att växa mycket långsamt och får bara ett fåtal blad, och den kan periodvis nästan upphöra att växa. Detsamma gäller auberginerna.
Även här ska plantan hjälpas lite på traven genom att få en signal att producera mer bladmassa. Så när du knipsar av de första blommorna kommer plantan att utveckla fler blad och det ger större utbyte på lång sikt. Odlingssäcken med melonplantor ska också tittas till.
Melonplantor får lätt rothalröta, mögelsvamp och andra svampsjukdomar från jorden. Därför tar Lene till att börja med bort de nedersta bladen. Det gör att luftcirkulationen runt rötterna blir betydligt bättre och det förebygger den här typen av angrepp. Nu mitt på sommaren växer det rejält i drivhuset.
Det gäller även tomatplantorna. Här har de växt så tätt att de måste åtskiljas. Som tur är så finns det så gott om plats att Lene kan flytta topparna lite från varandra.I odlingssäcken har växandet gått hårt åt basilikan.
Den har helt enkelt inte fått tillräckligt med ljus och luft, och den har också stått för fuktigt så den har till hälften förstörts – och resten av den har stannat i växten. Lösningen är att ta bort allt visset växtmaterial så att gråmögeln inte breder ut sig.
Nu finns det tillräckligt med plats och Lene planterar en ny basilika där den gamla stod.Det lönar sig också att rensa under tomaterna intill. Här är det nedersta bladen lite visset och om det blir fuktigt kommer det troligen snabbt att angripas av gråmögel.
Genom att hålla rent minskar du risken för smitta och det ökar chanserna för en fin skörd. Senare på säsongen är det dags att ta bort sidoskotten från melonplantorna. Plantorna kan oftast maximalt hinna med att utveckla 3-4 frukter.
Nu är det augusti månad och om det börjar komma små frukter kan de inte hinna växa sig stora och bli riktigt mogna. Därför tar Annika bort alla sidoskott utan större frukter. Då kan plantan använda all sin energi till att utveckla de frukter som redan är på god väg.
Se också till att lägga melonerna på en sten eller en upp- och nervänd kruka som här. Om du låter dem ligga på jorden är risken stor att frukterna börjar ruttna.
SE BYGGBESKRIVNINGEN: Bygg själv orangeri