Vilken utrustning vid trädfällning?

Din motorsåg är nödvändig, men säkerhets utrustningen kan rädda ditt liv.

Din motorsåg är nödvändig, men säkerhets utrustningen kan rädda ditt liv.

Spørgsmål:

Jag har köpt en motorsåg och ska fälla några träd på min tomt. Jag vill helst slippa att behöva lägga en förmögenhet på säkerhetsutrustning, men vad måste jag köpa?

Svar:

Att fälla träd är inte helt ofarligt. Ett träd är tungt och en motorsåg är ett otroligt effektivt redskap.
Uppifrån och ner behöver du en ordentlig skyddshjälm som ser till att sågen slår bakåt, bort från huvudet. Hörselskydd och fällbart visir sitter på hjälmen.
Du behöver en kraftig arbetsjacka som du kan röra dig i och ett par kraftiga arbetshandskar som låter dig få ett ordentligt grepp om sågen.
Särskilda sågbyxor med trådinläggning stannar sågen en bråkdel av en sekund innan den annars skulle skada ditt ben. Förstärkta skyddsstövlar är också en bra idé. Det är något av en investering, men det kan rädda ditt liv.

LÄS OCKSÅ: Test av bensindrivna motorsågar

Fäll aldrig ensam

Precis som man inte ska bada ensam, ska du inte heller ge dig på att fälla träd utan en kompis. Det är svårt att både sköta motorsågen, hålla koll på trädet när det faller och – om det faller åt fel håll – att kunna komma undan utan att snubbla. Din kompis är din livlina. Bokstavligt talat, för om olyckan är framme behövs det någon som ringer efter hjälp.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träd