Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jord

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När du ska plantera dina krukor gäller det att vara noga när man väljer jord. Det är stor skillnad på olika jordtyper och på vad olika plantor kräver. De flesta sorters krukjord som finns till salu passar bra till dina krukväxter. Men det är ändå stor skillnad på både pris och egenskaper.

Här syns ett litet urval av några olika sorters jord – från den grövre torvmullen till den mer kompakta trädgårdsjorden. Detta är vanlig torv, som ger jorden struktur. Den är utblandad med Perlite, ett granulat av vulkanisk sten, som hjälper till att hålla fukten.

Perlite kan ersätta upp till 30 procent av jorden i en kruka och passar bra till större krukor, som annars är svåra att flytta runt. Framför den syns en torvblandning som innehåller små vita kulor som omvandlas till en fuktbevarande gelé.

När de små vita kulorna fuktas sväller de upp, som här. Den här jorden är färdigblandad och särskilt avpassad till rosor. Den innehåller små granulat av lera, som är riktigt bra för att hålla kvar vatten i krukan. Slutligen en färdigköpt krukjord.

Den här jorden är uppblandad med pyttesmå lecakulor, som bidrar till dräneringen av krukan. Jorden i den här spannen är helt vanlig trädgårdsjord. Även om den är bra i trädgården passar den dåligt till krukodling. Den är för finfördelad och kompakt.

Vattnet har svårt att rinna igenom krukan och rötterna får svårt att andas. Dessutom innehåller den säkert mängder av ogräsfrön, som snabbt börjar gro.Lämna trädgårdsjorden i trädgården och köp riktig krukjord, som passar för ändamålet. Det ger helt klart bäst resultat i krukorna.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygga orangeri själv - så här gör du

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka