Fel! Du har klippt häcken i fel form
Du ser det ibland på vintern: En häck som har dukat under för snömassorna och nu ligger platt mot marken. Den kanske aldrig återhämtar sig.
Precis bredvid står en annan häck som uppenbarligen inte låter sig kuvas av den tunga snön. Och det finns en fullt logisk förklaring.
Den häck som dukar under när tung lössnö pressar ned den är oftast klippt så att den är bredare i toppen än längst ned. Det innebär att de tunna, nedre grenarna inte orkar hålla uppe den tunga lösa snön på den breda toppen.
Du behöver inte klippa din häck så att den tydligt smalnar in högst upp, men den bör vara lite smalare uppe än nere.
Redaktionen rekommenderar: Test av häcksaxar

Gör som över 80.000 andra ...
Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan.
Fel! Du har klippt häcken för tidigt
En nyplanterad häck kan redan den första säsongen se en aning yvig ut. Men du får inte klippa toppen på den innan den har nått sin rätta höjd. Klipper du av toppen avstannar tillväxten, och då riskerar du att få en mycket, mycket låg häck.
Du får gärna klippa sidorna på den nya, yviga häcken. Det tar den inte skada av.
Tips! Klipp två gånger och slipp onödigt slit
De flesta klipper häcken före midsommarafton. Det kan vara en god idé. Men om du klipper häcken en gång till under sensommaren gör du faktiskt arbetet lättare för dig själv.
Två trimningar om året innebär att grenarna inte blir särskilt kraftiga, och så handlar det om två trimningar, inte tunga, svettiga klippningar. En ansning i början av sommaren och en i slutet av sommaren. Svårare än så är det inte.
REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Guide till köp av den bästa häcksaxen.