Zink på arbetsbordet

Zink har inte bara ett läckert utseende. Zink är också ett praktiskt material eftersom det tål väder och vind, och därmed är det idealiskt som ytskikt på arbetsbordet på tomten.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
2200 kronor

Intro

Det är praktiskt att samla allt som behövs för att sköta sina blommor på ett ställe. Zinkbordet är dessutom en ren prydnad.

Ett arbetsbord för krukväxter, blommor och kryddörter är naturligtvis mycket praktiskt, och det kan dessutom bli mycket snyggt om du gör som vi: klär bordet med zinkplåt. Här har vi placerat bordet i ett hörn på tomten, där två väggar av trä också ger lä.

Zinkplåten ger liv åt bordet och eftersom den snabbt patineras ger den också charm åt bordet. Men plåten är inte nödvändig. Du kan använda tryckimpregnerade brädor som bordsskiva. Glöm inte att grunda och måla allt trä.

Instruktion

01
Ramar och hyllor 5 Steg

Ramarna, som är stommen i bordet, tillverkas av standardreglar och skruvas ihop. I varje ram finns en tvärgående mittregel, som den övre hyllan kan ligga på. Dessa vågräta reglar förstärks med ett vinkelbeslag på varje sida.

De tre ramarna fördelas så att en sätts längst ut på varje sida under bordsskivan och en i mitten.

Arbetsbordet har två hyllor och den undre ligger på de undre reglarna i ramarna. Hyllorna består här av tryckimpregnerade brädor och de skruvas fast på reglarna med lite luft emellan.

1

Såga ut alla delar och sätt ihop varje ram av fyra reglar, två av B, en av A och en av C. Sätt de mittersta regeln D mellan de två lodräta reglarna B.

2

Förstärk mittenregeln D med vinkelbeslag. Fäst ett på varje ben med 40 mm beslagsskruvar precis under mittenregeln. De ger styrka åt regeln så att den kan bära hyllan.

3

Skruva fast brädorna E till hyllan på den undre regeln A. Ställ först de tre ramarna lodrätt och skruva fast de två yttre brädorna i de två yttre ramarna. Fördela brädorna och skruva fast dem i alla tre ramarna.

4

Skruva fast brädorna E till den övre hyllan på mittenreglarna D. Men kolla hela tiden med vinkel och vattenpass att ramarna står rakt. Det är klokt att först förborra i brädorna när du skruvar så tätt intill kortändarna.

5

Ställ arbetsbordet på plats. Gör en sockel av t.ex. betongplattor eller marktegel, så att bordet står plant och kommer upp en bit över marken. Ta bort bordet igen och grunda det med träolja innan du målar det.

02
Zinkplåten 5 Steg

Du får bäst resultat om du limmar fast zinkplåten på plywoodskivan och bockar plåten ner runt kanterna och sedan klipper den i varje hörn. Lägg märke till att vi har valt formplywood eftersom att den tål fukt bättre än vanlig plywood. Här är plywooden 80 x 180 cm och det passar bra eftersom zinkplåten vi köpte var 100 x 200 cm. Det gav oss 10 cm på varje sida att bocka ner runt plywooden.

Kolla med din plåtslagare vilka storlekar zinkplåt levereras i så att du kan anpassa storleken på arbetsbordet.

När du sedan ska klippa zinkplåten behöver du en bra plåtsax.

1

Limma fast zinkplåten på plywoodskivan. Du kan använda limkitt, monteringslim, sättlim eller t.ex. Casco Marin. Fördela limmet i många strängar på hela plywoodskivan.

2

Spänn fast plywoodskivan på zinkplåten. För att fördela trycket jämnt behöver du flera tvingar och reglar. Bocka sedan upp kanterna på zinkplåten runt skivans kanter. Det gör du med hammare och träklossar.

3

Klipp en flik vid varje hörn av zinkplåten så att du kan bocka den hela vägen runt kanten. Till klippningen behöver du en bra plåtsax.

4

Fortsätt att bocka zinkplåten. Slå med hammare på en kloss för annars blir det märken och jack i zinken. Pressa in ett par limsträngar under zinkplåten och tryck ner den med en regel och tvingar.

5

Låt zinkplåten sitta i press i cirka ett dygn. Det går åt en hel del tvingar att hålla fast reglarna längs kanterna. Därefter ska bordsskivan läggas på ramarna och skruvas fast med vinkelbeslag och 20 mm skruvar.

Material

Till ramen:

• 3 reglar (A), 67 cm (45 x 70 mm)
• 6 reglar (B), 67 cm (45 x 70 cm)
• 3 reglar (C), 75 cm (45 x 70 cm)
• 3 reglar (D), 53 cm (45 x 70 cm)
• 10 brädor (E) av tryckimpregnerat trä, 19 x 100 mm, 170 cm långa
• 6 vinkelbeslag, 35 x 50 mm
• Skruvar, 40 mm och 100 mm
• Beslagsskruvar, 40 mm
• Träolja och täckande utelasyr

Till bordsskivan:

• 1 formplywood, 18 mm, 80 x 180 cm
• 1 zinkplåt, 6 mm, 100 x 200 cm
• Lim/fogmassa, t.ex. Adheseal limkitt, monteringslim eller Casco Marin

Tidsförbrukning

Räkna med en arbetsdag.

Pris

Cirka 2 200 kr varav minst häften avser inköp av zink.

Svårighetsgrad

Det är ganska lätt att snickra själva bordet. Det kan vara lite knepigare att bocka och fästa zinkplåten snyggt.

Ritning

Så är snickras bordet

Arbetsbordets delar består av tre ramar, en längst ut på varje sida och en i mitten, och två hyllplan som ligger på ramarnas tvärgående reglar och den undre delen av varje ram. De tre ramarna har en förlängd överliggare för att bordsskivan ska sticka ut en bit från ramarna. Bordsskivan kläs med zink som limmas fast. Zink tål att stå ute hela året runt.

Så är snickras bordet

Varje hylla består av fem brädor som placeras med lite luft emellan så att ramen fylls ut.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Utemöbler